By | Published On: 20 april 2021| Views: 266|

Naar een duurzame organisatie met déze 6 acties

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de wereld een stukje beter te maken. Als mens én als organisatie. De wereld mooier maken, dát is duurzaamheid. Wil je daar als organisatie mee aan de slag? Dan kan dat een hele uitdaging zijn. Want zodra de werkdruk toeneemt, vallen mensen terug in hun oude patroon. Hoe slaag je er als organisatie tóch in te verduurzamen? Zes acties om nú te nemen:

  1. Identificeer doelen en committeer je daaraan

Waarom ben je als organisatie op aarde? Welke duurzame doelen wil je realiseren? En hóe wil je die realiseren? Maak dit duidelijk. Identificeer je als management met deze doelen. En committeer je daar allemaal aan: management én medewerkers. Het is belangrijk om dit strategisch te benaderen, door de bedrijfsprioriteiten af te stemmen op de relevante duurzame ontwikkelingsdoelen. En door klanten, medewerkers en anderen te betrekken bij het creëren van een positief effect.

  1. Ontwikkel doelen en KPI’s

Hoe stel je je doelen vast? Een goede leidraad zijn de 17 duurzame doelen die zijn uitgesproken door de VN. Zoals: ‘Voorkom het weggooien van voedsel’, ‘Betaalbare en schone energie’, Eerlijke en sociale economische groei’, ‘Duurzame productie en consumptie’, ‘Gelijke kansen voor iedereen’ en ‘Gezonde oceanen, zeeën en rivieren’. Stel daarbij ook de Key Performance Indicatoren (KPI’s) vast. Dit is cruciaal voor het bewaken van de voortgang. Meten is zeker weten.

  1. Maak duurzaamheid onderdeel van je bedrijfsstrategie

Het is belangrijk dat duurzaamheid er niet bijhangt, maar een volwaardig onderdeel is van je bedrijfsstrategie. Anders gaat het niet werken. Analyseer of de bedrijfsstrategieën duurzaam zijn en pas de zakelijke modellen zo nodig aan. Bekijk of de producten en diensten die de organisatie ontwikkelt, duurzaam zijn. Dragen die iets bij aan de wereld? En hoe zit het met de supply chain? Is deze lean & mean? Kun je bepaalde activiteiten uitbesteden, zodat jij meer tijd en aandacht kunt besteden aan jouw eigen bijdrage aan de wereld? Of kun je juist meer zelf gaan doen, waardoor de keten (kosten)efficiënter wordt en wat milieubelastende transportbewegingen scheelt?

  1. Creëer nieuwe kansen voor je organisatie

Nog te vaak wordt gedacht dat duurzaamheidsmaatregelen alleen maar geld kosten. Maar duurzaamheid biedt ook kansen: voor het bedrijf zelf en voor de omgeving. Een goed voorbeeld is een productiebedrijf in Brazilië dat is gevestigd in een grote stad en moeite had goed personeel te vinden. Dit bedrijf besloot om op het platteland een opleidingsprogramma te beginnen voor ongeschoolde mensen. Ze gaven de mensen educatie en daarmee kansen. Het bedrijf kreeg de arbeidskrachten die zij nodig hadden. En omdat de trainingen in het dorp zelf plaatsvonden, ontstond ook nog eens meer saamhorigheid tussen dorpsgenoten. Allemaal voordelen dus.

Dus: investeer. In onderwijs en medewerkers. In innovatieve producten en diensten die op duurzame wijze zijn ontwikkeld. En bekijk hoe je daarmee kunt groeien.

  1. Samenwerken is key

We hebben allemaal een rol te vervullen op deze wereld. Gun elkaar die rol. En werk samen. Goed samenwerken is hét toverwoord bij duurzaam ondernemen. Tussen collega’s. Met klant