KLANT ERVARING
PENSIOEN IN ZICHT

Hanneke van Iersel over het effect van de Pensioen in zicht:

“Ik ben op de goede weg”

Best lastig vond Hanneke het om te wennen aan het idee dat ze met pensioen zou gaan. Totdat ze de vijfdaagse cursus Pensioen in zicht op Mallorca volgde. “Dat sterkte mij in mijn overtuiging dat ik op de goede weg ben. Er zijn wel wat aandachtspunten waarmee ik aan de slag ga.”

Hanneke werkt bij de Rijksvastgoedbedrijf, onderdeel van met ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze mocht in november 2017 al met pensioen, maar ze besloot nog een jaar door te werken. “Ik wilde mijn werk graag zelf overdragen, zodat ik weet dat dat goed gebeurt. En eerlijk gezegd zag ik er ook tegenop, want ik ben alleengaande. Op mijn werk zit ik met een aantal jongere collega’s en dat vind ik fijn. Ik zie ertegen op dat ik geen mensen meer om me heen heb om een gesprekje mee aan te knopen.”

De cursus Pensioen in zicht werd aangeboden vanuit haar werk. “Ik ben iemand die alles aanpakt om een bepaald proces door te gaan. Deze cursus is daar een goed voorbeeld van.” Verwachtingen van de cursus had ze niet. “Het sprak me sowieso aan om naar Mallorca te gaan. En terugkijkend was het allemaal heel bijzonder. Niet alleen de locatie, maar ook de mensen, de gesprekken en de inzichten.”

Op naar de volgende stap

“Tijdens de cursus besefte ik dat ik er lang over doe om een beslissing te nemen voor een verandering. Zo ben ik. Maar nu ben ik zover dat ik aan het loslaten ben. Ik ben mijn werk aan het overdragen, fysiek én tussen de oren. Dat komt mede door de cursus, vooral door de gesprekken met de andere deelnemers. Iedereen was heel open, al vanaf de eerste dag. Ik heb veel gehad aan de speeddates op de eerste dag. De conclusie was: je hebt in je leven al zoveel veranderingen meegemaakt en stappen gezet. Je bent al een heel eind op weg naar de volgende stap.”

Veel lol

Boeiend vond Hanneke de presentatie over de werking van het seniorenbrein. “We hadden vreselijk veel plezier. Het ging erover dat het goed is om te zingen onder de douche. Dat je genoeg slaapt. En dat je blijft leren. Het is goed om je brein actief te houden. Vriendschappen zijn belangrijk. En: geen alcohol drinken want dat vermindert de plasticiteit van je hersenen. Die avond hebben we niet geborreld, haha.” Ook de omgeving droeg bij aan een geslaagde cursus. “We hebben veel van het eiland gezien en elke ochtend maakten we een wandeling in de natuur. Dat was natuurlijk prachtig.”

Op de goede weg

Vervelen zal Hanneke zich niet zo snel. Ze fotografeert, wandelt lange afstanden en houdt zich bezig met yoga en meditatie. Ze leest veel en graag en ze heeft een grote tuin te onderhouden. En toch zegt ze: “Als ik eenmaal met pensioen ben, laat ik het eerst maar eens gewoon gebeuren. Eens bekijken wat er op mijn pad komt. Een aandachtspunt zijn de sociale contacten. Daar ga ik dus iets aan doen. Bewegen doe ik sowieso veel. En om mijn brein actief te houden, volg ik een thuiscursus Frans. Kortom, ik ben op de goede weg.”

Checklist: Een nieuwe balans vinden

Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.

Pension in sight - Checklist

Aanvraagformulier

Download gratis de checklist.