Home » Wat zijn de gevolgen van bezuinigen in de zorg?

Wat zijn de gevolgen van bezuinigingen in de zorg?

We horen het ieder jaar opnieuw, er wordt bezuinigd in de zorg. Maar waar wordt nu eigenlijk op bezuinigd en welke gevolgen hebben deze bezuinigingen?

Meer geld naar de zorg

Wanneer we puur naar de cijfers kijken zien we dat er juist elk jaar méér geld naar de zorg gaat. Dit is logisch, want zowel de lonen van zorgpersoneel als prijzen stijgen ieder jaar. Daarnaast groeit het aantal inwoners van Nederland en worden we steeds ouder. Daarnaast ontwikkelen we steeds nieuwe technieken om mensen beter te maken. Hierdoor stijgen de uitgaven aan de zorg elk jaar. Wanneer we spreken over bezuinigingen in de zorg bekijken we dit dus niet jaar op jaar. Er is ieder jaar méér geld nodig om het niveau van zorg gelijk te houden. Wanneer hierin gesneden wordt spreken we over bezuinigingen in de zorg.

Bezuinigingen in de zorg

Maar waar bezuinigen we dan op? En welke gevolgen heeft dit? Bezuinigingen in de zorg hebben invloed op zorgverleners, maar ook op de kwaliteit van de zorg van de inwoners. Zo worden er voor ziekenhuizen, fysiotherapeuten en andere sectoren een maximum budget vastgesteld. Er komt géén extra geld vrij waardoor het moeilijker wordt om aan de zorgvraag te voldoen. Er kan bijvoorbeeld minder personeel ingezet worden waardoor wachttijden langer worden en de werkdruk voor zorgverleners verhoogd.

Daarnaast wordt er bezuinigd op de langdurige zorg, zoals in verzorgingstehuizen, door naast de zorgkosten ook nog extra huur te gaan vragen. Hierdoor wordt het wonen in een verpleeghuis veel duurder. Daarnaast wordt er ook bezuinigd op het budget dat deze huizen ontvangen. Hierdoor kan er minder personeel ingezet worden waardoor er verschillende problemen kunnen ontstaan. De werkdruk wordt enorm verhoogd, de kwaliteit van de zorg wordt minder en er is geen tijd voor persoonlijke aandacht voor de ouderen. Hierdoor zien we een stijging van het aantal eenzame ouderen.

Lees ook: Hoe wordt zorg bekostigd?

Brochure Masterclass Netwerkzorg

Wil je werk maken van een netwerkzorg met focus op kwaliteit, gezondheid en kosten? En wil je de samenwerking echt goed organiseren, zodat de patiënt er letterlijk beter van wordt? Je leert het tijdens de masterclass netwerkzorg.

De brochure biedt alle informatie over de masterclass. In 3 dagen leer je wat netwerkzorg oplevert, hoe je netwerkzorg succesvol organiseert én hoe je een business case en echt impact maakt. De masterclass netwerkzorg is super praktisch en 100% op maat gemaakt voor jouw situatie.

Brochure Masterclass Netwerkzorg
Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Wat is de scrum methode?
vervroegd-pensioenWat zijn de nadelen van vervroegd pensioen?

SPECIAAL VOOR JOU