Home » Werkgeluk vasthouden als je pensioen in zicht is

Werkgeluk vasthouden als je pensioen in zicht is

Nog even en dan rond je een heel belangrijke periode af: die van het werkzame leven. Een periode van regelmaat, werken met doelen, overleggen met collega’s en bijhouden van nieuwe ontwikkelingen, gaat over in een periode waarin meer plaats komt voor jou als individu. Nu is het natuurlijk aantrekkelijk om met de pensioendatum in zicht, je focus al bij voorbaat te gaan verleggen naar de periode erna. Maar waarschijnlijk word je daar niet echt gelukkig van. Over hoe je dan toch het werkgeluk kunt vasthouden met het pensioen in zicht, geef ik je in dit blogartikel een aantal tips.

Trek indien mogelijk taken naar je toe die je goed liggen

Door de jaren heen heb je een goed beeld gekregen van de taken die je goed liggen. Probeer in overleg met je team en HR de taken naar je toe te trekken die je uitdagen, maar je niet op je tenen laten lopen. Ga niet te veel voor routine, maar zorg ervoor dat je een mooie afwisseling in taken creëert waarin je gebruik maakt van je goede kwaliteiten.

Probeer in overleg je werktijden en rol te bepalen

Overleg met je manager en met HR ook over je werktijden en rol binnen het team. Kijk samen hoe de organisatie het beste gebruik kan maken van die enorme rijkdom aan kennis en ervaring die je opgebouwd hebt. Vind je het vooral prettig om vroeg te beginnen omdat je je dan beter kunt concentreren, geef dit aan. En wil je graag kennis delen, of een bepaalde rol vervullen waarin je je heel prettig voelt en waar je volgens de beoordelingen ook heel goed in bent, kijk dan of je hier meer invulling aan kunt geven.

Ga jonge collega’s coachen

Door de vele werkzame jaren heb je veel kennis en ervaring opgebouwd. Ervaring waar jonge collega’s heel veel baat bij kunnen hebben. Door jouw kennis te delen, zul je zien dat je jongere collega’s gaan groeien en een stukje meer zelfvertrouwen krijgen in hun werkuitvoering. Iets wat jouzelf en de organisatie een enorme boost geeft.

Kijk of een demotie mogelijk is

Soms gaan de ontwikkelingen op de werkvloer zo snel dat je verschillende cursussen moet volgen om bij te kunnen blijven. Het is denkbaar dat je daar aan het einde van je actieve loopbaan niet heel veel motivatie meer voor kunt opbrengen. Bespreek dit met je manager en met HR. Kijk ook of het financieel mogelijk is dat je minder uren gaat werken (demotie) met een aanvulling in je deeltijdpensioen. Zo kost je de organisatie niet veel aan bijscholing en blijf jij gemotiveerd.

Zorg voor een prettige werkplek

Ondanks dat je nog enorm vitaal bent en een heel gezond lichaam hebt, kunnen gedurende de latere fase in je werkzame leven de eerste fysieke ongemakken zich aandienen. Probeer privé zoveel mogelijk voor een goede gezondheid te zorgen. Maar zorg ook op je werk voor een fijne werkplek, een goede stoel en een prettig beeldscherm. Geef op tijd bij HR aan wanneer je fysieke ongemakken ervaart en kijk samen wat jullie daaraan kunnen doen.

Stoor je niet aan kleine ongemakken

Het kan zijn dat je na zo veel werkzame jaren enorm snakt naar je pensioen. Je merkt misschien dat je langzaam ook emotioneel afstand aan het nemen bent en je wat minder betrokken voelt. Probeer je echter niet te ergeren aan kleine ongemakken als een lekkend koffieapparaat of inefficiënte procedures. Praat erover op een positieve manier met degene die dit kan oplossen. Zoek eventueel samen naar een oplossing. En dan: loslaten!

Blijf betrokken bij de organisatieplannen en bij HR

Loop je tegen belangrijke aspecten in de organisatie aan die je niet kunt loslaten, geef dit dan aan bij je manager en/of HR. Of het nu een structurele onderbezetting is waardoor je de stress ziet bij je collega’s of een mismatch in personen en rollen: bespreek dit met je leidinggevende. Neem vervolgens afstand. Hoewel het signaleren ervan enorm wordt gewaardeerd is het oplossen ervan niet aan jou. Blijf ook naar de kwartaalmeetings gaan waarin de plannen van de organisatie besproken worden. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er speelt, kun je blijven meepraten in de plannen en word je geen buitenstaander.

Stel jezelf kleine doelen

Om werkgeluk vast te houden, is het belangrijk dat je vooruitgang boekt. Bepaal samen met HR en je manager wat je rol wordt binnen de organisatie en hoe je de periode tot aan je pensioendatum in kunt vullen met nuttige projecten en deeltaken. Maak een planning met doelen en monitor zo nu en dan de vooruitgang. Dan weet je zeker dat je ook in die laatste periode je tijd nuttig besteedt!

Blijf successen vieren

Haalt je team een nieuwe klant binnen, is een klant tevreden over het resultaat, hebben jullie meer omzet gedraaid: blijf dit soort successen vieren met je collega’s. Geef en ontvang positieve feedback, geniet van de momenten dat het goed gaat. Sta erbij stil. Je bent en blijft een persoon in ontwikkeling.

Overleg met het thuisfront over je naderend pensioen

Met pensioen gaan is voor velen een heel fijn vooruitzicht. Maar het kan ook stress opleveren, voor jezelf en voor het thuisfront. Van de één op andere dag zijn jij en je partner 24 uur met elkaar samen en moeten jullie invulling geven aan heel veel vrije tijd. Dit kan nu al veel stress opleveren en ook je werkgeluk in negatieve zin beïnvloeden. Wanneer jullie over deze spannende toekomstige verandering samen kunnen overleggen, geeft dit rust en komen werk- en privégeluk ook weer in balans.

Wil je weten hoe je je het beste kunt voorbereiden op je pensioen? Download dan onze ‘Je pensioen in zicht’ checklist door! Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

{{cta(‘490014e3-1225-496a-bc24-bad22235308e’)}}

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
waardegedreven zorgorganisatiesVerliest de eerste lijn van het ziekenhuis?
Blog 22 statements leadershipWhat is leadership and what is it not? 7 theses highlighted

SPECIAAL VOOR JOU