Home » Met pensioen en dan? Zorg voor een dagritme

Met pensioen en dan? Zorg voor een dagritme

Je gaat binnenkort met pensioen. En dan? Veel mensen kijken daarnaar uit. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Maar je kunt er ook wat tegenop zien. Je hoort wel eens over dat zwarte gat. Gelukkig valt dat in de praktijk vaak mee. De meeste mensen vinden na enige tijd goed hun eigen draai. Toch kan het verraderlijk zijn. Want ook mensen die uitkijken naar hun pensioen, vallen soms echt in dat ‘zwarte gat’.

Dit is de tweede van vier blogs over pensionado’s die dit overkwam. Lees het verhaal van Janny, een creatieve vrouw die meer dagritme nodig had dan ze aanvankelijk dacht.

Janny, de creatief

Na veertig jaar voor de klas, ziet lerares Nederlands Janny enorm uit naar haar pensioentijd. Ze houdt van fotograferen en componeert zelf muziek. Kortom, Janny is heel creatief. Ze neemt zich voor om alleen te doen wat ze leuk vindt. Dat kan ze makkelijk zelf bepalen, want ze heeft geen partner. Als ze ’s morgens wakker wordt, bedenkt ze waar ze die dag zin in heeft. En dat zal ze dan gaan doen. Eindelijk!

In de praktijk komt er weinig terecht van haar plannen. Ze gaat een beetje hangen. Televisiekijken, lezen. Janny heeft weinig puf. Ze komt steeds minder vaak buiten en heeft weinig contacten. Op een gegeven moment neemt Janny zichzelf voor om elke dag een foto te maken. Maar ook dat lukt niet. Dat komt ook omdat ze een perfectionist is; de foto moet volmaakt zijn. Ze raakt in een vicieuze cirkel. Janny voelt zich daar schuldig onder. En er is geen partner die haar daaruit trekt. Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze niet kan genieten. Ze heeft elke dag minder zin in opstaan en iets te doen. In feite glijdt ze elke dag meer af in de richting van een depressie.

Het dagritme ontbreekt

Ze komt in contact met de HRM-er van haar vroegere werkgever. Die biedt haar aan dat ze alsnog de Pensioen in zicht-training doet. Destijds zag ze daar de meerwaarde niet van in. Want je hebt toch geen cursus nodig over met pensioen gaan? Maar ze zet haar trots opzij en besluit in te gaan op dit sympathieke aanbod. Ze volgt de training.

Tijdens de training komt ze er gaandeweg achter dat het ontbreken van dagritme haar achilleshiel is. Ze had haar hele leven gewerkt en dat zorgde altijd voor een vast ritme. Ze dacht er niet over na, had zelfs een hekel aan dat keurslijf. En nu het werk is weggevallen, gaat ze anders om met de tijd. Regelmatig denkt ze: ach, dat kan ik morgen ook wel doen. Maar dat werkt voor haar niet. Ze beseft dat ze activiteiten moet plannen. Gewoon eenvoudige activiteiten, niets hoogdravends. Bijvoorbeeld elke vrijdag naar de leesclub. Of elke ochtend een half uur wandelen. En ze leert dat ze geen hoge eisen hoeft te stellen aan de activiteit. Want als ze eenmaal dat ritme terug heeft, dan pakt ze ook andere dingen wel weer op, zoals de fotografie.

Activiteiten plannen

Na de cursus besluit Janny inderdaad om activiteiten te plannen. Ze staat elke ochtend om half 9 op om te gaan wandelen. Daarna trakteert ze zichzelf thuis op een heerlijke kop koffie met iets lekkers. Het gaat langzaam, maar het nieuwe ritme doet zijn werk. Janny krijgt weer lol in de dingen. Met regelmaat trekt ze eropuit om te fotograferen. Onderweg ontmoet ze dan mensen met wie ze een praatje aanknoopt. Ook gaat ze elke twee weken een avondje naar het theater. Ze gaat zelfs een week met vakantie. Samen met een vriendin die ze leerde kennen tijdens het theaterbezoek. Kortom, Janny’s pensioentijd is nu pas écht begonnen.

Met pensioen en dan? Drie tips van Janny

  • Zorg voor structuur
  • Stel niet te hoge eisen aan je activiteiten
  • Zorg dat je iets leuks in het vooruitzicht hebt

Bereid je goed voor, download de checklist

Janny had enorm veel zin in haar pensioentijd. Maar ze merkte dat het lastig kan zijn om de balans te vinden. Wil je je alvast voorbereiden op je pensioen? Download dan onze checklist ‘Je pensioen in zicht’. Wil je samen met anderen aan de slag met de voorbereiding op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
nick-fewings-0Tgug57SJPU-unsplashJuiste Zorg op de Juiste Plek: Stappenplan voor een succesvolle implementatie
blog 37 opleiden oudere werknemersOudere medewerkers opleiden, heeft dat wel zin?

SPECIAAL VOOR JOU