Home » Gezondheid op het werk – 4 aandachtspunten

Gezondheid op het werk – 4 aandachtspunten

Geen pijntjes, een goede conditie, voldoende energie. Je zou zeggen: wie is er nu niet graag gezond? Toch zit het kennelijk in onze aard om

Toch zit het kennelijk in onze aard om ongezonde keuzes te maken. Als HRM-er is het daarom een hele uitdaging om het gezonde werken te bevorderen. Vooral ook omdat je niet gaat over de vrijetijd van medewerkers. Hoe pak je het aan? Vier onderwerpen om op te letten.

Vier thema’s die bijdragen aan gezonder werken

1. Beweeg voldoende

Heb je veel medewerkers die een zittend beroep uitoefenen, op kantoor of achter het stuur? Dan is voldoende beweging misschien wel het belangrijkste aandachtspunt. Zitten is het nieuwe roken, wordt wel gezegd. Met reden, want uit diverse onderzoeken blijkt dat lang zitten het risico op hart- en vaatziektes, obesitas, suikerziekte en sommige vormen van kanker vergroot. Als HRM-er kun je daar veel aan doen. Bijvoorbeeld door een fietsplan, waarbij medewerkers goedkoper een fiets kunnen aanschaffen via de werkgever. Dat ze de trap gebruiken in plaats van de lift. Dat medewerkers lopend overleggen. En dat ze tijdens de lunch lekker even naar buiten gaan voor een wandeling. Ook zit-sta-bureaus zijn een oplossing. En geef medewerkers tips over eenvoudige oefeningen achter het bureau.

Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief bewegen. Ook worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen.

Download ‘Samenvatting Beweegrichtlijnen 2017’ (Gezondheidsraad)

Download ‘Lang zitten: een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid!’ van TNO

2. Eet gezond

Gezond eten kun je beïnvloeden door erop te letten wat je verkoopt in de bedrijfskantine. Uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit blijkt dat je bedrijfskantines dusdanig kunt inrichten, dat werknemers worden gestimuleerd om gezonder te eten. In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en een aantal cateraars richtte ze restaurants gezonder in. Drie maanden lang testte ze diverse strategieën om gezonde keuzes gemakkelijker te maken, zonder ongezonde opties weg te halen. Uit haar onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat, als er naar verhouding meer magere kaas of volkoren brood ligt uitgestald, daarvan meer wordt verkocht. Ook blijkt het te helpen als gezondere producten meer vooraan staan in de route. Dus: eerst de gezonde salades en pas op het einde de gefrituurde snacks.

Lees meer over dit onderzoek op de website van de VU

Het Voedingscentrum heeft de Richtlijn Gezonde Kantines opgesteld. Hiermee kun je zelf aan de slag. Je kunt inzetten op een bronzen, zilveren, gouden of ideale kantine.

Ga naar de website De Gezonde Kantine

3. Ontspan op tijd

Een beetje stress houdt ons scherp en zorgt dat we beter presteren. Té veel langdurige stress is ongezond. Dat weten we natuurlijk wel. Toch is het aandeel werknemers met stressklachten en burn-outverschijnselen de laatste jaren toegenomen. Sterker nog: werkstress is de belangrijkste oorzaak van verzuim en uitval. Heel belangrijk dus om daar als HRM-er aandacht aan te besteden. Pak de oorzaken van stress aan. Zorg dat medewerkers goede ondersteuning krijgen bij problemen thuis. Begeleid medewerkers die stressklachten hebben goed en zorg voor goede re-integratie. Zorg voor een prettige werkomgeving met voldoende planten, goede ventilatie en kleurgebruik in het interieur. En stimuleer medewerkers om op tijd te ontspannen, op het werk en thuis.

De Arbowet schrijft voor dat elke werkgever in Nederland verplicht is om aandacht te besteden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit om verzuim door stress op het werk te verminderen en tegen te gaan. Concreet moet een organisatie in het preventiebeleid aandacht besteden aan: discriminatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk.

Bekijk de volledige tekst van de Arbowet op de website van de overheid

Meer weten over de belangrijkste cijfers rond werkstress?

Download de factsheet werkstress (TNO)

4. Slaap voldoende

Natuurlijk heb je er als HRM-er geen invloed op wat mensen thuis doen. Bewegen ze voldoende in hun vrijetijd of kruipen ze thuis het liefst voor de tv of achter de spelcomputer? Eten ze thuis gezond of wordt al gauw gekozen voor pizza, patat en pannenkoeken? Mensen gaan daar natuurlijk zelf over. Maar in de juiste setting kun je het daar best over hebben. Het beste doe je dat in één-op-één-situaties en in een ongedwongen sfeer. Ook het slaapgedrag is een belangrijk onderwerp.

Als je structureel te weinig slaapt, dan herstel je lichamelijk en psychisch onvoldoende. Dat leidt bijvoorbeeld tot slechtere concentratie, prikkelbaarheid, somberheid en – op de langere termijn – tot lichamelijke klachten. Volwassenen hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap per etmaal nodig om goed uitgerust te zijn. De precieze slaapbehoefte verschilt per persoon. Zo heeft 8% van de volwassenen genoeg aan minder dan 6 uur slaap, terwijl 2% van de volwassenen langer dan 10 uur slaap nodig heeft.

Schep als HRM-er de juiste omgeving

Als HRM-er kun je veel doen om ervoor te zorgen dat medewerkers de juiste keuzes maken. Kijk eens met een andere blik naar de fysieke omgeving en naar de werkomstandigheden. Praat met medewerkers, want zij weten zelf vaak als beste wat er beter kan. En zoek de oplossing dichtbij. Ofwel: het hoeft niet te gaan om grote, dure veranderingen. Kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben. Betrek medewerkers actief bij het doorvoeren van de veranderingen. Want dat zorgt voor draagvlak. En dan is de kans het grootst dat de aanpassing een succes wordt.

Lees meer over duurzaam personeelsbeleid

gezondheid is een belangrijk aandachtspunt bij een duurzaam personeelsbeleid. Wil je weten hoe je met een duurzame inzet van (oudere) medewerkers bijdraagt aan de continuïteit van je organisatie? Je leest het in ons gratis e-book ‘Wijs met grijs’.

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Leiderschap
De belangrijkste aspecten van leiderschap op een rij!

blog 21 scrum agilityDe Agile-Scrum methode: bullshit of bull’s eye
blog 20 wendbare organisatieHoe creëer je een wendbare organisatie?

SPECIAAL VOOR JOU