KLANT ERVARING
PENSIOEN IN ZICHT

Helms en Els van der Vegte volgden samen de cursus Pensioen in zicht

“Het pensioen is een nieuw begin, niet het eind van je leven”

De Pensioen in zicht-cursus kun je alleen doen óf met je eventuele partner. De 65-jarige Helms van der Vegte koos voor dat laatste. Samen met zijn vrouw Els nam hij deel aan de driedaagse cursus. “Ik heb geleerd om niet van elke dag een vakantiedag te maken. Bovendien: het pensioen is een nieuw begin en niet het eind van je leven.”

Helms werkte tot voor kort bij Royal HaskoningDHV, de laatste jaren als hoofd inkoop. “Ik zag uit naar mijn pensioen”, vertelt hij. “Maar ik heb me wel moeten loswrikken van het bedrijf. Ik vond het eerst nog wat te vroeg voor me. Maar op een gegeven moment besloot ik toch om een jaartje eerder met pensioen te gaan. De HR-afdeling adviseerde me om een Pensioen in zicht-training te volgen. Ik dacht: ‘Ach, je steekt daar altijd iets van op. We besloten ons samen in te schrijven.”

Laaiend enthousiast

“Eigenlijk dachten we het allemaal wel te weten”, geeft Helms toe. “Mijn vrouw was vooraf ook niet zo enthousiast om mee te gaan. Maar na afloop was ze laaiend enthousiast. De cursus is goed verzorgd. De locatie is prachtig, je bent er echt even drie dagen weg. We volgden de cursus samen met gelijkgestemden die we aan het eind allemaal behoorlijk goed kenden. En zij ons.”

Verhelderend

De cursus zelf was volgens Helms “heel verhelderend.” Het gaf hen beiden nieuwe inzichten. “Ik had al een beeld van mijn pensioen. Ik heb een huis, een boot en een tuin met achterstallig onderhoud. Ik heb kinderen voor wie we er willen zijn en ik ben lid van een vereniging van booteigenaren. Als je met pensioen bent, heb je tijd voor alles. Maar je moet niet van elke dag een vakantiedag maken. En je moet het weekend blijven vieren. Ga ook niet alleen maar genieten, want wat blijft er dan verder nog over? Anderzijds moet je je leven ook niet helemaal volplannen, zodat je er stress van hebt.”

Luchtig, prettig en goed onderbouwd

“De wijze waarop de cursus werd gegeven was luchtig en prettig. En toch was alles wetenschappelijk onderbouwd”, stelt Helms. Ze verkondigden dus niet zomaar wat, maar hebben echt verstand van het ouder worden. Ook mijn vrouw stak het veel van op. Ze is zeven jaar jonger dan ik en moet dus nog even blijven werken. Hoe ga je om met iemand die met pensioen gaat? En hoe ga je ermee om als je zelf al met pensioen bent, maar je partner nog werkt? Het is goed om daarover na te denken. En: hoe positiever je denkt over je pensionering en over ouderdom, hoe langer je leeft!”

Checklist: Een nieuwe balans vinden

Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.

Pension in sight - Checklist

Aanvraagformulier

Download gratis de checklist.