Duurzaam ondernemen? Creëer medewerkers betrokkenheid
Wil je als organisatie duurzaam ondernemen? Maak dan beslist werk van medewerkersbetrokkenheid. Want heel veel ideeën komen van de werkvloer. Bovendien vergroot je hiermee het medewerkers aandeel. Je medewerkers voelen zich serieus genomen en gaan zich meer verbonden voelen met de organisatie. En dat vergroot weer de kans dat ze blijven. Samen kom je verder, luidt het cliché. Maar hoe veranker je nou samen duurzaamheid binnen je organisatie?
Studies hebben aangetoond dat duurzaamheidsprocedures bijdragen aan het vasthouden van werknemers én een positieve invloed heeft op de productiviteit en de algehele medewerkersbetrokkenheid. Toch is het voor veel bedrijven lastig om duurzaamheidsdoelen ook daadwerkelijk te implementeren in de organisatie. Deze bedrijven hebben nog niet ontdekt hoe zij medewerkers succesvol kunnen inschakelen bij het realiseren van deze doelen.
Lumineus idee zorgt voor besparing van tienduizenden euro’s
Geïnspireerd door de duurzaamheidsslogan van Unilever (‘Kleine acties kunnen een groot verschil maken’), hadden werknemers van de PG-tips-fabriek in het Engelse Trafford Park een goed idee. In Groot-Brittannië komt de meeste thee in papieren zakjes. Dat kost al met al heel wat papier. Medewerkers hadden het volgende berekend: door de eindafdichtingen van elk theezakje met 3 millimeter te verkleinen, kunnen 15 enorme rollen papier per dienst worden bespaard. Sinds de introductie in 2015 heeft dit even eenvoudige als lumineuze idee geresulteerd in een besparing van 47.500 euro en 9,3 ton papier. Een prachtig staaltje medewerkersbetrokkenheid op het gebied van duurzaam ondernemen!
Het mes snijdt aan twee kanten
Nóg een voorbeeld van grote medewerkersbetrokkenheid: 6 medewerkers van de Unilever-fabriek in Khamgaon, India, benaderden de fabrieksmanager met het idee om in hun eigen dorp een schoonheids- en haarverzorgingcursus te starten. Dit om lokale vrouwen te helpen een baan te vinden of een bedrijf te starten. Tegelijkertijd promootten ze de persoonlijke verzorgingsproducten van Unilever. Het mes snijdt dus aan twee kanten. In maart 2015 gaf het management groen licht en werd het trainingscentrum geopend. Tot nu toe zijn 825 vrouwen getraind. 610 vrouwen werken in schoonheidssalons of startten een eigen bedrijf.
6 tips om duurzaamheid te verankeren
1. Nodig medewerkers uit met ideeën te komen
De voorbeelden van Unilever tonen dubbel en dwars aan dat de beste ideeën vaak van de werkvloer komen. Dus wil je werk maken van duurzaamheid, nodig medewerkers dan beslist uit om zelf met ideeën te komen. Heel belangrijk: falen mag. Want als het niet lukt, dan is het in elk geval geprobeerd. Trouwens: de meeste goede ideeën en innovaties ontstaan door een fout.
Ter inspiratie kun je verwijzen naar de 17 Werelddoelen die de Verenigde Naties in 2015 heeft opgesteld om ervoor te zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Je ziet, duurzaamheid is veel en veel meer dan alleen goed milieu. Het gaat erom dat we de wereld een beetje beter maken.
2. Maak duurzaamheid zichtbaar (binnen én buiten de organisatie)
Laat zien waar je als organisatie mee bezig bent. Daarmee houd je medewerkers betrokken bij het proces. Daarmee stimuleer je hen nog eens extra om ook zelf met ideeën te komen. Maar natuurlijk ook de resultaten zichtbaar maken en waardeer medewerkers hierin. Doe ditzelfde ook extern, want dat is natuurlijk pure reclame voor je bedrijf. En dat draagt weer bij aan trots bij medewerkers.
3. Toon de voordelen voor je organisatie
Waarom maakt de organisatie werk van duurzaamheid? Wat levert het de organisatie op? En wat zijn de voordelen voor medewerkers? En hoe draagt het bij aan productontwikkeling? Dat laatste vraagt veel creativiteit van Research & Development. En het vraagt om geduld. Want het levert misschien niet direct iets op.
4. Formuleer een lange-termijndoel
Formuleer het doel van de organisatie. En leg daarbij vast dat je die doelen op duurzame wijze wilt bereiken. Het moet gaan om een nastrevenswaardig doel waarmee iedereen zich kan identificeren. Bijvoorbeeld: ‘Wij maken koffie en kopen de koffiebonen tegen een eerlijke prijs van boeren. Daarmee dragen we bij aan eerlijke en sociale economische groei.’ Zo’n doel bereik je niet morgen al. Je moet daar langzaam naartoe werken. Daarom is een lange-termijndoel zo belangrijk.
5. Geef medewerkers kennis en vaardigheden
Geef medewerkers de kennis en tools, zodat ze actief gaan meedenken over duurzaamheid. Vertel hen wat duurzaamheid precies inhoudt, welke richting de organisatie op wil en wat zij daarin kunnen betekenen. Maak van iedere medewerker een duurzaamheidsexpert. Immers, medewerkers weten vaak als beste wat beter of anders kan. Laat hen bijvoorbeeld nadenken over procesverbetering door er stappen tussenuit te halen. Zodanig dat dit ten goede komt aan de kwaliteit van het product.
6. Moedig medewerkers uit om duurzaamheid te implementeren
Mensen vinden het lastig om te veranderen (Strebel, 1996). Want veranderen kost energie en levert niet altijd direct het gewenste resultaat op. Laat medewerkers daarom zien wat de verandering betekent en betrek hen erbij. En nodig medewerkers uit om het gewoon te dóen. Wat door te dóen komen ze erachter wat de verandering oplevert en worden ze beetje bij beetje enthousiast. Een kwestie van volhouden.
Duurzame organisaties hebben baat bij waardecreërend leiderschap
Organisaties die aan de slag willen met duurzaamheid, hebben baat bij modern leiderschap. Bij leiders die snel beslissingen kunnen nemen die economisch, sociaal en ecologisch te verantwoorden zijn. En dus op meerdere vlakken waarde creëren. Zo’n leider geeft medewerkers eigen verantwoordelijkheden en zorgt ervoor dat zij hun werk goed kunnen doen. Ondersteunend, inspirerend en verbindend. We noemen dit: waardecreërend leiderschap.
Wil je meer weten over waardecreërend leiderschap? Download dan hieronder het ebook Leiderschap in de economie van waarde. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.
Lees ook:

Ans is werkzaam bij Essenburgh als Pensioen in Zicht® trainer. Zij houdt zich daarnaast bezig met onderzoek en advies rondom psychotrauma. Met een gezonde dosis aan humor lukt het Ans om eenieder te begrijpen en te bereiken, en ze te helpen hun veerkracht te vinden en realiseren.
Met ruim 35 jaar ervaring als coach weet ze moeiteloos mensen en organisaties te adviseren.
Wist jij dat…
Pensioenvoorzieningen voor je medewerkers vaak verplicht zijn in de CAO
Een goede werkgever zorgt goed voor zijn werknemers. Ook een pensioenregeling hoort hierbij. Wist je dat in de meeste cao’s een verplichting geldt voor de werkgever om de pensioenvoorziening voor zijn of haar personeel goed te regelen?
Weet jij wat je als werkgever moet doen om je werknemers goed voor te bereiden op hun (naderende) pensioen?
