KLANT ERVARING
PENSIOEN IN ZICHT

Rotterdams vervoersbedrijf houdt Pensioen in Zicht-training alweer 20 jaar bij Essenburgh

“Ook positief effect op het imago van RET als werkgever”

Openbaar vervoersbedrijf RET besteedt veel aandacht aan duurzaam personeelsbeleid. Belangrijk onderdeel is alweer 20 jaar de Pensioen in Zicht-training bij Essenburgh Training & Advies. De 5-daagse training Pensioen in Zicht, een nieuwe toekomst, geeft niet alleen een positieve impuls aan de deelnemers, maar ook aan de andere collega’s. Het doet zelfs iets met het imago van RET. “Mensen beseffen weer dat RET een goede werkgever is.”

RET NV is het openbaar vervoersbedrijf van de stadsregio Rotterdam. Opgericht in 1878 telt dit bedrijf nu circa 2650 medewerkers, onder wie zo’n 650 buschauffeurs en 800 tram- en metrobestuurders. “De aard van het beroep maakt dat medewerkers hele dagen zitten. Daarom besteedt RET veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid”, vertelt managementassistente Wilma Velds. “RET organiseert workshops over voeding en leefstijl. Medewerkers kunnen voordelig naar de sportschool. En oud-profvoetballer John de Wolff ontwikkelde voor RET de Wolfcamp, een bootcamp met cardio- en krachtoefeningen.”

Speciaal voor RET-medewerkers

De Pensioen in Zicht-training past hier goed in, meent beleidsadviseur Martin Koekebakker. Zelf heeft hij het trouwens liever over ‘nieuwe toekomst’, omdat de meeste mensen nog flink wat jaren voor zich hebben om te doen wat zij nog graag willen en kunnen doen. “Zo’n twintig jaar geleden ontwikkelden we samen met Essenburgh Training & Advies een training speciaal voor RET-medewerkers. Immers, RET is een grote organisatie. Veel medewerkers kennen elkaar niet of alleen via de mobilofoon. De voormalige directie wilde een training die mensen bijeenbrengt en voorbereidt op hun toekomst. Deze training bieden we nog steeds, hoewel we jaarlijks wel iets aanpassen aan de inhoud van het programma zodat het up-to-date blijft.”

Saamhorigheid kweken

Om medewerkers voor te bereiden op hun pensioen houdt RET altijd eerst intern een informatiebijeenkomst. “Deze bijeenkomst duurt een hele dag”, vertelt Wilma. “ ‘s Morgens besteden we aandacht aan financiële zaken als pensioen, AOW, scheiding en overlijden. Na de lunch vertellen we meer over de inhoud van de training en kunnen mensen zich inschrijven, samen met de eventuele partner. Deze dag zorgt ook voor saamhorigheid. Om dezelfde reden gaan de deelnemers aan de training samen in één touringcar naar de training. “In de bus ontstaan al mooie gesprekken.”

Humor én verdriet

De training is een afwisseling van het inhoudelijke programma en ontspanning. Mensen kijken terug op hun werkbare leven en staan daarbij stil. Ze doen dit samen met hun partner. Er is ruimte voor zowel humor als verdriet. Mensen lachen samen én helpen en ondersteunen elkaar. Samen denken we na over de invulling van de nieuwe levensfase. Martin: “De laatste avond is extra bijzonder. Dan besteden we op een speciale manier aandacht aan de relatie van de medewerker en hun partner.”

Martin: “Soms hoor ik: ‘Ik heb die training niet nodig, want ik weet al wat ik ga doen met mijn vrijetijd’. Maar het gaat om veel meer dan dat. Stel je voor: 40 jaar lang rijd je de hele dag op de bus en heb je contacten met mensen, En van de ene op de andere dag zit je thuis. Dan raak je veel van je sociale contacten kwijt. De kans is groot dat je in een gat valt, vooral als je partner nog werkt.”

Het ideale plaatje

“De relatie met Essenburgh Training & Advies is essentieel voor de training. De accommodatie, de omgeving, de sfeer, het eten en het slapen, dat maakt of breekt mede het trainingsresultaat. Net als overigens de trainer. We hebben lang gezocht naar een trainer, die past bij onze medewerkers, echte Rotterdammers die rap met de tong zijn. De trainer is begripvol, heeft humor en pakt de humor van onze groep op de juiste momenten terug, zodat hij de touwtjes in handen houdt. Kasteel de Essenburgh, de training ‘Pensioen in Zicht, een nieuwe toekomst’ en de trainer vormen samen het ideale plaatje. We werken niet voor niets al 20 jaar met Essenburgh Training & Advies.”

Checklist: Een nieuwe balans vinden

Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.

Pension in sight - Checklist

Aanvraagformulier