By | Published On: 20 april 2021| Views: 169|

De Agile-Scrum methode: bullshit of bull’s eye

Pas jij de Agile-Scrum methode al toe binnen je organisatie? Dan ben je bepaald niet de enige. Want Agile Scrum lijkt wel de nieuwe heilige graal voor organisaties in de private en publieke sector. De vraag is: moet jij ook op de bandwagon springen? Of is het gewoon de zoveelste management-rage? Is het bullshit of bull’s eye? We zochten het uit, met de wetenschap als basis.

Wat is Agile?

Agile staat voor ‘behendigheid’. De aanpak gaat ervan uit dat tijdens het project de omstandigheden veranderen. Het projectteam speelt in op veranderingen en problemen én houdt op effectieve wijze de controle over het eindresultaat en de kwaliteit ervan. En dat eindresultaat staat ook nog niet 100% vast. Dat is een groot verschil met de traditionele projectaanpak, waarbij de specificaties tot in detail worden vastgelegd en een formeel proces wordt ingericht. Bij de Agile-aanpak werkt dat anders. Het projectteam begint aan een proces zonder dat de specificaties, het proces en het eindresultaat tot in detail vaststaan. Dit past in deze snel veranderende wereld.

Kortgezegd: Agile gaat over het verkrijgen van een concurrentievoordeel door een superieur proces. In termen van besluitvorming, snelheid, kwaliteit, implementatie en leren van (neven)effecten. Door dit proces sneller en met betere kwaliteit te doorlopen dan de concurrent, is de leercurve steiler. Dit leereffect is een essentieel onderdeel van de Agile-aanpak. Dit maakt ‘behendigheid’ tot een aantrekkelijk concept voor veel organisaties.