Leren golfen? 10 tips voor beginners

Steven Scheer 5-03-2019 Leestijd: 5 minuten

Ga je bijna met pensioen? En houd je ervan om actief bezig te zijn in de buitenlucht? Dan is golfen misschien wel dé sport voor jou. Blog 26 PIZ golfLaat de vooroordelen varen die je misschien wel hebt en lees waarom golfen een heel goed idee is. En wil je nader kennismaken met deze sport én je voorbereiden op je pensioen? Dan is onze training Pensioen in Zicht Golfen echt iets voor jou. 

Golfen is gezond 

Als je golft, dan beweeg je veel in de buitenlucht. Vergis je daar niet in. Veel mensen hebben het beeld van golfers die in een karretje rondrijden. Dat is een misverstand; je loopt heel veel. Als je negen holes loopt, ben je al gauw twee uur onderweg. Bij elke slag heb je concentratie nodig. En tijdens een golfswing zijn heel wat spieren in je lichaam actief. De voordelen van golfen op een rij: 

Golfen verbetert je conditie  

Doe je een 18 holes golfronde? Dan loop je al gauw 6 tot 8 kilometer. Golfen verbetert dus je conditie. 

Soepele spieren en gewrichten 

Een goede golfswing komt vanuit je hele lijf. Het komt aan op mobiliteit, kracht en balans. Heb je de swing goed te pakken, dan krijg je soepele spieren en gewrichten. 

Concentratie en strategisch denken 

Om de slag goed te kunnen maken, moet je je goed concentreren. Ook moet je strategisch kunnen denken. Dat is goed voor je hersenen.  

Lekker buiten 

Je bent lekker buiten. Je ademt frisse lucht in en als de zon schijnt, maakt je lichaam vitamine D aan. Je voelt je energiek en vitaal. 

Goed voor de sociale contacten 

Golfen kún je alleen doen, maar samen is leuker. Dat is gezellig en goed voor de sociale contacten. En dat is weer goed voor je levensgeluk.  

 

Tips voor beginnende golfers 

Wil je aan de slag met golfen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? We geven je een aantal tips: 

 1. Kies je favoriete golfbaan 

   

In Nederland zijn pakweg 200 golfbanen. Er zijn lange en korte golfbanen. En bovendien makkelijke en moeilijke. Als je net begint met golfen, is een par-3 baan het meest geschikt. Zo’n baan bestaat meestal uit negen korte holes. Sommige par-3 banen tellen 18 korte holes.  

Op golf.nl vind je snel en gemakkelijk een golfbaan in de buurt 

 1. Neem les bij een goede golfleraar 

Als je wilt leren golfen, dan is het slim om les te nemen. Maar het moet natuurlijk wel klikken, qua lesmethode en persoonlijk. Volg daarom een introductieles of golfclinic bij meerdere golfleraren. Je weet dan snel genoeg wie het best bij je past. Nu kun je met een goed gevoel beginnen.  

 1. Kies het lidmaatschap dat bij je past 

Tegenwoordig heb je keuze uit allerlei soorten lidmaatschappen. Zorg dat je lidmaatschap ‘ruim’ genoeg is om lekker te kunnen oefenen en spelen. Je hebt bijvoorbeeld steeds meer keuze in spelvormen: 6 holes, 9 holes, par-3 banen en pitch & pull.  

 1. Koop niet direct je eigen golfclubs 

Als je net begint met golfen, is het verstandig om eerst eens een tijdje clubs de lenen of te huren. Je weet dan welke clubs je prettig vindt. Laat je hierover ook goed adviseren door je golfleraar. Na een tijdje kun je zelf golfclubs aanschaffen. De regels schrijven voor dat je met maximaal 14 clubs mag spelen. Maar vooral als je net begint met golfen, heb je vaak voorlopig genoeg aan een halve set.  

 1. Kies de juiste kleding en schoenen 

Je hoeft op de golfbaan echt niet te verschijnen in een geruite broek. Op de meeste golfbanen kun je dragen wat je prettig vindt. Op sommige banen gelden wel wat kledingvoorschriften, bijvoorbeeld geen kort rokje en geen spijkerbroek. Let hier even op. Kies sowieso kleding waarin je goed kunt bewegen. Golfschoenen zijn wel verplicht op de golfbaan. Dit zijn schoenen met vaste noppen of softspikes. Ze geven steun en grip met de ondergrond. Je hebt daar dus veel plezier van.  

 1. Kies de juiste bal 

Misschien ietsje minder belangrijk als je net begint, maar kies de juiste bal. Over het algemeen geldt: hoe duurder de bal, hoe beter de bal spint. En hoe sneller de bal stilligt op de green. Is er een type bal waarmee je goed presteert? Blijf deze bal dan gebruiken.  

 1. Wees gedisciplineerd 

Heb je je voorgenomen om wekelijks te oefenen, houd je hier dan aan. En neem bovendien de tijd om daarnaast ook zelf te oefenen op de baan. Zo leer je het best en het snelst. Golfen wordt dan steeds leuker.  

 1. Concentreer je en neem de tijd 

Golfen is een precisiesport. Neem daarvoor dus de tijd. Concentreer je op je golfslag. Wat gaat er goed? En wat kan beter? Analyseer je spel en leer van je fouten.  

 1. Houd je scores bij 

Op een gegeven moment ga je vaker spelen, misschien ook wel op meerdere banen. Dan is het goed om je scores bij te houden. Golf.nl heeft hiervoor een app ontwikkeld. Na een ronde wordt je handicap meteen aangepast. Je handicap zegt iets over hoe goed je bent.  

 1. Geniet! 

Golfbanen zijn meestal fraai gelegen in de natuur. Het is hier echt genieten van de rust en ruimte. Vergeet niet te genieten!  

 

Golfen is een prachtige hobby 

Golfen is een mooie hobby voor iedereen. En zeker ook voor mensen die met pensioen zijn. Want je blijft in beweging, bent lekker in de natuur. Golfen heeft ook een competitief element. En als je het golfen een beetje onder de knie hebt, dan kun je het overal doen; in binnen- en buitenland.  

 

Pensioen in zicht?  

Ga je bijna met pensioen? En wil je je daar goed op voorbereiden? Ontdek dan onze training Pensioen in zicht Golfen. In inspirerende sessies verwerf je, samen met andere deelnemers, de inzichten die je nodig hebt om je nieuwe, werkvrije leven in te richten. We wisselen deze sessies af met golfclinics op de mooiste golfbaan van de Veluwe: Golfbaan Het Rijk van Nunspeet in Nunspeet. Deze bosbaan kenmerkt zich door unieke natuurschoon met bos, vijvertjes en rietkragen, zandverstuivingen en vliegdennen. Je verblijft op het prachtige kasteel De Essenburgh in het Veluwse Hierden. Kortom: we leggen je in de watten! 

Lees meer over de vierdaagse training Pensioen in zicht Golfen 

Overigens geven we het hele jaar door Pensioen in zicht-trainingen, in diverse vormen. Wil je daar meer over weten?  Ga naar het overzicht van Pensioen in zicht-trainingen. Of vraag hieronder de brochure van al onze Pensioen in zicht-trainingen aan. 

Brochure Pensioen in zicht trainingen
Speciaal voor jou!

Iedereen is er ondertussen wel van overtuigd dat waardegedreven zorg, ook wel Triple Aim of...

Op basis van recente cijfers lijkt het coronavirus vooral in Zuid-Korea en in mindere mate ook...

Help, mijn man gaat met pensioen!

Je gaat binnenkort met pensioen. En dan? Veel mensen kijken...