Nieuwe vrienden maken? Zes tips voor gepensioneerden
Als je werkt, dan zie je je collega’s meer dan je vrienden. En zelfs meer dan je eigen partner. Na je pensioen is het niet vanzelfsprekend dat je je collega’s blijft zien. Dus ga je binnenkort met pensioen? Dan is dat hét moment om je netwerk onder de loep te nemen. Wie zijn mijn goede vrienden? En zie en spreek ik die wel vaak genoeg?
Sommige mensen vinden het prima om een leuke hobby te hebben en voor de sociale contacten te leunen op de eigen partner. Maar de vrienden van je partner zijn niet perse ook jóuw beste vrienden. En wat als je partner wegvalt? Dan is het belangrijk dat je goede contacten overhoudt.
Dit patroon komt – zo is mijn ervaring als trainer – vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen zijn over het algemeen meer georiënteerd op relaties en houden die meestal beter bij dan mannen. Andersom weten mannen vaak beter wat zij zelf belangrijk vinden. Vaak is het daarom de vrouw die zegt: ‘Zullen we nog eens naar die en die toegaan?’ Bij de meeste mannen zit dat minder in hun systeem.
Vriendschap vergroot je veerkracht
Voor mensen is het belangrijk om vrienden te hebben. Dat blijkt ook uit onderzoek. En dan heb ik het over echt goede vrienden bij wie je altijd terecht kunt en met wie je alles kunt delen. Eén goede vriend maakt al een verschil. Zo deed de universiteit van Toronto onderzoek onder 2500 personen die ooit zwaar depressief waren. Bijna 40 procent van hen bereikte na verloop van tijd een ‘volledige mentale gezondheid’. Ze ervaren nu dagelijks geluk, voldoening en psychisch en sociaal welzijn. En ze zijn minimaal een jaar vrij van depressie, angststoornissen, verslaving en suïcide. Opvallend: veruit de belangrijkste factor bij dit herstel was de aanwezigheid van emotioneel ondersteunende en naaste relaties. Een kritische randvoorwaarde was tenminste één echt goede en betrouwbare vriend. Een goede vriend vergroot dus je veerkracht. En die vriend kun jij natuurlijk ook zijn voor die ander.
Vriendschap doet je floreren
Een goede vriendschap helpt je er niet alleen bovenop, ze helpt je ook om te floreren. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van de universiteit van Twente. De onderzoekers deden een experiment bij 275 relatief hoogopgeleide mensen die niet floreerden. De ene helft kreeg een cursus positieve psychologie, de andere helft niet. Wat bleek? Hoewel er ook aandacht was voor elementen als ‘positieve emoties’, ‘het gebruik van je sterke kanten’ en ‘optimisme’, droeg vooral het onderwerp ‘positieve relaties’ bij aan het effect van de cursus. Negen maanden ná de cursus bleek ruim een derde van deze groep te floreren. Bij de controlegroep was dat slechts 12%.
Hup, die drempel over
Veel mensen moeten even een drempel over om de sociale contacten aan te halen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Zoals gewenning. Stel dat je houdt van fietsen en lezen, en dat je dat meestal samen met je eigen partner doet. Dan voelt het onwennig om iemand op te zoeken die je lang niet hebt gezien. Het kan ook spannend zijn. Vooral voor mensen die meer moeite hebben om vrienden te maken. En er zijn mensen die denken: ‘Die ander zit vast niet op mij te wachten’. Maar een drempel is geen excuus om dan maar niets te doen. Wacht dus niet af en kom in actie. Maar hoé?
Zes tips voor goede vriendschappen
Het belang van goede vrienden geldt net zo goed voor introverte, als voor extraverte persoonlijkheden. Dus: ben je tevreden maar niet écht gelukkig? Dan weet je wat je te doen staat! We geven je 6 tips:
Tip 1. Bedenk welke mensen je nog van vroeger kent en met wie je graag weer meer contact wilt
De afgelopen tientallen jaren heb je vast heel wat contacten opgedaan. Sommige zijn misschien gebleven, andere zijn verwaterd. Bijvoorbeeld door een verhuizing, een andere baan of door het drukke gezinsleven. Welke mensen beschouwde jij in het verleden als een goede vriend of vriendin? Hoe vaak zie je deze persoon momenteel? En zou je het contact willen aanhalen? Ga ervoor!
Tip 2. Doe wat je altijd leuk vond, en doe dat sámen
Maak eens wat vaker een praatje met de buren. Sluit je aan bij de fotoclub, een hardloopclub of de buurtvereniging. Doe wat je altijd al leuk vond, en doe dat samen met anderen. Wilde je altijd al eens kunstgeschiedenis studeren? Doen! Je ontmoet dan mensen met dezelfde interesses.
Tip 3. Gebruik social media om een eerste stap te zetten (maar blijf daar niet hangen)
Sociale media zijn heel handig om oude contacten op te sporen. Of om nieuwe contacten te leggen. Maar zorg ervoor dat het niet blijft bij sociale media. Het echte ontmoeten is onvervangbaar. Want dan bouw je past echt een goede vriendschap op. En misschien zelfs een beste vriendschap.
Tip 4. Heb niet te hoge verwachtingen
Een vriendschap kun je niet forceren. Stel je verwachtingen dus niet te hoog als je een nieuw contact opdoet. Laat het ontstaan en kijk waar het naartoe gaat. Als je té graag wilt, dan staat dat een gewone vriendschap vaak in de weg. En bij een gewone vriendschap moet het toch beginnen.
Tip 5. Koester je nieuwe vriendschap
Heb je een goede vriendschap opgebouwd? Koester deze dan. Verdeel je energie niet over te veel sociale contacten, want dan ga je te veel verantwoordelijkheden aan en kom je tijd te kort. Bedenk: is iedereen echt even belangrijk voor jou? Vast niet. Immers, één beste vriend maakt al het verschil.
Tip 6. Volg de cursus Pensioen in Zicht® en maak vrienden voor het leven
Al tientallen jaren geven wij de cursus Pensioen In Zicht aan mensen die op korte termijn met pensioen gaan. Daar komen allerlei onderwerpen aan bod, zoals ook het versterken van de sociale contacten. En het leuke is: regelmatig gebeurt het dat de cursisten onderling een band opbouwen.
Als je met pensioen gaat, verandert er nogal wat. Je financiële situatie, je dagelijkse ritme en je sociale activiteiten. Je gezondheid, zingeving en relaties. Het kan lastig zijn een balans te vinden. We hebben alle aspecten van je pensioen voor je op een rij gezet in een checklist. Vraag nu gratis de checklist aan!
Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.
Deel dit artikel!

Steven Scheer
Steven Scheer is onder meer werkzaam als trainer bij Essenburgh en woont in Zutphen.
Steven is een expert als het aankomt op coaching en voelt zich hierin erg thuis, en werkt daarom ook als docent bij de Hogeschool in Windesheim.
Met het geven van de juiste adviezen helpt hij mensen en organisaties om op een heldere manier te communiceren, zodat ze gezamenlijk complexe vraagstukken kunnen beantwoorden. Hij is muzikaal aangelegd en bespeelt graag instrumenten. Daarnaast houdt hij van een rustige natuurwandeling.

Checklist Pensioen in Zicht®
Wanneer je met pensioen gaat, staat je nogal wat te wachten. Je financiële situatie verandert, net als de manier waarop je je tijd indeelt. Tijd die, als je hier geen mooi plan voor maakt, zo door je vingers kan glippen.
Omdat er behoorlijk veel verandert in die nieuwe fase, is het niet altijd makkelijk een balans te vinden. Daarom hebben we de belangrijkste aspecten van het pensioen voor je op een rij gezet in deze checklist. Zo kun je alvast aan de slag en begin je goed voorbereid aan die nieuwe en fijne levensfase.