Home » Wat is de scrum methode?

Wat is de scrum methode?

De afgelopen jaren zien we dat het gebruik van de scrum methode enorm is toegenomen, maar wat is het eigenlijk? In diverse branches wordt de methode toegepast. Scrum is een manier van werken die het voor een team makkelijker mogelijk maakt om projecten op een productieve wijze op te leveren, en problemen snel te signaleren en op te lossen. De Scrum methode wordt vooral toegepast bij complexe projecten waarvoor de geen detailplanning kunt opstellen.

Hoe werkt de Scrum methode?

Vroeger zagen we vaak een ouderwets model, waarbij de baas of leidinggevende meer zeggenschap heeft, en hier verschillende rangen onder vallen. Met de Scrum methode bestaat er geen hiërarchie. Wanneer je de Scrum methode toepast werk je dus met verschillende afdelingen samen aan een groot project. Binnen dit project is iedereen belangrijk en heeft ieder zijn eigen rol.

Daarnaast werk je niet met langdurige planningen, maar werk je met (meerdere) planningen van een korte periode van 2 tot 4 weken. Je werkt met continue feedback waardoor je in een korte tijd meer gerealiseerd krijgt. Daarnaast heb je niet te maken met vele eindevaluaties. Is de sprint van deze paar weken afgelopen? Dan begin je een volgende sprint om het project voort te zeten. Met de Scrum methode breng je het project sneller tot een eind en verhoog je de kwaliteit door het snelle handelen en de continue feedback. Werken met de Scrum methode voorkomt een hoop stress. Het vereist een transparante communicatie waardoor iedereen zijn taken goed kent.

De Scrum methode moet je zien als kleine projecten die samen een langdurig project vormen. In korte periodes van 2 tot 4 weken werk je geconcentreerd aan de vraagstukken waardoor het project sneller en efficiënter verloopt. Zo verwerk je in kleine stapjes veel werk waarbij er een sterke nadruk ligt op het snek ontvangen én verwerken van feedback. Is een sprint afgerond, dan volgt er – wanneer nodig – een volgende sprint.

Avatar photo
dr. Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat is een kwaliteitszorg adviseur?
Wat zijn de gevolgen van bezuinigen in de zorg?

SPECIAAL VOOR JOU