Home » Leiderschap nieuwe stijl: 5 sleutelvragen om mee te beginnen

Leiderschap nieuwe stijl: 5 sleutelvragen om mee te beginnen

Iedereen kent de klassieke leider. De man in pak die zich verschanst in zijn kantoor en alleen bereikbaar is via zijn secretaresse. Dit type leider wordt (gelukkig) met uitsterven bedreigd. De zakenwereld is in beweging, organisatiestructuren veranderen, team-samenstellingen zijn dynamischer en mensen worden kritischer. Wat effectief leiderschap is, verandert daarmee ook. Om mee te kunnen gaan met de maatschappelijke ontwikkelingen en de best passende medewerkers aan te trekken en te behouden, hebben bedrijven behoefte aan “leiderschap nieuwe stijl”. Wat houdt deze nieuwe manier van leidinggeven precies in en hoe begin je ermee? In dit blog leg ik 5 sleutelvragen aan je voor.

Sterk veranderende wereld

Mensen zijn de afgelopen decennia steeds mondiger geworden. Zo zijn klanten tegenwoordig kritischer en willen medewerkers en externe betrokkenen nauwer betrokken worden bij de plannen van het management. Daarnaast zorgt de technologische vooruitgang ervoor dat mensen makkelijker contact met elkaar leggen en zelf kennis vergaren. Waar niet eens zo lang geleden studeren maar voor een klein groepje mogelijk was, heeft inmiddels bijna iedereen toegang tot kennis (al was het maar via Google en online studiemateriaal).

In deze nieuwe situatie komen veel mensen met vragen, zoals: wat vind ik belangrijk en wat wil ik bereiken in dit leven? Hoe pakken we de hedendaagse complexe vraagstukken zo goed mogelijk aan? En wat draag ik als persoon met mijn kennis en ervaring bij? Deze zelfbewuste werknemer heeft een nieuw soort leidinggevende nodig. Iemand die zijn teams aanstuurt vanuit een visie die verder gaat dan winstmaximalisatie.

Leiderschap nieuwe stijl

Waarde creëer je in de economie van de nabije toekomst door als leidinggevende ruimte te geven aan innovatie en creativiteit. Nogal een verschil met de klassieke leider, die zelf het middelpunt van de organisatie was en werknemers zijn innovaties door liet voeren! De nieuwe manier van leidinggeven draait niet meer alleen om een sterke visie en ondernemerschap, maar ook om zelfinzicht en het vermogen om mensen te inspireren en te verbinden.

We noemen dit waardecreërend leiderschap: het kunnen verbinden van mensen en organisaties met verschillende opvattingen, belangen en competenties. Als dit lukt, kun je samen aan de slag om een economisch haalbaar, ecologisch verantwoord en sociaal rechtvaardig resultaat te realiseren, iets wat de klassieke leider nooit in zijn (of haar) eentje had kunnen bereiken.

Leiderschapsvragen om mee te beginnen

Zo’n verandering in leidinggeven is nogal wat! Daarom is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen:

1. Waarom zijn wij als organisatie hier op aarde? Hebben wij een nastrevenswaardige doelstelling?

Wat wil je dat er met de organisatieactiviteiten “verdiend” moet worden? Alleen geld? Van waarde is namelijk ook: het beschermen van het milieu, het werken met aandacht voor elkaar en het zorgen voor gelijke kansen voor je medewerkers. Wil je als projectontwikkelaar bijvoorbeeld zoveel mogelijk appartementen zo goedkoop mogelijk opleveren? Of wil je iets bouwen dat lang meegaat, gebruik maakt van duurzame materialen en rekening houdt met de belangen van omwonenden, tegen een eerlijk salaris voor je werknemers?

2. Kloppen de waarden bij het soort mens dat ik ben? Zijn mijn eigen overtuigingen echt mijn waarden of ben ik zo opgevoed?

Grote kans dat veel van je waarden het resultaat zijn van je opvoeding. Daar is niets mis mee. Kijk wel kritisch naar je overtuigingen. Wat vind jíj belangrijk? Waar wil je als organisatie voor staan? Bespreek je overtuigingen vooral met je collega-leidinggevenden en luister naar de waarden die zij belangrijk vinden. Uit die diversiteit blijkt wat jullie samen willen.

3. Sluit onze visie aan op die doelstelling?

Check vervolgens ook of de visie van de organisatie nog overeenkomt met de doelstellingen die jullie geformuleerd hebben. Komen hierin ook elementen terug die gaan over jullie manier van samenwerken en de beperking van de milieubelasting? Of staat in de visie alleen vermeld dat jullie het beste product tegen de beste prijs willen leveren?

4. Zijn onze doelen economisch haalbaar?

Het formuleren van doelstellingen om ecologisch verantwoorde en sociaal rechtvaardige resultaten te behalen, is een belangrijk element van meervoudige waardecreatie. Je doelstellingen moeten echter wel economisch haalbaar zijn, anders loop je al snel tegen de grenzen van je organisatie aan.

5. Krijg ik mijn visie overgebracht op mijn team?

Zijn de waarden en doelstellingen bij alle medewerkers binnen de organisatie duidelijk? Weten zij wat je van hen verwacht? En krijgen zij het vertrouwen om daarmee zelfstandig aan de slag te gaan bij de invulling van hun werkzaamheden?

Bovenstaande sleutelvragen zijn niet makkelijk of snel te beantwoorden. Maar wanneer je er tijd voor vrijmaakt, leg je een goede basis om met leiderschap nieuwe stijl aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan de meervoudige waardecreatie van je organisatie. Zo stoom je niet alleen jezelf, maar ook al je medewerkers klaar voor alle veranderingen die ongetwijfeld gaan komen.

Wil je meer weten over waardecreërend leiderschap en de stappen die nodig zijn om het in de praktijk te realiseren? Download dan hieronder het e-Book Leiderschap in de economie van waarde. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.

Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Leiderschap
De belangrijkste aspecten van leiderschap op een rij!

Tips voor betere samenwerking bij netwerkzorg
eerste jaar pensioen6 tips voor het eerste jaar pensioen (en de jaren daarna)

SPECIAAL VOOR JOU