Nieuwe vrienden maken? Zes tips voor gepensioneerden
Als je werkt, dan zie je je collega’s meer dan je vrienden. En zelfs meer dan je eigen partner. Na je pensioen is het niet vanzelfsprekend dat je je collega’s blijft zien. Dus ga je binnenkort met pensioen? Dan is dat hét moment om je netwerk onder de loep te nemen. Wie zijn mijn goede vrienden? En zie en spreek ik die wel vaak genoeg?
Sommige mensen vinden het prima om een leuke hobby te hebben en voor de sociale contacten te leunen op de eigen partner. Maar de vrienden van je partner zijn niet perse ook jóuw beste vrienden. En wat als je partner wegvalt? Dan is het belangrijk dat je goede contacten overhoudt.
Dit patroon komt – zo is mijn ervaring als trainer – vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen zijn over het algemeen meer georiënteerd op relaties en houden die meestal beter bij dan mannen. Andersom weten mannen vaak beter wat zij zelf belangrijk vinden. Vaak is het daarom de vrouw die zegt: ‘Zullen we nog eens naar die en die toegaan?’ Bij de meeste mannen zit dat minder in hun systeem.
Vriendschap vergroot je veerkracht
Voor mensen is het belangrijk om vrienden te hebben. Dat blijkt ook uit onderzoek. En dan heb ik het over echt goede vrienden bij wie je altijd terecht kunt en met wie je alles kunt delen. Eén goede vriend maakt al een verschil. Zo deed de universiteit van Toronto onderzoek onder 2500 personen die ooit zwaar depressief waren. Bijna 40 procent van hen bereikte na verloop van tijd een ‘volledige mentale gezondheid’. Ze ervaren nu dagelijks geluk, voldoening en psychisch en sociaal welzijn. En ze zijn minimaal een jaar vrij van depressie, angststoornissen, verslaving en suïcide. Opvallend: veruit de belangrijkste factor bij dit herstel was de aanwezigheid van emotioneel ondersteunende en naaste relaties. Een kritische randvoorwaarde was tenminste één echt goede en betrouwbare vriend. Een goede vriend vergroot dus je veerkracht. En die vriend kun jij natuurlijk ook zijn voor die ander.