Home » Pensioen voorbereiding in 8 dagen: dat kan op Mallorca

Pensioen voorbereiding in 8 dagen: dat kan op Mallorca

Jezelf onderdompelen in een andere cultuur is om meerdere redenen goed. De verandering van omgeving, de vreemde taal en de nieuwe mensen halen je uit de sleur van je werkdagen en geven je een nieuwe kijk op dingen. Dit maakt je flexibel, waardoor je weer beter om kunt gaan met verandering. Precies om die reden organiseert Essenburgh de Pensioen in zicht trainingen op Mallorca, waar deelnemers kunnen proeven van het leven na hun carrière. Een leven dat smaakt naar meer, volgens velen. In dit blog vertel ik je over de acht trainingsdagen.

Waarom gaan we naar Mallorca?

Op dit Spaanse eiland in de Middellandse zee heeft de tijd stil gestaan. Hoe verder je weg gaat van hoofdstad Palma de Mallorca, hoe kalmer en mooier het wordt. Hoewel het eiland niet groot is (zo’n 3500 m2), is de diversiteit dat wel. Uitgestrekte vlaktes, boomgaarden en aan de westkust natuurlijk die prachtige rotspartijen. Het leven van de Mallorcanen verloopt gemoedelijk en draait om familie en lekker en puur eten. Toeristen worden met open armen ontvangen en mogen mee-eten en meegenieten. Al deze eigenschappen maken Mallorca tot de perfecte locatie om stil te staan bij jezelf en de pensioen voorbereiding.

Het pensioen: een voorspelbare overgang?

Want het is nogal wat, stoppen met werken. Je dagritme gaat compleet op de schop en je zult andere bezigheden moeten zoeken waar je voldoening uit haalt. Je gaat je partner vaker zien, gaat anders om met je tijd en ook je financiële situatie verandert. Al deze dingen samen kunnen de pensioen voorbereiding stressvol maken. En dat is nou juist niet de bedoeling! Tijdens de Pensioen in zicht training op Mallorca komen alle aspecten van je nieuwe levensfase aan bod. In een compleet andere omgeving sta je stil bij jezelf, je werkende leven en alles wat je nog wilt doen. Je maakt kennis met de bevolking, nieuwe activiteiten, de mooie omgeving én de Mallorcaanse keuken. Zo ga je flink met jezelf aan de slag, maar voelt de training ook een klein beetje als een vakantie.

Dag 1 en 2. Kom in het eilandritme

Na de reisdag begint de Pensioen in zicht training en wel bij het ontbijt. Niks om 7 uur op: pas om half 9 hoef je aan te schuiven. Gedurende de dag organiseren we meerdere sessies. Samen kijken we terug op de jaren die achter je liggen. Hoe heeft je leven zich ontwikkeld? Welke gebeurtenissen hebben je leven veranderd en hoe gaat het op dit moment? Vervolgens reizen we als groep naar het noordwesten van het eiland, waar we het klooster van Lluc bezoeken. Hier kun je door de tuinen wandelen en de kloosterkapel bezoeken.

Dag 3. De 10 geboden voor het vitale brein

Dinsdagmorgen zingt er vaak een jongenskoor in de kapel. Dit vinden zowel de cursisten als wijzelf een betoverende ervaring. Vervolgens reizen we een stukje verder en krijgen we een warme lunch voorgeschoteld. Hoe anders dan in Nederland! In de namiddag vertellen we de groep over het ouder wordende brein. Kan het nog iets bijleren (hint: jazeker) en hoe moet dat dan? Ook delen we de 10 geboden voor het vitale brein, waarin gezond eten en lichaamsbeweging zeker aan bod komen. ’s Avonds reizen we door naar Santa Maria, waar we samen eten met een groep Italianen die zich op Mallorca heeft gevestigd. Weer een andere keuken dus!

Dag 4. Dag van de financiën

Woensdag staat in het teken van financiën. We delen informatie over de AOW, loonheffing en de pensioenuitkering zelf. Ook bespreken we hoe je omgaat met minder geld en meer tijd. Daarnaast komen de verzekeringen en erfenissen aan bod. Hoe zit dat precies met erfrecht en is het wel nodig om al je bezittingen te houden? We bespreken de digitale erfenis en manieren om niet online te blijven rondzwerven na het overlijden. ’s Middags is het tijd voor opgewektere zaken. We dagen je uit om iets nieuws te leren in een beeldhouwcursus. Je eigen creatie mag je mee naar huis nemen en is voor veel cursisten een betekenisvolle herinnering.

Dag 5. Het leven van een pensionado

Na al die informatie en activiteiten gaan we over op een wat kalmer programma. Donderdagochtend beginnen we met een wandeling door de omgeving. Ook de rust hoort bij het pensioen en dat mag je leren proeven! ’s Middags organiseren we een sessie over je kwaliteiten en talenten. Hoe ga je ze inzetten na je pensioen? Betekent het ook iets voor je relatie en wat verwacht je dan van je partner? Hoe spreek je je wensen naar elkaar uit? Misschien werkt je man of vrouw langer door en beschikken jullie niet allebei over zeeën van tijd. Deze onderwerpen behandelen we in spelvorm, waarna we samen in gesprek gaan.

Dag 6. Paella en Chopin

Vrijdag gaan we weer op stap. We bezoeken het klooster in Valdemossa en wonen een concert bij met muziek van Chopin, die hier ooit de winter doorbracht. De lunch is een lokale versie van de beroemde paella, die we eten in het plaatsje Sóller. In de namiddag evalueren we de week. Wat hebben de activiteiten, de gesprekken en de Mallorcaanse omgeving je opgeleverd? Waar wil je mee aan de slag zodra je thuiskomt? ’s Avonds krijgen we een typische Mallorcaanse maaltijd voorgeschoteld, met allerlei delicatessen van het eiland. Veel cursisten moeten behoorlijk wennen aan de smaak, maar vinden het wel een echte ervaring.

Dag 7 en 8. De combinatie van oud en nieuw

Zaterdag is een vrije dag. Je kunt naar het strand, of de hoofdstad Palma de Mallorca in. Hier vind je onder andere de prachtige kathedraal La Seu. We adviseren cursisten om sowieso de wijk Santa Catalina te bezoeken, een oude wijk die de Mallorcanen hebben opgeknapt. Dit heeft een bijzondere combinatie van oud en nieuw opgeleverd, een mooi symbool voor onze reis. Op de reisdag nemen we afscheid van elkaar en Mallorca en keren we terug naar Nederland. Daar kun je nagenieten, maar je bovenal verheugen op het naderende pensioen!

Snelkookpan

Zoals je hebt kunnen lezen, komen in acht dagen alle aspecten van het pensioen aan bod. Omdat je ook nog eens in een andere omgeving bent, werkt de cursus als een snelkookpan en laat het een blijvende indruk achter. Klinkt deze vorm van pensioen voorbereiding als iets voor jou? Bekijk dan de trainingspagina, waar je vrijblijvend je vragen kunt stellen.

{{cta(‘a5ea9d7b-3e7d-4502-9e47-eee1948845c7′,’justifycenter’)}}

Of ben je benieuwd hoe goed jij al voorbereid bent op je pensioen? Download dan hieronder de checklist Pensioen in zicht. Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Wat je moet weten over uitkomstbekostiging
PIZ 35 vitaliteit oudere medewerkersVitaliteit van oudere medewerkers? Feiten en cijfers

SPECIAAL VOOR JOU