KLANT ERVARING
PENSIOEN IN ZICHT

Ans van Buuren blij met cursus Pensioen in zicht

“Laat het los en ervaar wat er gebeurt”

“De Pensioen in zicht-cursus heeft me een inkijkje gegeven in de pensioentijd die eraan komt, met al zijn mooie kanten en zijn valkuilen. Ik weet nu beter wat me te doen staat. En vooral: wat ik moet laten.” Aan het woord is Ans van Buuren. Onlangs deed ze mee aan de vijfdaagse training Pensioen in zicht.

Ans werkt als doktersassistent en medisch secretaresse in het Isala ziekenhuis in Zwolle. “In het CAO voor de gezondheidszorg stond dat het mogelijk was zo’n cursus te doen. Mijn aanvraag werd dan ook direct goedgekeurd. Ik vind het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Want als je werkt, is je hele week gevuld, dat is straks niet meer zo. Ik hoor van andere mensen dat ze omkomen in het vrijwilligerswerk en dat ze het daardoor drukker hebben dan ooit. Dat trekt me helemaal niet. Ik wil het op een andere manier doen. Ik wil graag eerst een periode van rust inbouwen. En oefenen in het ‘nee’-zeggen. Maar wat dan wél? Ik hoopte dat aangereikt te krijgen in de cursus.”

Talenten en kwaliteiten

Ans volgde de cursus samen met nog 9 anderen. Sommigen waren al met pensioen, anderen gingen binnenkort. “Zelf vond ik het onderdeel ‘talenten en kwaliteiten’ heel boeiend. Wat zijn je kernkwaliteiten en je valkuilen? En hoe zet je die op positieve wijze in? Dat gaf me inzicht. Mijn kernkwaliteit is dat ik geduldig ben. Mijn valkuil is dat ik daardoor te afwachtend ben. Dat betekent dat ik, als ik met pensioen ben, niet te afwachtend moet worden. Daar komt bij dat ik alleengaand ben. Ik wil graag eerst rustig aan doen, maar ik moet niet té afwachtend worden. Nou kan ik mijn dag prima vullen, dus ik zal niet in mijn stoel blijven zitten, maar het is wel een aandachtspunt.”

Laat het los

Ook het beeldhouwen leidde bij Ans tot nieuwe inzichten. “Ik kon het proces tijdens het hakken en schaven maar moeizaam laten gebeuren. Het moest van mezelf al direct vorm krijgen en er op een bepaalde manier uitzien. Dat zegt iets over mij. Ik wil te veel zekerheid over de invulling van mijn leven. Laat het los en kijk wat er gebeurt. Ik ben christen en wil graag dat God de leiding heeft. Ik moet Hem niet voor de voeten lopen, maar kijken welke richting ik op word geleid. Het is belangrijk dat ik dat weet. Ik mag eerst tot rust komen en ervaren hoe mijn nieuwe leven vorm krijgt.”

Ans kijkt heel positief terug op de cursus. “Het was een verwennerij. Het ontbijt, de lunch en het diner waren heerlijk. En de omgeving is prachtig. Ik ben een wandelaar en ik trof een dame die ook graag wandelt. Samen hebben we veel van de omgeving gezien. Je bent er echt even uit.”

Checklist: Een nieuwe balans vinden

Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.

Pension in sight - Checklist

Aanvraagformulier

Download gratis de checklist.