Home » Pensioen in Zicht cursus met je partner
By | Published On: 11 augustus 2021| Views: 149|

Pensioen in zicht cursus met je partner

Na jarenlang gewerkt te hebben, is het eindelijk zover… je mag met pensioen! Naast dat je nu alle tijd hebt om de dingen te doen waar je zo naar hebt verlangd, kan het pensioen ook veel spanningen met zich meebrengen. In de relatie met je partner kan er bijvoorbeeld veel veranderen. Ineens ben je veel meer thuis, zijn jullie vaker op elkaar aangewezen en moeten jullie hier een weg in zien te vinden. Levens van partners kunnen – zelfs na veertig huwelijk – na de pensionering van één van de partners (drastisch) veranderen. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een echtscheiding.

Het is dus belangrijk om al in een vroeg stadium rekening te houden met de eventuele spanningen in een huwelijk die kunnen optreden na de pensionering van één van de partners. Een Pensioen in Zicht cursus – samen met je partner – kan bijdragen aan een goede start van het pensioen.

Scheiden na tientallen jaren huwelijk

Scheiden op latere leeftijd komt steeds vaker voor. Dat stellen na tientallen jaren huwelijk echt wel bij elkaar blijven en niet meer uit elkaar zouden gaan, is een illusie. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd waarop men een echtscheiding aanvraagt zelfs gestegen. In veel gevallen heeft de pensionering van één van de partners hier invloed op gehad. Hoe kan dit? En zijn er misschien nog andere factoren die een rol spelen?

pensioen-in-zicht-cursus-met-je-partner

Redenen voor echtscheiding op latere leeftijd

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom stellen ervoor kiezen om uit elkaar te gaan nadat ze een lange tijd – soms wel 40 jaar – getrouwd zijn geweest. Echtparen waarvan hun relatie (of huwelijk) in het teken stond van de kinderen of carrière, kunnen problemen ondervinden op het moment dat de kinderen uit huis gaan of wanneer één of beide partners met pensioen gaan. In sommige gevallen ontdekken echtparen dat ze elkaar eigenlijk niets meer te vertellen hebben en dat ze er geen geluk meer uithalen om nog langer bij elkaar te zijn. Je ziet dan ook steeds vaker dat echtparen na pensionering – wanneer ze weer dagelijks op elkaars lip zitten – besluiten om uit elkaar te gaan.

Daarbij speelt ook het feit dat het in gang zetten van een echtscheiding tegenwoordig veel makkelijker is dan tientallen jaren geleden. Ook wordt het maatschappelijk gezien meer geaccepteerd. Vroeger kon men het zich simpelweg niet veroorloven om een ​​echtscheiding aan te vragen, omdat vrouwen die thuis bleven om voor de kinderen te zorgen, de (financiële) middelen niet hadden om zelfstandig in hun eigen onderhoud te voorzien. Maar de tijden zien hierin veranderd. Vrouwen zijn