By | Published On: 20 april 2021| Views: 602|

Naar een duurzame organisatie met déze 6 acties

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de wereld een stukje beter te maken. Als mens én als organisatie. De wereld mooier maken, dát is duurzaamheid. Wil je daar als organisatie mee aan de slag? Dan kan dat een hele uitdaging zijn. Want zodra de werkdruk toeneemt, vallen mensen terug in hun oude patroon. Hoe slaag je er als organisatie tóch in te verduurzamen? Zes acties om nú te nemen:

1. Identificeer doelen en committeer je daaraan

Waarom ben je als organisatie op aarde? Welke duurzame doelen wil je realiseren? En hóe wil je die realiseren? Maak dit duidelijk. Identificeer je als management met deze doelen. En committeer je daar allemaal aan: management én medewerkers. Het is belangrijk om dit strategisch te benaderen, door de bedrijfsprioriteiten af te stemmen op de relevante duurzame ontwikkelingsdoelen. En door klanten, medewerkers en anderen te betrekken bij het creëren van een positief effect.

2. Ontwikkel doelen en KPI’s

Hoe stel je je doelen vast? Een goede leidraad zijn de 17 duurzame doelen die zijn uitgesproken door de VN. Zoals: ‘Voorkom het weggooien van voedsel’, ‘Betaalbare en schone energie’, Eerlijke en sociale economische groei’, ‘Duurzame productie en consumptie’, ‘Gelijke kansen voor iedereen’ en ‘Gezonde oceanen, zeeën en rivieren’. Stel daarbij ook de Key Performance Indicatoren (KPI’s) vast. Dit is cruciaal voor het bewaken van de voortgang. Meten is zeker weten.

3. Maak duurzaamheid onderdeel van je bedrijfsstrategie

Het is belangrijk dat duurzaamheid er niet bijhangt, maar een volwaardig onderdeel is van je bedrijfsstrategie. Anders gaat het niet werken. Analyseer of de bedrijfsstrategieën duurzaam zijn en pas de zakelijke modellen zo nodig aan. Bekijk of de producten en diensten die de organisatie ontwikkelt, duurzaam zijn. Dragen die iets bij aan de wereld? En hoe zit het met de supply chain? Is deze lean & mean? Kun je bepaalde activiteiten uitbesteden, zodat jij meer tijd en aandacht kunt besteden aan jouw eigen bijdrage aan de wereld? Of kun je juist meer zelf gaan doen, waardoor de keten (kosten)efficiënter wordt en wat milieubelastende transportbewegingen scheelt?

4. Creëer nieuwe kansen voor je organisatie

Nog te vaak wordt gedacht dat duurzaamheidsmaatregelen alleen maar geld kosten. Maar duurzaamheid biedt ook kansen: voor het bedrijf zelf en voor de omgeving. Een goed voorbeeld is een productiebedrijf in Brazilië dat is gevestigd in een grote stad en moeite had goed personeel te vinden. Dit bedrijf besloot om op het platteland een opleidingsprogramma te beginnen voor ongeschoolde mensen. Ze gaven de mensen educatie en daarmee kansen. Het bedrijf kreeg de arbeidskrachten die zij nodig hadden. En omdat de trainingen in het dorp zelf plaatsvonden, ontstond ook nog eens meer saamhorigheid tussen dorpsgenoten. Allemaal voordelen dus.

Dus: investeer. In onderwijs en medewerkers. In innovatieve producten en diensten die op duurzame wijze zijn ontwikkeld. En bekijk hoe je daarmee kunt groeien.

5. Samenwerken is key

We hebben allemaal een rol te vervullen op deze wereld. Gun elkaar die rol. En werk samen. Goed samenwerken is hét toverwoord bij duurzaam ondernemen. Tussen collega’s. Met klanten, leveranciers en academici. Tussen profit- en non-profitorganisaties. En tussen industrieën. Het doel: oplossingen die wederzijds voordeel opleveren. Netwerken benutten. Schaalgrootte bereiken. En verantwoordelijkheid delen. Minstens zo belangrijk zijn samenwerkingen met overheden, steden en het maatschappelijk middenveld. Met als doel financiële, technologische en menselijke hulpbronnen van het bedrijfsleven in te zetten om ontwikkeling, stabiliteit en handel te bevorderen.

6. Meten, beoordelen, rapporteren en communiceren

Wat leveren al deze inspanningen op? Meet de resultaten van je duurzame projecten en inzetten. En communiceer hierover binnen en buiten de organisatie. Het mooist is om medewerkers hierin te betrekken. Dit door het ontwikkelen van systemen waarmee medewerkers duurzaamheidsdoelen en de resultaten daarvan kunnen rapporteren. Het liefst als onderdeel van hun dagelijkse bedrijfsvoering.

Klein beginnen

Duurzaamheid implementeren in je organisatie is niet altijd makkelijk. Want veranderen is lastig. En allerlei omstandigheden maken dat het doorgaans makkelijker is om door te gaan op de oude voet. Toch is het belangrijk om werk te maken van een duurzame organisatie. Waarom? Omdat je daarmee klaar bent voor de toekomst. En omdat je dan zeker weet dat je echt iets bijdraagt. Dat lukt alleen als je duidelijke duurzaamheidsdoelen formuleert en deze ook echt integreert in de organisatiedoelen.

Wees gerust: je kunt klein beginnen en al een duurzame bijdrage leveren aan de directe omgeving van je organisatie. Van daaruit kun je uitbouwen. Stap voor stap en doelgericht. Goed voor de omgeving, goed voor de organisatie.

Meervoudige waardecreatie

Duurzaam ondernemen vraagt van bedrijven dat ze verder kijken dan financieel gewin en ook oog hebben voor mens en milieu. Dat vraagt om meervoudige waardecreatie, waarbij economische, ecologische en sociale waarden met elkaar in evenwicht zijn. Het vereist een andere manier van werken voor organisaties én een nieuwe vorm van leiderschap: waardecreërend leiderschap.

Wil je meer weten over waardecreërend leiderschap? Download dan hieronder het ebook Leiderschap in de economie van waarde. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.

pim-valentijn

dr. Pim Valentijn

Ik onderzoek de toegevoegde waarde van zorginnovaties en de stappen die nodig zijn om betere gezondheid, betere zorg en lagere kosten te realiseren. Hierbij verbind ik de wetenschap met de praktijk.

Middels onderzoek stel ik vast hoe organisaties presteren in het realiseren van waardegedreven zorg.  Met deze kennis help ik bij het bouwen van toekomstbestendige zorgorganisaties en netwerken.

5d7958a407e55.pngThe differences between network medicine and integrated care that you need to know
5d836082cce8fMet pensioen en dan? Zorg voor een dagritme

E-boek ‘Leiderschap in de economie van waarde’

Leidinggeven aan de uitdagingen van morgen draait om het realiseren van meervoudige waardecreatie: economisch haalbaar, ecologisch verantwoord en sociaal rechtvaardige resultaten. Om deze meervoudige waardecreatie te realiseren, is niet één organisatie ‘exclusief’ aan zet, maar het netwerk, de gemeenschap, de community.

Ons E-Boek ‘Leiderschap in de economie van de waarde’ geeft je inzicht in wat waardecreërend leiderschap precies inhoudt. Je krijgt  de stappen die nodig zijn om het in de praktijk te realiseren aangereikt.

Bovendien geeft het aan de hand van ons Regenboogmodel een praktische invulling aan het concept van waardecreërend leiderschap.