Vijf financiële adviezen voor medewerkers die bijna met pensioen gaan
Twintig jaar werkt Henk nu bij de organisatie. Nog vijf jaar en hij gaat met pensioen. Een nieuwe levensfase breekt aan. Henk heeft er veel zin in. Maar het is ook spannend. Want hoe zit het precies met zijn pensioen? Wat moet hij allemaal regelen? Hoeveel heeft hij straks te besteden? Moet hij misschien zuiniger gaan leven?
Henk heeft dus nogal wat vragen. Wat hij nodig heeft? Eerlijke voorlichting over het pensioen. En dat is bij uitstek iets voor jou als HRM’er. Heb het hierover in een persoonlijk gesprek. En zijn er in de organisatie meerdere mensen die op termijn met pensioen gaan? Beleg dan een informatiebijeenkomst. En nodig daarbij bijvoorbeeld het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar uit. Dat hoort bij goed werkgeverschap en wordt enorm gewaardeerd. Vijf onderwerpen om te bespreken met je medewerker:
1. Inzicht in het pensioen
Het is allereerst belangrijk dat de medewerker inzicht krijgt in de hoogte van zijn pensioen:
De medewerker kan kijken bij het eigen pensioenfonds wat er is opgebouwd. Sowieso dient de medewerker het opgebouwde pensioen bij het pensioenfonds aan te vragen. Het is verstandig dat de medewerker bij het pensioenfonds navraagt hoe lang van tevoren dit moet gebeuren. Het pensioenfonds berekent dan hoeveel geld wordt uitgekeerd. Heeft de medewerker pensioen opgebouwd bij meerdere fondsen? Dan moet hij of zij zich bij elk van deze fondsen melden. Handig om te weten: in de loop van 2019 wordt de regeling voor het afkopen van kleine pensioenen vervangen door een regeling van waardeoverdracht. Dit betekent dat alle pensioenen van iemand worden samengevoegd tot één oudedagsvoorziening.
Download de publicatie ‘Pensioenwet in beeld’ van de Rijksoverheid
Op mijnpensioenoverzicht.nl (inloggen met DigiD) zi