Home » Leren golfen? 10 tips voor beginners

Leren golfen? 10 tips voor beginners

Ga je bijna met pensioen? En houd je ervan om actief bezig te zijn in de buitenlucht? Dan is golfen misschien wel dé sport voor jou.

Laat de vooroordelen varen die je misschien wel hebt en lees waarom golfen een heel goed idee is. En wil je nader kennismaken met deze sport én je voorbereiden op je pensioen? Dan is onze training Pensioen in Zicht Golfen echt iets voor jou.

Golfen is gezond

Als je golft, dan beweeg je veel in debuitenlucht.Vergis je daar niet in.Veel mensen hebben het beeldvan golfers diein een karretje rondrijden.Dat is een misverstand; je loopt heel veel.Als je negen holes loopt, ben je al gauw twee uur onderweg. Bij elke slag heb je concentratie nodig. En tijdens een golfswing zijn heel wat spieren in je lichaam actief.De voordelen van golfen op een rij:

Golfen verbetert je conditie

Doe je een 18 holes golfronde? Dan loop je al gauw 6 tot 8 kilometer.Golfen verbetert dus je conditie.

Soepele spieren en gewrichten

Een goede golfswing komt vanuit je hele lijf. Het komt aan op mobiliteit, kracht en balans.Heb je de swing goed te pakken, dan krijg je soepele spieren en gewrichten.

Concentratie en strategisch denken

Om de slag goed te kunnen maken, moet je je goed concentreren.Ook moet je strategisch kunnen denken. Dat is goed voorje hersenen.

Lekker buiten

Je bent lekker buiten. Je ademt frisse lucht in en als de zon schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan.Je voelt je energiek en vitaal.

Goed voor de sociale contacten

Golfenkún je alleen doen, maar samen is leuker.Dat isgezellig engoed voor de sociale contacten.En dat is weer goed voor je levensgeluk.

Tips voor beginnende golfers

Wil je aan de slag met golfen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? We geven je een aantal tips:

  1. Kies je favoriete golfbaan

In Nederland zijn pakweg 200 golfbanen. Er zijn lange en korte golfbanen. En bovendien makkelijke en moeilijke.Als je net begint met golfen,is een par-3 baan het meest geschikt. Zo’n baan bestaat meestal uit negen korte holes. Sommige par-3 banen tellen 18 korte holes.

Op golf.nl vind je snel en gemakkelijk een golfbaan in de buurt

  1. Neem les bij een goede golfleraar

Als je wilt leren golfen, dan is het slim om les te nemen.Maar het moet natuurlijk wel klikken,qua lesmethode en persoonlijk.Volgdaarom eenintroductielesofgolfclinicbijmeerdere golfleraren. Je weet dan snel genoeg wie het best bij je past.Nu kun je met een goed gevoel beginnen.

  1. Kies het lidmaatschap dat bij je past

Tegenwoordig heb je keuze uit allerlei soorten lidmaatschappen. Zorg dat je lidmaatschap ‘ruim’ genoeg is om lekker te kunnen oefenen en spelen.Je hebtbijvoorbeeldsteeds meer keuze in spelvormen: 6 holes, 9 holes, par-3 banen en pitch & pull.

  1. Koop niet direct je eigen golfclubs

Als je net begint met golfen, is het verstandig om eerst eens een tijdje clubs de lenen of te huren. Je weet dan welke clubs je prettig vindt. Laat je hierover ook goed adviseren door je golfleraar. Na een tijdje kun je zelf golfclubs aanschaffen.De regels schrijven voor dat je met maximaal 14 clubs mag spelen. Maar vooral als je net begint met golfen, heb je vaakvoorlopiggenoeg aan een halve set.

  1. Kies de juiste kleding en schoenen

Je hoeft op de golfbaan echt niet te verschijnen ineengeruitebroek. Op de meeste golfbanen kun je dragen wat je prettig vindt. Op sommige banen gelden wel wat kledingvoorschriften, bijvoorbeeld geen kort rokje en geen spijkerbroek.Let hier even op.Kiessowiesokleding waarinje goed kunt bewegen.Golfschoenenzijnwelverplicht op de golfbaan. Ditzijn schoenen met vaste noppen ofsoftspikes.Ze geven steun en grip met de ondergrond.Je hebt daar dus veel plezier van.

  1. Kies de juiste bal

Misschien ietsje minder belangrijk als je net begint, maar kies de juiste bal. Over het algemeen geldt: hoe duurder de bal, hoe beter de bal spint. En hoe sneller de bal stilligt op de green. Is er een type bal waarmee je goed presteert? Blijf deze bal dan gebruiken.

  1. Wees gedisciplineerd

Heb je je voorgenomen om wekelijks te oefenen, houd je hier dan aan. En neem bovendien de tijd om daarnaast ook zelf te oefenen op de baan. Zo leer je het best en het snelst.Golfen wordt dan steeds leuker.

  1. Concentreer je en neem de tijd

Golfen is een precisiesport. Neem daarvoor dus de tijd. Concentreer je op jegolfslag. Wat gaat er goed? En wat kan beter? Analyseer je spel en leer van je fouten.

  1. Houd je scores bij

Op een gegeven moment ga je vaker spelen, misschien ook wel op meerdere banen. Dan is het goed om je scores bij te houden. Golf.nl heeft hiervoor een app ontwikkeld.Naeenronde wordt je handicap meteen aangepast.Je handicapzegt iets over hoe goed je bent.

  1. Geniet!

Golfbanen zijn meestal fraai gelegen in de natuur. Het is hier echt genieten van de rust en ruimte.Vergeet niet te genieten!

Golfen is een prachtige hobby

Golfen is een mooie hobby voor iedereen. En zeker ook voor mensen die met pensioen zijn. Want je blijft in beweging, bent lekker in de natuur. Golfen heeft ook een competitief element.En als je het golfen een beetje onder de knie hebt, dan kun je het overal doen; in binnen-en buitenland.

Pensioen in zicht?

Ga jebijna met pensioen?En wil je je daar goed op voorbereiden?Ontdek danonze training Pensioen in zichtGolfen.In inspirerende sessies verwerf je, samen met andere deelnemers,de inzichten die je nodig hebt om je nieuwe, werkvrije leven in te richten. We wisselen deze sessiesafmetgolfclinicsopdemooiste golfbaan van de Veluwe:Golfbaan Het Rijk van Nunspeet in Nunspeet.Dezebosbaankenmerkt zich door unieke natuurschoon met bos, vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en vliegdennen.Je verblijft op het prachtige kasteel De Essenburgh in het Veluwse Hierden.Kortom: weleggen je in de watten!

Lees meer over de vierdaagse training Pensioen in zicht Golfen

Overigens geven we het hele jaar door Pensioen in zicht-trainingen, in diverse vormen. Wil je daar meer over weten?  Ga naar het overzicht van Pensioen in zicht-trainingen. Of vraag hieronder de brochure van al onze Pensioen in zicht-trainingen aan.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Blog_28_populatiegerichte_zorgIn 5 stappen naar populatiegerichte zorg
PIZ 24 stress en stressreductieChronische stress en stressreductie op het werk

SPECIAAL VOOR JOU