Werkgeluk vasthouden als je pensioen in zicht is
Nog even en dan rond je een heel belangrijke periode af: die van het werkzame leven. Een periode van regelmaat, werken met doelen, overleggen met collega’s en bijhouden van nieuwe ontwikkelingen, gaat over in een periode waarin meer plaats komt voor jou als individu. Nu is het natuurlijk aantrekkelijk om met de pensioendatum in zicht, je focus al bij voorbaat te gaan verleggen naar de periode erna. Maar waarschijnlijk word je daar niet echt gelukkig van. Over hoe je dan toch het werkgeluk kunt vasthouden met het pensioen in zicht, geef ik je in dit blogartikel een aantal tips.
Trek indien mogelijk taken naar je toe die je goed liggen
Door de jaren heen heb je een goed beeld gekregen van de taken die je goed liggen. Probeer in overleg met je team en HR de taken naar je toe te trekken die je uitdagen, maar je niet op je tenen laten lopen. Ga niet te veel voor routine, maar zorg ervoor dat je een mooie afwisseling in taken creëert waarin je gebruik maakt van je goede kwaliteiten.
Probeer in overleg je werktijden en rol te bepalen
Overleg met je manager en met HR ook over je werktijden en rol binnen het team. Kijk samen hoe de organisatie het beste gebruik kan maken van die enorme rijkdom aan kennis en ervaring die je opgebouwd hebt. Vind je het vooral prettig om vroeg te beginnen omdat je je dan beter kunt concentreren, geef dit aan. En wil je graag kennis delen, of een bepaalde rol vervullen waarin je je heel prettig voelt en waar je volgens de beoordelingen ook heel goed in bent, kijk dan of je hier meer invulling aan kunt geven.
Ga jonge collega’s coachen
Door de vele werkzame jaren heb je veel kennis en ervaring opgebouwd. Ervaring waar jonge collega’s heel veel baat bij kunnen hebben. Door jouw kennis te delen, zul je zien dat je jongere collega’s gaan groeien en een stukje meer zelfvertrouwen krijgen in hun werkuitvoering. Iets wat jouzelf en de organisatie een enorme boost geeft.
Kijk of een demotie mogelijk is
Soms gaan de ontwikkelingen op de werkvloer zo snel dat je verschillende cursussen moet volgen om bij te kunnen blijven. Het is denkbaar dat je daar aan het einde van je actieve loopbaan ni