By | Published On: 20 april 2021| Views: 214|

Duurzaam ondernemen? Creëer medewerkers betrokkenheid

Wil je als organisatie duurzaam ondernemen? Maak dan beslist werk van medewerkersbetrokkenheid. Want heel veel ideeën komen van de werkvloer. Bovendien vergroot je hiermee het medewerkers aandeel. Je medewerkers voelen zich serieus genomen en gaan zich meer verbonden voelen met de organisatie. En dat vergroot weer de kans dat ze blijven. Samen kom je verder, luidt het cliché. Maar hoe veranker je nou samen duurzaamheid binnen je organisatie?

Studies hebben aangetoond dat duurzaamheidsprocedures bijdragen aan het vasthouden van werknemers én een positieve invloed heeft op de productiviteit en de algehele medewerkersbetrokkenheid. Toch is het voor veel bedrijven lastig om duurzaamheidsdoelen ook daadwerkelijk te implementeren in de organisatie. Deze bedrijven hebben nog niet ontdekt hoe zij medewerkers succesvol kunnen inschakelen bij het realiseren van deze doelen.

Lumineus idee zorgt voor besparing van tienduizenden euro’s

Geïnspireerd door de duurzaamheidsslogan van Unilever (‘Kleine acties kunnen een groot verschil maken’), hadden werknemers van de PG-tips-fabriek in het Engelse Trafford Park een goed idee. In Groot-Brittannië komt de meeste thee in papieren zakjes. Dat kost al met al heel wat papier. Medewerkers hadden het volgende berekend: door de eindafdichtingen van elk theezakje met 3 millimeter te verkleinen, kunnen 15 enorme rollen papier per dienst worden bespaard. Sinds de introductie in 2015 heeft dit even eenvoudige als lumineuze idee geresulteerd in een besparing van 47.500 euro en 9,3 ton papier. Een prachtig staaltje medewerkersbetrokkenheid op het gebied van duurzaam ondernemen!

Het mes snijdt aan twee kanten

Nóg een voorbeeld van grote medewerkersbetrokkenheid: 6 medewerkers van de Unilever-fabriek in Khamgaon, India, benaderden de fabrieksmanager met het idee om in hun eigen dorp een schoonheids- en haarverzorgingcursus te starten. Dit om lokale vrouwen te helpen een baan te vinden of een bedrijf te starten. Tegelijkertijd promootten ze de persoonlijke verzorgingsproducten van Unilever. Het mes snijdt dus aan twee kanten. In maart 2015 gaf het management groen licht en werd het trainingscentrum geopend. Tot nu toe zijn 825 vrouwen getraind. 610 vrouwen werken in schoonheidssalons of startten een eigen bedrijf.

6 tips om duurzaamheid te verankeren

Nodig medewerkers uit met ideeën te komen

De voorbeelden van Unilever tonen dubbel en dwars aan dat de beste ideeën vaak van de werkvloer komen. Dus wil je werk maken van duurzaamheid, nodig medewerkers dan beslist uit om zelf met ideeën te komen. Heel belangrijk: falen mag. Want als het niet lukt, dan is het in elk geval geprobeerd. Trouwens: de meeste goede ideeën en innovaties ontstaan door een fout.

Ter inspiratie kun je verwijzen naar de 17 Werelddoelen die de Verenigde Naties in 2015 heeft opgesteld om ervoor te zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Je ziet, duurzaamheid is veel en veel meer dan alleen goed milieu. Het gaat erom dat we de wereld een beetje beter maken.

Maak duurzaamheid zichtbaar (binnen én buiten de organisatie)

Laat zien wa