By | Published On: 10 juni 2021| Views: 385|

Veerkracht op de werkvloer: een gedeelde zorg en verantwoordelijkheid

Veerkracht; het lijkt wel alsof je de term de laatste jaren overal tegenkomt. Het is dan ook van onmisbaar belang voor het welzijn van mensen. Echter, het is geen eigenschap of kwaliteit die iemand heeft of niet heeft. Het is een gedeelde zorg en verantwoordelijkheid om veerkracht op de werkvloer te onderhouden en versterken.

Als het over veerkracht gaat, denken we vaak aan grote negatieve ervaringen. Een ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld betrokken zijn bij een ongeluk met ernstige slachtoffers, of overlijden of ernstige ziekte van een naaste, zet letterlijk iemands wereld op zijn kop. Het vertrouwen in de wereld en de goede afloop der dingen is opeens geen vast gegeven meer. Maar ook meerdere ‘kleine’ incidenten, zoals (verbale) agressie van cliënten of pesten op de werkvloer, kunnen de vaste grond onder iemands voeten broos maken. Een relatief klein incident kan iemand die toch al wankelt, volledig uit balans brengen. Maar ook een levensverandering die over het algemeen als positief wordt gelabeld, vraagt om veerkracht. Hierbij kun je denken aan met pensioen gaan, verhuizen of met een nieuwe baan starten.

Wat kun je zelf doen?

Waar moeten we aan denken bij het versterken van de eigen veerkracht? Er zijn 7 gebieden te onderscheiden die het persoonlijk welbevinden beïnvloeden, de veerkrachtcirkel.

De veerkrachtcirkel Veerkracht model.png

  • Ten eerste het spirituele gebied, belangrijk is het bijvoorbeeld om inspiratie te zoeken en ook levenswijsheid hoort hierbij.
  • Ten tweede het emotionele gebied, hierbij gaat het erom dat iemand zijn of haar emoties herkent, erkent en hanteert.
  • Ten derde het intellectuele gebied, hierbij staan nieuwsgierig blijven en nieuwe dingen proberen centraal.
  • Het vierde gebied bevat fysieke aandachtspunten; gezond eten, bewegen, voldoende slapen en ontspanning vallen hier onder.
  • Vijfde is het sociale gebied, waarbij het opbouwen en onderhouden van een sterk sociaal netwerk centraal staat.
  • De omgeving, oftewel het zorgen voor een prettige leefomgeving is het zesde gebied.
  • Het zevende gebied ten slotte omvat grip hebben en houden op de financiële huidhouding.

“Ook de werknemer moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar eigen welzijn.”

Deze gebieden aandacht geven en prioriteren versterkt iemands veerkracht. Zoals eerder genoemd is het dus niet zo dat iemand geboren wordt met een bepaalde portie veerkracht en daar niets meer aan te veranderen is. Zowel preventief als na een ingrijpende gebeurtenis zorgt onderhouden van de 7 gebieden voor meer veerkracht en daardoo