Home » Met pensioen en dan? Zorg voor een dagritme
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 212|

Met pensioen en dan? Zorg voor een dagritme

Je gaat binnenkort met pensioen. En dan? Veel mensen kijken daarnaar uit. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Maar je kunt er ook wat tegenop zien. Je hoort wel eens over dat zwarte gat. Gelukkig valt dat in de praktijk vaak mee. De meeste mensen vinden na enige tijd goed hun eigen draai. Toch kan het verraderlijk zijn. Want ook mensen die uitkijken naar hun pensioen, vallen soms echt in dat ‘zwarte gat’.

Dit is de tweede van vier blogs over pensionado’s die dit overkwam. Lees het verhaal van Janny, een creatieve vrouw die meer dagritme nodig had dan ze aanvankelijk dacht.

Janny, de creatief

Na veertig jaar voor de klas, ziet lerares Nederlands Janny enorm uit naar haar pensioentijd. Ze houdt van fotograferen en componeert zelf muziek. Kortom, Janny is heel creatief. Ze neemt zich voor om alleen te doen wat ze leuk vindt. Dat kan ze makkelijk zelf bepalen, want ze heeft geen partner. Als ze ’s morgens wakker wordt, bedenkt ze waar ze die dag zin in heeft. En dat zal ze dan gaan doen. Eindelijk!

In de praktijk komt er weinig terecht van haar plannen. Ze gaat een beetje hangen. Televisiekijken, lezen. Janny heeft weinig puf. Ze komt steeds minder vaak buiten en heeft weinig contacten. Op een gegeven moment neemt Janny zichzelf voor om elke dag een foto te maken. Maar ook dat lukt niet. Dat komt ook omdat ze een perfectionist is; de foto moet volmaakt zijn. Ze raakt in een vicieuze cirkel. Janny voelt zich daar schuldig onder. En er is geen partner die haar daaruit trekt. Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze niet kan genieten. Ze heeft elke dag minder zin in opstaan en iets te doen. In feite glijdt ze elke dag meer af in de richting van een depressie.

Het dagritme ontbreekt

Ze komt in contact met de HRM-er van haar vroegere werkgever. Die biedt haar aan dat ze alsnog de Pensioen in zicht-training doet. Destijds zag ze daar de meerwaarde niet van in. Want je hebt toch geen cursus nodig over met pensioen gaan? Maar ze zet haar trots opzij en besluit in te gaan op dit sympathieke aanbod. Ze volgt de training.

Tijdens de training komt ze er gaandeweg achter dat het ontbreken van dagritme haar achilleshiel is. Ze had haar hele leven gewerkt en dat zorgde altijd voor een vast ritme. Ze dacht er niet over na, had zelfs een hekel aan dat keurslijf. En nu het werk is weggevallen, gaat ze anders om met de tijd. Regelmat