Home » Zo blijf je fit en vitaal in de laatste jaren voor je pensioen

Zo blijf je fit en vitaal in de laatste jaren voor je pensioen

Er wordt veel geschreven over de voorbereiding op het pensioen en de eerste jaren ervan. Maar hoe pak je de jaren voor je pensioen aan als je nog gewoon aan het werk bent? Begin je nog aan iets nieuws of blijf je doen wat je altijd deed? En hoe blijf je dan in fysieke en mentale vorm? In dit blog deel ik 6 tips om fit en vitaal te blijven in de laatste jaren voor je pensioen.

Word fit (of fitter)

Fit zijn is voor iedereen goed, maar zeker als je geen 20 meer bent. Blijf in een goede conditie of werk zelfs aan een betere! Zitten en autorijden hoort bij veel beroepen: wees je hier bewust van en compenseer dit gebrek aan lichaamsbeweging. Pak voor en na je werk vaker de fiets en ga wat vaker met de trap. Ga wandelen, met je partner of in groepsverband. Of neem een abonnement op het zwembad, de tennisbaan of begin met een andere sport. Begin nooit zomaar, maar kijk goed naar wat past bij jouw lichaam en jouw interesses. Het gaat niet om het rennen van de marathon, maar om dagelijks voldoende bewegen. En dat kan op verschillende manieren.

Verander je mindset

Een gezonde geest zit in een gezond lichaam. Met voldoende aandacht voor een goede conditie zet je al een belangrijke stap in het zorgen voor je mentale gezondheid. Maar pas ook je mindset over ouder worden aan: ouder worden is namelijk een kwestie van jong blijven. Sta open voor nieuwe dingen, begin een hobby, bezoek steden waar jij en je partner nog niet geweest zijn. Pak een studie op, neem een abonnement op een schouwburg of filmhuis. Ontdek van wie en wat je nog wilt en kunt leren. Bekijk hiervoor ook eens de tips om je werkgeluk vast te houden als je pensioen in zicht is. Werkgeluk is namelijk een belangrijke pijler in je algehele mentale gezondheid. En kijk zoveel mogelijk vooruit, niet terug: vroeger was echt niet alles beter.

Als je terugblikt, doe het dan goed

Als je dan af en toe toch terugblikt, doe dit dan goed: met leeftijdsgenoten, met een borrel en op een locatie die voor jullie veel betekenis heeft. Of draai muziek en kijk films uit vroegere tijden, hou een dia-avond, maak gerechten van toen die leuke herinneringen oproepen. Ga naar een tentoonstelling die voor jullie verleden goede herinneringen naar boven brengt en geniet daarvan. Vertel er ook gerust over op je werk en laat je collega’s (jong en oud) de foto’s zien. Zo verenig je het oude met het nieuwe!

Let op je werk-privé balans

Pas je op de kleinkinderen, ben je mantelzorger of zijn er andere omstandigheden in je privéleven die veel energie vragen? En is het moeilijk om daardoor voldoende energie voor je werk te houden? Kijk dan of je je werk kunt gaan afbouwen, als dit binnen je CAO kan. Bespreek met je manager en teamleider of je bijvoorbeeld terug naar drie dagen in de week kunt. Of ga met deeltijd pensioen als je bij een pensioenfonds zit. Dan ontvang je later wel wat minder inkomsten, maar na je 75e heb je waarschijnlijk ook minder nodig. De meeste mensen hebben dan wel hun huis afbetaald, hebben geen studerende kinderen meer en zijn minder reislustig. Op deze manier houd je je werk en privé in balans, ook gedurende je laatste jaren voor je pensioen.

Financiële rust

Rust over je toekomstige financiële situatie is een andere belangrijke pijler om fit en vitaal te blijven in de laatste jaren voor je pensioen. Vraag bij je pensioenfonds of pensioenverzekeraar na wat je mogelijkheden zijn en bereken waar je op uit gaat komen wanneer je met pensioen gaat. Zoek dit ook uit voor je partner en tel het bij elkaar op. Hierdoor wordt het concreter wat jullie te besteden hebben en kunnen jullie daar de plannen op aanpassen.

Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeker wanneer je pensioen in zicht is. Om fit en vitaal te blijven in de laatste jaren voor je pensioen zijn niet alleen een goede fysieke en mentale gezondheid en financiële rust belangrijk. Ook het vooruitzicht op een aantrekkelijke invulling van veel vrije tijd zorgt ervoor dat je de laatste werkzame jaren prettig doorkomt en je met veel voldoening aan de eerste jaren na je pensioen kunt beginnen. Dus begin ook vooral met het maken van plannen!

Fit en vitaal de laatste jaren in

Wil je meer weten over de voorbereiding op je pensioen en daardoor fit en vitaal de laatste jaren voor je pensioen ingaan? Bekijk dan onze Pensioen in zicht checklist, die je richting en handvatten geeft voor de periode naar en tijdens je pensioen. Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

{{cta(‘490014e3-1225-496a-bc24-bad22235308e’,’justifycenter’)}}

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
waardegedreven zorgorganisatiesVerliest de eerste lijn van het ziekenhuis?
Blog 22 statements leadershipWhat is leadership and what is it not? 7 theses highlighted

SPECIAAL VOOR JOU