Hoe houden moderne leiders het vol? [een 9-stappenplan]
Van moderne leiders wordt verwacht dat ze overal mee om kunnen gaan: doelstellingen op meerdere vlakken, snelle veranderingen in de markt, assertieve klanten en proactieve collega’s. Tegelijkertijd verwachten die proactieve collega’s een meer dienend leiderschap van je. Zo verandert je baan van aansturend naar motiverend en wordt er verwacht dat je als een meewerkend voorman c.q. voorvrouw opereert. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar hoe hou je dat vol? Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf blijft groeien terwijl je rekening houdt met de mensen met wie je samenwerkt en de omgeving waarin je opereert? In dit blog bespreek ik 9 stappen die je kunt zetten om als moderne leider goed te functioneren en je te blijven ontwikkelen.
1. Analyseer waar je mee bezig bent
Een open deur, maar wel een belangrijke: analyseer de huidige situatie. Waar ben je als bedrijf mee bezig? Waar wil je met je team naartoe? Welke concrete doelstellingen hebben jullie? Wat loopt er goed, wat minder? Passen de activiteiten nog binnen het overkoepelende plan? Of zijn er inmiddels dingen veranderd? In de organisatie, in jullie afdeling, team of project? Kijk wel uit voor eindeloze heisessies om tot dit inzicht te komen. Werk snel en efficiënt en met trechtermethoden waardoor je je alleen op belangrijke informatie concentreert.
2. Bepaal de voorwaarden die je doelstellingen moeten gaan waarmaken
Afhankelijk van de doelstellingen bepaal je wat je er nodig is om je bedrijf op de juiste manier te laten groeien. Heb je bijvoorbeeld bepaalde mensen nodig met een specifieke achtergrond? Of heb je de steun of informatie nodig van bepaalde stakeholders? Of een bepaalde hoeveelheid tijd? Deel de antwoorden op deze vragen met je team zodat iedereen helder heeft in welk veld hij of zij moet “opereren” om succesvol te kunnen zijn.
3. Bepaal de strategie en de te nemen stappen
Als de doelstellingen en de voorwaarden voor iedereen duidelijk zijn, kun je door naar de derde stap: het bepalen van je strategie en de te nemen stappen. Ben je manager inkoop en wil je dat binnen een jaar 25% van de aankopen duurzame of circulaire producten zijn van leveranciers die je team zelfstandig selecteert? Bepaal dan welke stappen ervoor nodig zijn om dit te bereiken.
4. Geef vorm aan de plannen
Ga de stappen vervolgens vormgeven. Hou bijvoorbeeld een inspiratiesessie met het team, pak één productcategorie als pilot en geef een paar teamleden de mogelijkheid om duurzaam in te kopen. Na een evaluatie van hun ervaringen, kunnen de andere teamleden ermee aan de slag en kun je de productcategorieën uitbreiden. Op deze manier hou je het project beheersbaar en kun je snel inspelen op obstakels die ontstaan gedurende het proces. Hou zowel bij de planning en uitvoering contact met je team, door wekelijks een korte meeting te organiseren en wanneer nodig een 1-op-1-overleg.
5. Bepaal wat en wie je nodig hebt
Goede plannen zijn mooi; uiteindelijk draait het om de uitvoering. Zo heb je als moderne leider verbinders nodig die netwerken opzetten. Analyseer daarom eerst je bestaande netwerk: heb je contact met de juiste mensen? Zo niet, zal je je netwerk moeten verbreden en dat betekent uit je comfortzone stappen. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek gaan met de directeur en jouw plannen voor duurzame inkoop aan hem voorleggen. Aanvankelijk lijkt dit misschien een heel grote stap, maar je zult zien dat wanneer je die persoon meehebt, hij of zij de verbindingen met de juiste mensen voor je kan leggen en de vervolgstappen voor jullie plannen ook makkelijker worden.
Naast verbinders heb je ambassadeurs (enthousiaste en inspirerende mensen met hart voor het project) en rekenmeesters nodig: wat gaan de plannen, doelstellingen en deelstappen kosten? Hebben we genoeg budget? Waar gaan we het geld aan uitgeven? Zorg voor goede mensen om je heen die een gedegen financieel inzicht hebben én jou goed op de hoogte houden.
6. Zorg voor quick wins
Wanneer je de stappen richting de doelstellingen aan het zetten bent, zorg dan dat je ruimte inbouwt voor quick wins. Deze kleine, snel te behalen resultaten zijn enorm belangrijk voor jezelf en voor je team. Ze zorgen ervoor dat je mensen meekrijgt en betrokken houdt. Zorg voor een inspirerend overkoepelend doel en koppel terug wanneer jullie een mooi tussenresultaat hebben behaald richting dat doel. Je teamleden willen weten waarvoor ze zich inzetten en hoever ze op weg zijn om die doelen te behalen. En daarin heb jij als moderne leider een belangrijke rol.
7. Geef het goede voorbeeld
Als moderne leider is het ook belangrijk om het goede voorbeeld te geven, met een leiderschapsstijl die past bij de waarden die jullie als organisatie nastreven. Als het je beleid is om goed naar externe partners en andere belanghebbenden te luisteren, luister dan ook goed naar je eigen teamleden. Vraag hen om input en spreek je waardering uit. Ben jij die manager inkoop die duurzamer wil inkopen? Gebruik dan zelf geen plastic weggooiflesjes, maar ga over op duurzame alternatieven. Hierdoor gaan organisatiedoelstellingen hand in hand met je eigen gedrag. Waak er tegelijkertijd voor dat je mensen dwingt naar jouw voorbeeld. Laat hen los en begeleid hen. Ga dus niet micro-managen, maar hou je bezig met het “wat” en “waarom”, niet met “hoe”.
8. Durf bij te sturen
Gaat het ergens halverwege het project toch even niet goed? Bijvoorbeeld wanneer het budget overschreden dreigt te worden? Grijp dan in, maar geef mensen ook de tijd om zelf een oplossing te zoeken. Laat hen met voorstellen komen en zorg ervoor dat ze zich meer betrokken voelen bij de doelstellingen. Dit kan verrassend originele en doeltreffende oplossingen opleveren!
9. Kijk vooruit
Je bent niet klaar met de bovenstaande tips: het zijn cycli. Heb je het project of je team goed op de rit, ga dan voor doorontwikkeling. Vernieuw! Ga niet navelstaren of beleidsplannen ontwikkelen voor de komende 10 jaar, maar richt je op de nabije toekomst. Hierin heb je als moderne leider echt de hoofdrol. Herken nieuwe ontwikkelingen in de markt en pas daar je strategie op aan. Op deze manier blijf je jezelf als moderne leider ontwikkelen en kun je samen met je team gaan werken aan die doelen die jullie samen hebben gesteld.
Ondersteuning voor moderne leiders
Wil je meer weten over hoe je als moderne leider goed kunt opereren in de economie van morgen? Download dan hieronder het e-book Leiderschap in de economie van waarde. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.
E-boek ‘Leiderschap in de economie van waarde’
Leidinggeven aan de uitdagingen van morgen draait om het realiseren van meervoudige waardecreatie: economisch haalbaar, ecologisch verantwoord en sociaal rechtvaardige resultaten. Om deze meervoudige waardecreatie te realiseren, is niet één organisatie ‘exclusief’ aan zet, maar het netwerk, de gemeenschap, de community.
Ons E-Boek ‘Leiderschap in de economie van de waarde’ geeft je inzicht in wat waardecreërend leiderschap precies inhoudt. Je krijgt de stappen die nodig zijn om het in de praktijk te realiseren aangereikt.
Bovendien geeft het aan de hand van ons Regenboogmodel een praktische invulling aan het concept van waardecreërend leiderschap.