Zo creëer je een ecologisch verantwoorde organisatie
Leidinggeven is vaak dynamisch, altijd leerzaam en af en toe een uitdaging. En soms vraag je je af waar je het allemaal voor doet. Winst maken is belangrijk en zelfs noodzakelijk om te blijven bestaan. En ook sociale impact staat steeds vaker bovenaan de agenda. Maar er is nog een derde doel dat je als leider kunt nastreven: jouw relevantie voor de volgende generatie. Voor degenen die nu nog jong zijn of zelfs nog niet geboren. Ecologische waarde dus. Met jouw organisatie kun je namelijk bijdragen aan een planeet waar toekomstige generaties (en daarmee toekomstige opdrachtgevers) een goed leven leiden. Een mooie opdracht, denk ik zo. Hoe je zo’n ecologisch verantwoorde organisatie creëert, vertel ik in dit blog.
Ecologisch verantwoord opereren: waarom precies?
Een positieve bijdrage leveren aan het leven van toekomstige generaties is een nobel streven. Maar ook voor je eigen onderneming is ecologisch verantwoord opereren heel zinvol. Organisaties die oog hebben voor hun impact op hun omgeving bestaan langer. De maatschappij accepteert producten met een korte levensduur en diensten met een negatieve impact op het milieu namelijk steeds minder. Zij bepalen wat ertoe doet en wat de waarde is. Kijk bijvoorbeeld naar de toenemende populariteit van biologische producten en ecotoerisme: deze sturen een sector een bepaalde richting op. Voor de levensvatbaarheid van je organisatie kun je dus eigenlijk niet anders dan meegaan in deze ontwikkelingen.
Ook voor de reputatie van je organisatie heeft een ecologisch verantwoorde operatie toegevoegde waarde. Wanneer consumenten zien dat je als organisatie je verantwoordelijkheid neemt (bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, grondstoffen, milieubelasting, biodiversiteit of dierenwelzijn) draagt dit op een positieve manier bij aan de klantloyaliteit. Maar opereer wel duurzaam vanuit principe, niet vanuit een marketinggedachte. Want daar prikt de opdrachtgever zo doorheen.
Wat maakt een organisatie ecologisch verantwoord?
Ben je als organisatie bezig met de ontwikkeling van een nieuw product, een nieuwe dienst of wil je een nieuwe markt aanboren? Kijk dan ook naar de ecologische aspecten. Is het maatschappelijk verantwoord wat je wilt gaan doen? Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe stappen voor de natuur en de mensen om je heen? Zijn er manieren waarop je je CO2-footprint kunt verkleinen? Of kun je met de nieuwe dienst of het nieuwe product misschien juist bijdragen aan een groenere en schonere planeet?
Dit zijn natuurlijk behoorlijk abstracte vragen, maar je kunt ze concreet maken. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid plastic in de oceanen. Terwijl de rest van de wereld niet verder kwam dan dat het “heel veel” en “heel erg was”, raakte het geduld voor een student uit Delft op. Hij kwam in actie en ontwikkelde een opruimsysteem voor plastic in de oceaan. Hij zette daarmee een concrete stap richting een oplossing en wist een grote hoeveelheid organisaties aan zich te binden. Of zoals Huawei het op een inspirerende manier verbeeldt: it is in your hands. Hiermee speelt het bedrijf slim in op een thema dat in de samenleving leeft, neemt het verantwoordelijkheid en spoort het consumenten tegelijkertijd aan dit ook te doen.