By | Published On: 20 april 2021| Views: 234|

Zo creëer je een fijne werkomgeving

Onlangs deden we een bescheiden onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Wat bleek? De werkomgeving speelt een grote rol bij die inzetbaarheid. Een prettige werkplek wordt heel belangrijk gevonden, want dat werkt stimulerend. Maar wát verstaan we precies onder een fijne werkplek? En hoe kun je daar als HRM-er aan bijdragen?

Bedrijven, overheden en (zorg)organisaties, allemaal realiseerden ze het afgelopen decennium open kantoortuinen zonder vaste werkplekken. Dit vanuit de gedachte dat een kantoortuin de onderlinge communicatie verbetert en de samenwerking stimuleert. Ook zou het de creativiteit en productiviteit bevorderen. In 2011 bestudeerde organisatiepsycholoog Mathew Davis 100 onderzoeken naar open kantoorruimten. Hieruit bleek dat er inderdaad voordelen zijn. Zo voelen medewerkers zich meer onderdeel van de organisatie en het team. Maar er is ook een andere kant: medewerkers ervaren ook meer stress, minder concentratie en minder motivatie.

Natuurlijk, iedereen is anders. En iedereen stelt andere eisen aan zijn werkplek. Maar belangrijk is sowieso het volgende:

1. Bied ruimte voor eigenheid

Mensen vinden het belangrijk dat ze hun eigenheid kwijt kunnen op hun werkplek. Dat zie je ook terug in kantoortuinen. Veel mensen kiezen onwillekeurig voor een vaste plek. En beetje bij beetje creëren ze er hun eigen omgeving, met persoonlijke spulletjes en een foto van de kinderen. Mensen sluiten zich van nature toch wat af. Want dat voelt goed, comfortabel en veilig. Bied hiervoor dus de gelegenheid. Bijvoorbeeld dat mensen wat eigen spulletjes kunnen meenemen en neerzetten.

2. Zorg voor een comfortabele werkplek

Een comfortabele werkplek zorgt ervoor dat mensen beter hun werk kunnen doen. Daardoor komen ze beter in een flow en werken ze prettiger en efficiënter. Als de pc vaak hapert of als in het hele pand nauwelijks een pen is te vinden, is dat vervelend. En als het weken duurt voordat een kapotte bureaustoel wordt gemaakt, dan word je daar als medewerker niet vrolijk van. Uiteindelijk werkt al dit soort zaken – groot en klein – demotiverend. En dat gaat weer ten koste van de productiviteit. Let er ook op dat medewerkers voldoende (zon)licht en verse lucht kunnen krijgen. En dat ze letterlijk ruimte hebben om te bewegen. Een zit-sta-bureau kan bijvoorbeeld goed werken, hoewel een hele dag staan ook niet goed is. Loop dus niet elke hype achterna en ga uit van het gezonde verstand.

3. Stimuleer het bewegen

Natuurlijk hebben medewerkers ook een eigen verantwoordelijkheid. Motiveer hen om vaker de trap te nemen. Om tussendoor een frisse neus te halen. Of om zelfs even een power nap te doen. Dat laatste is vooral belangrijk voor oudere medewerkers. Schep hiervoor als HRM-er de mogelijkheden. Het blijkt dat mensen slechts zeven minuten achtereen geconcentreerd kunnen werken, daarna moeten we even iets anders doen. Als ik zelf een ingewikkelde klus heb waar ik niet goed uitkom, loop ik erbij weg en ga even afwassen. Mijn aandacht is dan bij iets anders: bij de vaat die schoon moet. Vaak krijg ik dan nieuwe ideeën. Ga dus regelmatig bij jezelf na: hoe is het met mijn concentratievermogen en met de werkdruk. En wees daarbij eerlijk tegen jezelf.

4. Zorg voor een goed binnenklimaat

De juiste temperatuur, voldoende licht (liefst veel natuurlijk licht) en een goede luchtkwaliteit. Een prettig binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen, meer werkplezier en een hogere productie. Uit onderzoek blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit met 10 tot 15% verhoogt. Wil je meer weten over het effect van het binnenmilieu op de productiviteit en het ziekteverzuim? Lees dan dit rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

5. Ga erover in gesprek met de medewerkers

Hoe regel je dit als HRM-er allemaal? Vraag het de medewerkers zelf. Wat verstaan zij onder een fijne werkomgeving? En hoe ervaren ze de situatie nu? Dat gebeurt in de praktijk heel weinig. Hooguit wordt een werkgroepje samengesteld dat met ideeën komt. Maar daarmee wordt meestal niets gedaan. Beter is het dus om het de mensen rechtstreeks te vragen. Bijvoorbeeld door er een vast thema van te maken in het reguliere werkoverleg. Dan kun je hen meteen stimuleren om ook zelf de juiste dingen te doen. Meer bewegen. Gezond eten. Of elke dag even een frisse neus halen en zonlicht te vangen tijdens de pauze. Kleine dingen die samen een groot verschil kunnen maken.

Lees meer over duurzaam personeelsbeleid

Een prettige werkomgeving is één van de ingrediënten van een duurzaam personeelsbeleid. Wil je weten hoe je met een duurzame inzet van (oudere) medewerkers bijdraagt aan de continuïteit van je organisatie? Je leest het in ons gratis e-book ‘Wijs met grijs’.

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze