Home » Activiteiten na je pensioen? Kalm aan een beetje
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 170|

Activiteiten na je pensioen? Kalm aan een beetje

Je gaat binnenkort met pensioen. En dan? Veel mensen kijken daarnaar uit. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Maar je kunt er ook wat tegenop zien. Je hoort wel eens over dat zwarte gat. Gelukkig valt dat in de praktijk vaak mee. De meeste mensen vinden na enige tijd goed hun eigen draai. Toch kan het verraderlijk zijn. Want ook mensen die uitkijken naar hun pensioen, vallen soms echt in dat ‘zwarte gat’.

Dit is de eerste van vier blogs over pensionado’s die dit overkwam. Misschien kan je leren van de ervaringen van Piet, een doorgewinterde doener.

Piet, de doener

Piet werkte bijna 40 jaar bij de politie; intensief werk. Hij heeft daarom veel zin in zijn pensioen. Samen met zijn vrouw maakt hij plannen om een boerderij te kopen in Drenthe en deze op te knappen. Hun huis in Amersfoort gaan ze dan verkopen. Ze zien het helemaal zitten. Samen gaan ze in Drenthe genieten van de nieuwe levensfase. En van elkaar. Geen wolkje aan de lucht.

Bouwen aan de pensioendroom

Piet is een klusser van het type: wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Dat gaat dus helemaal goedkomen. Denken ze. Maar zoals zo vaak met klussen, valt het allemaal wat tegen. Hij stuit op een draagbalk die moet worden vervangen. Kozijnen die slechter zijn dan gedacht. En lekkages om te bestrijden. Het duurt allemaal langer dan gedacht. Piet gaat harder werken. En nog harder. Hij moet die verbouwing klaar hebben. Hij zal en moet de pensioendroom waarmaken.

Zijn vrouw geeft meermalen aan dat ze vindt dat hij te hard werkt. En dat ze ook graag eens iets samen wil doen. De irritaties slaan over in ruzies. De vrouw besluit terug te gaan naar hun andere huis. De man blijft alleen achter, stug doorwerkend. Want dat huis móet af. Kortom, de situatie heeft zijn weerslag op de relatie. Door het harde werken krijgt Piet een schouderblessure. Hij blijft doorgaan. Elk uurtje van de dag besteedt hij aan keihard werken. Puur omdat dat van hemzelf moet.

Piet koopt een hond

Maar ergens begrijpt Piet ook wel dat zijn vrouw gelijk heeft. Omdat hij zich wel heel alleen voelt, schaft hij een hond aan. En dat blijkt een gouden greep. Want een hond moet je uitlaten. Je moet ervoor zorgen. En buiten ontmoet je andere mensen met een hond. Wat Piet niet weet is dat een hond – met een bij jou passend temperament – een echte ‘game changer’ is. Het heeft een enorm effect op je leefstijl. Aldus ook professor Olde Rikkert in ‘Jong blijven en oud worden’ (Uitgeverij Thoeris).

Piet komt een beetje tot rust. Het contact met de hond doet hem goed. En hij gaat de hele situatie wat meer relativeren. Hij gaat praten met zijn vrouw. Samen spreken ze af dat Piet niet meer dan 25 uur per week werkt aan de renovatie van de boerderij. Hij neemt meer rust en ze gaan samen dingen doen die ze allebei leuk vinden. Kortom, ze gaan weer meer genieten.

Inmiddels is de boerderij vrijwel klaar. Het huis in Amersfoort is verkocht en ze wonen heerlijk in Drenthe. Regelmatig trekken ze er met de fiets op uit. Af en toe móet Piet gewoon even klussen, voor zichzelf of voor iemand in de buurt. Vindt-ie mooi. Maar hij bijt zich er niet meer zo fanatiek in vast.

Leg jezelf niet teveel vast

Iedereen kent wel een Piet in zijn omgeving. Of misschien ben je zelf een Piet. Een handige klusser die graag continu bezig is voor zichzelf of voor een ander. De valkuil is dat je jezelf veel teveel verplichtingen oplegt, waardoor je steeds maar doorgaat. Misschien wel met nog meer fanatisme dan toen je nog werkte.

Herken je dit? Dan is het de kunst dat je anders leert leven. Fanatisme is niet meer nodig: je hebt nu de tijd! Bij alles wat je doet, kun je je afvragen: ben ik hier happy mee of doe ik dit omdat ik dit heb afgesproken? Het klussen is niet perse verkeerd, maar wel het fanatisme waarmee je het doet. Als je niet uitkijkt, drijft dat een wig tussen jou en je partner. En dan ga