Home » Voordelen van social media voor gepensioneerden

Voordelen van social media voor gepensioneerden

Als je met pensioen gaat, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je hebt meer tijd voor hobby’s en interesses. En meer tijd voor de sociale contacten. Sociale media kunnen heel nuttig zijn. Mits je ze goed gebruikt. Ons advies: verdiep je er eens in. Want er is zoveel méér dan Facebook en WhatsApp.

Opvattingen over sociale media

Iedereen heeft wel een mening over het gebruik van sociale media. Vaak is die mening negatief. Veel mensen vinden dat sociale media ons asociaal maakt. Maar er zijn ook veel mensen de positieve gevolgen ervaren. Het CBS publiceerde in mei 2018 het rapport ‘Opvattingen over sociale media’. Hierin komt bijvoorbeeld naar voren dat ruim 60% van de ondervraagden vindt dat sociale media een positieve uitwerking heeft op het contact met familie en vrienden. En dat is natuurlijk veel waard.

De cijfers: ouderen op sociale media

‘Steeds meer ouderen op sociale media’, kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 30 december 2017. Uit nieuwe cijfers over het socialemediagebruik in Nederland blijkt dat vooral onder 65- tot 75-jarigen het gebruik is toegenomen. In 2017 was 64% van de ondervraagden in die leeftijdscategorie actief op sociale media in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. In 2012 was dat nog slechts 24 procent. Een flinke stijging dus! Een derde van de 65- tot 75-jarigen gebruikt inmiddels sociale netwerken zoals Facebook. En steeds vaker gebruiken ze hiervoor de smartphone. Bekijk de CBS-statistieken.

Facebook is het populairst

Op 29 januari 2018 publiceerde Newcom Research haar jaarlijkse onderzoek naar het gebruik van sociale media in Nederland. Daaruit blijkt dat inmiddels 69% van de 65- tot 75-jarigen Facebook gebruikt. WhatsApp volgt met 67% en YouTube met 38%. Hierna volgen in volgorde van populariteit LinkedIn, Instagram, Twitter en Pinterest. Toch nog 1% van de 65 tot 75-jarigen gebruikt Snapchat. En dat is een van de populairste sociale-mediaplatforms onder de jeugd.

Vind je dit interessant? Via de website van Newcom Research kun je het digitale rapport bestellen.

Vijf tips voor pensionado’s

Sociale media kunnen helpen om te blijven leren en ontwikkelen en nieuwe mensen te leren kennen. Weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Vijf tips voor het gebruik van sociale media voor gepensioneerden:

Tip 1: leer sociale media kennen en gebruiken

Grote kans dat je al op Facebook zit. Dan kan dus een handig startpunt zijn om contacten te leggen. Naast natuurlijk WhatsApp. Maar er is nog zoveel méér. Wil je graag contact met je kinderen of kleinkinderen? Grote kans dat ze actief zijn op Instagram. Bij dit platform draait het om het delen van foto’s. Ook leuk als je sowieso graag foto’s deelt met anderen. Andere bekende en iets minder bekende social-mediaplatforms zijn Pinterest, Flickr, Peerby en natuurlijk YouTube.

Tip 2: ga op zoek naar (oude) bekenden en nieuwe contacten

Heb je een, twee of drie sociale-mediaplatforms gevonden die jou aanspreken? Dan kun je op zoek naar oude bekenden. Bijvoorbeeld collega’s die je lang niet hebt gezien. Oude studievrienden. Of neven en nichten. Afhankelijk van het platform kun je hen volgen of uitnodigen om te linken. Je kunt reageren op de foto’s of teksten die iemand plaatst. Hoe handiger je daar in wordt, hoe makkelijker het wordt om contacten te krijgen, bijvoorbeeld met mensen met gedeelde interesses.

Tip 3: kijk verder dan Google!

Het internet is natuurlijk een fantastische informatiebron. Veruit de meeste mensen beginnen hun zoektocht met de zoekmachine Google. Maar wist je dat YouTube op plek 2 staat van meest populaire zoekmachines? YouTube biedt vaak heel praktische, beeldende antwoorden op vragen. Je vindt er zowel grappige filmpjes ter ontspanning als informatieve filmpjes over alle mogelijke onderwerpen. Zoals filmpjes van speeches (TEDx!) en colleges van wetenschappers. En heel veel filmpjes over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Ook vind je er informatie en tests van producten. Via YouTube leer je ook de mensen achter een verhaal kennen. Je hoort én ziet ze.

Tip 4: vind mensen met dezelfde hobby

Houd je van fotograferen, postzegels verzamelen, wielrennen of kunst? En wil je graag contact met gelijkgestemden? Ook dan bieden sociale media veel mogelijkheden. Je kunt vragen stellen en informatie uitwisselen.

Is fotografie je hobby? Onderzoek dan eens de mogelijkheden van Flickr. Je kunt hier al je foto’s bewaren (1TB gratis opslag) en delen met anderen. Ook Pinterest biedt die mogelijkheid. Op Pinterest doe je allerlei inspiratie op. Pinterest is een online prikbord waar mensen interessant beeldmateriaal op zetten. Heel handig als je ideeën wilt opdoen voor een nieuwe badkamer of de inrichting van je huis.

Tip 5: sluit je aan bij lokale initiatieven

Sommige sociale media hebben een directe relatie met je buurt, dorp of stad. Een bekend voorbeeld is WhatApp Buurtpreventie. En als je toch zo’n groep aanmaakt met de buurt, dan kun je elkaar ook op de hoogte houden. Dat is bijvoorbeeld fijn voor alleenstaande ouderen met weinig contacten.

Wil je thuis klussen en wil je graag wat gereedschap lenen? Verdiep je dan eens in Peerby. Via dit platform kun je spullen huren van je buren. Van statafel tot decoupeerzaag. Het leuke is ook dat je op die manier nieuwe mensen leert kennen in jouw eigen buurt.

Vraag de gratis checklist aan!

Als je met pensioen gaat, veranderen niet alleen je sociale activiteiten en je relaties. Maar denk ook aan je financiële situatie, je dagelijkse ritme en de zingeving. Hoe vind je de balans? Alle aspecten van je pensioen hebben we op een rij gezet in de checklist Pensioen in zicht. Nieuwsgierig? Vraag de checklist direct aan!

Wil je actief aan aan de slag met de voorbereiding op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Blog 17 PREMSValue-based healthcare door de ogen van de patiënt: PREM integrale zorg
Waardecreerend leiderschap - Essenburgh vormgevenZo geef je je organisatieverandering vorm

SPECIAAL VOOR JOU