Home » Pensioen in Zicht cursus met je partner

Pensioen in zicht cursus met je partner

Na jarenlang gewerkt te hebben, is het eindelijk zover… je mag met pensioen! Naast dat je nu alle tijd hebt om de dingen te doen waar je zo naar hebt verlangd, kan het pensioen ook veel spanningen met zich meebrengen. In de relatie met je partner kan er bijvoorbeeld veel veranderen. Ineens ben je veel meer thuis, zijn jullie vaker op elkaar aangewezen en moeten jullie hier een weg in zien te vinden. Levens van partners kunnen – zelfs na veertig huwelijk – na de pensionering van één van de partners (drastisch) veranderen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een echtscheiding.

Het is dus belangrijk om al in een vroeg stadium rekening te houden met de eventuele spanningen in een huwelijk die kunnen optreden na de pensionering van één van de partners. Een Pensioen in Zicht cursus – samen met je partner – kan bijdragen aan een goede start van het pensioen.

Scheiden na tientallen jaren huwelijk

Scheiden op latere leeftijd komt steeds vaker voor. Dat stellen na tientallen jaren huwelijk echt wel bij elkaar blijven en niet meer uit elkaar zouden gaan, is een illusie. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd waarop men een echtscheiding aanvraagt zelfs gestegen. In veel gevallen heeft de pensionering van één van de partners hier invloed op gehad. Hoe kan dit? En zijn er misschien nog andere factoren die een rol spelen?

pensioen-in-zicht-cursus-met-je-partner

Redenen voor echtscheiding op latere leeftijd

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom stellen ervoor kiezen om uit elkaar te gaan nadat ze een lange tijd – soms wel 40 jaar – getrouwd zijn geweest. Echtparen waarvan hun relatie (of huwelijk) in het teken stond van de kinderen of carrière, kunnen problemen ondervinden op het moment dat de kinderen uit huis gaan of wanneer één of beide partners met pensioen gaan. In sommige gevallen ontdekken echtparen dat ze elkaar eigenlijk niets meer te vertellen hebben en dat ze er geen geluk meer uithalen om nog langer bij elkaar te zijn. Je ziet dan ook steeds vaker dat echtparen na pensionering – wanneer ze weer dagelijks op elkaars lip zitten – besluiten om uit elkaar te gaan.

Daarbij speelt ook het feit dat het in gang zetten van een echtscheiding tegenwoordig veel makkelijker is dan tientallen jaren geleden. Ook wordt het maatschappelijk gezien meer geaccepteerd. Vroeger kon men het zich simpelweg niet veroorloven om een ​​echtscheiding aan te vragen, omdat vrouwen die thuis bleven om voor de kinderen te zorgen, de (financiële) middelen niet hadden om zelfstandig in hun eigen onderhoud te voorzien. Maar de tijden zien hierin veranderd. Vrouwen zijn steeds meer en vaker gaan werken en kunnen het zich steeds vaker permitteren om onafhankelijk van een partner te zijn.

Relatie in pensioentijd | Ervaringen

Het pensioen kan een enorme impact op je relatie of huwelijk hebben. We vroegen twee gepensioneerden hoe zij met deze nieuwe situatie omgingen.

Herman (67) uit Putten werkte jarenlang in het bedrijfsleven. Op zijn 63e ging hij – na ruim 40 jaar gewerkt te hebben – met (vervroegd) pensioen. Na anderhalf jaar scheidde hij van zijn vrouw.

“Ik werkte tot mijn pensioen vaak wel 6 dagen in de week. Doordat ik voor mijn werk ook veel naar het buitenland moest, was ik weinig thuis. Toen ik met pensioen ging, dacht ik dat het grote genieten kon beginnen. Ik was weer dagelijks thuis. Na verloop van tijd merkten mijn ex-vrouw en ik dat we na al die jaren echt uit elkaar gegroeid waren. Zij was gewend om alles zelf te doen. Ineens moesten we veel meer rekening houden met elkaar en dit leverde spanningen op. Na een gesprek met een mediator zijn we tot de conclusie gekomen dat het beter was als we zouden scheiden. Hoewel het een verdrietige periode was, zijn we er allebei beter uit gekomen.”

Greet (69) uit Rotterdam, docente Nederlands, ging een aantal jaren geleden met pensioen. Ook haar man stopte in dezelfde maand met werken.

“Het was enorm wennen toen we ongeveer tegelijkertijd met pensioen gingen. Ineens waren we allebei thuis en dat was niet altijd even leuk. Samen met onze nicht hebben we hierover een gesprek gevoerd. We hebben onze grenzen aangegeven en met elkaar besproken hoe we de pensioentijd zouden willen invullen. We zijn tot mooie en fijne compromissen gekomen. We doen nu meer samen, maar laten elkaar ook vrij in onze eigen hobby’s en sociale contacten. Achteraf zou het fijner zijn geweest als we hier vóóraf al eens over hadden kunnen spreken.”

Pensioen in Zicht cursus mét je partner

Een goede voorbereiding op je pensioen is het halve werk. Veel werkgevers bieden een Pensioen in Zicht cursus aan om aanstaande gepensioneerden goed voor te bereiden op hun pensioen. In een dergelijke cursus komen zaken als financiën, vrijetijdsbesteding, relaties, vitaliteit en leefstijl ruimschoots aan bod. Een perfecte voorbereiding op de pensioenperiode. De kosten voor Pensioen in Zicht cursussen worden vaak door de werkgever bekostigd uit persoonlijk opleidings- en/of ontwikkelingsbudget.

Omdat er na pensionering ook in de relationele sfeer veel kan veranderen – men moet vaak op zoek naar een vorm om elkaar weer te ‘vinden’ – is het goed om je samen voor te bereiden op de tijd die komen gaat. Een Pensioen in Zicht cursus samen met je partner is dan ook van groot belang voor beiden.

Pensioen in Zicht | Op weg naar de juiste balans in je relatie

De invulling van je pensioen kan op vele verschillende manieren worden vormgegeven. Belangrijk is om je relatie niet uit het oog te verliezen. Je hoeft echt niet alles samen te gaan doen. Het is belangrijk dat beide partners elkaar de vrijheid geven. Met pensioen gaan doe je namelijk samen. Het is belangrijk om hier samen een goede balans in te vinden. Hoe gaan jullie de tijd samen invullen?

Tijdens de Pensioen in Zicht cursus van Essenburgh gaan we – samen met jou én je partner – in op de verschillende aspecten van de pensioentijd, zoals gezondheid, afscheid nemen, het onderhouden van je relatie en de invulling van de pensioentijd. Dé perfecte voorbereiding op jouw welverdiende pensioen.

Meer weten? Bekijk de verschillende Pensioen in Zicht trainingen. Of download hieronder de (gratis) checklist en kom er meteen achter hoe goed jij al bent voorbereid op je pensioen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
5d8363657c0d7Working after retirement? Do it in moderation
Wat te doen na je pensioen? Vrijwilligerswerk!

SPECIAAL VOOR JOU