Home » Nieuwe pensioenwet: minder pensioen? – Dit moet je weten

Nieuwe pensioenwet: minder pensioen? – Dit moet je weten

Na meer dan 10 jaar is er eindelijk een akkoord bereikt over het aannemen van een nieuwe pensioenwet. Hetnieuwe pensioenstelsel zal – naar alle waarschijnlijkheid – vanaf 1 januari 2022 in werking treden. Maar wat gaat er allemaal veranderen? En wat betekent dit voor pensioenfondsen en pensioenregelingen van werkgevers en werknemers? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten uiteen en bieden we tips hoe je goed voorbereid je pensioen in kunt gaan.

De nieuwe pensioenwet

Na jaren van onderhandeling is er door de overheid in samenwerking met werknemers- en werkgeversorganisaties een nieuw pensioenakkoord gesloten. In deze pensioenwet zijn nieuwe afspraken m.b.t. pensioenen en AOW opgenomen. Het doel van deze hervormingen is het transparanter, persoonlijker en concreter maken van het pensioenstelsel. Daarnaast is het van belang dat het pensioenakkoord aansluit bij de huidige tijd. Een tijd waarin werknemers niet meer jarenlang voor dezelfde werkgever werken, eerder stoppen met werken of juist langer doorgaan en de levensverwachting hoger is. Naar alle waarschijnlijk zal de nieuwe regelgeving m.b.t. pensioenen – de Pensioenwet – vanaf 1 januari 2022 gefaseerd in werking treden. De pensioenfondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties en verzekeraars hebben tot 2026 de tijd om de vernieuwingen in te voeren en zorgvuldig te organiseren.

De nieuwe Pensioenwet

Wat verandert er in de nieuwe pensioenwet?

De nieuwe wet biedt (voormalige) werknemers o.a. de mogelijkheid om ook na de pensionering het pensioen te laten groeien. Met andere woorden: het pensioen zal mee (kunnen) groeien met de economische ontwikkelingen. Wanneer de economie aantrekt, zal het pensioen meegroeien. Maar het omgekeerde is ook mogelijk; wanneer het slechter gaat met de economie, kan er gekort worden op het pensioen. Daarnaast zal in het nieuwe pensioenakkoord de AOW-leeftijd minder hard groeien; van 66 jaar en 4 maanden in 2021 naar 67 jaar in 2024. In het huidige akkoord is dit nog respectievelijk 67 jaar en 67 jaar en 3 maanden. Zie voor een verdere uitwerking van de AOW-leeftijd de website van Rijksoverheid. Ook wordt het binnen de nieuwe pensioenwet mogelijk om bij aanvang van het pensioen eenmalig 10% van het opgebouwde pensioen op te nemen.

Binnenkort met pensioen? Dit moet je weten!

Als jouw pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt, is het belangrijk om je goed te laten informeren over hoe jouw pensioen eruit komt te zien – specifiek voor jouw persoonlijke situatie. Wat heb je bijvoorbeeld te besteden, wat zijn de consequenties van de nieuwe pensioenwet voor jouw situatie en wat moet er eventueel nog geregeld worden?

Casus Willem

Wat je als toekomstig gepensioneerde kan doen, lichten we toe aan de hand van een voorbeeld;

Willem is 59 jaar en heeft jarenlang bij dezelfde werkgever in de metaalindustrie gewerkt. Hij heeft volgens de papieren een mooi pensioen opgebouwd, maar maakt zich toch zorgen of hij wel genoeg inkomsten heeft als hij straks met pensioen gaat. Met de regelgeving van de nieuwe pensioenwet mag Willem in de zomer van 2029 met pensioen. Hij heeft dus nog zo’n 8 jaar om te sparen voor zijn pensioen. Hij gaat op zoek naar mogelijkheden om zijn pensioen eventueel aan te vullen.

Willem heeft verschillende mogelijkheden. De te verwachten economische groei zal waarschijnlijk 2% extra pensioen per jaar opleveren, maar ook dit kan jaarlijks veranderen. Onder andere door de huidige economische instabiele situatie. Daarnaast kan hij kiezen voor een zogenaamd hoog-laag pensioen. Willem krijgt dan in de eerste periode van zijn pensioen wat meer uitgekeerd en vervolgens de rest van zijn leven wat minder. Dit kan interessant zijn, omdat je naarmate je ouder wordt misschien wat minder geld nodig hebt. Willem gaat op zoek naar meer informatie, leest relevante websites en vraagt een gesprek aan met zijn werkgever…

Uit bovenstaande casus blijk dat Willem op zoek gaat naar mogelijkheden om zijn pensioen vorm te geven en aan te vullen, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Pensioen vormgeven – de mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden waar je over na kunt denken om je toekomstig pensioen vorm te geven. We zetten er enkele op een rijtje.

Kies voor een hoog-laag pensioen

Laat je informeren over een zogenaamd hoog-laag pensioen. Met een hoog-laag pensioen ontvang je in de beginfase van je pensionering een hoger pensioen, waarna dit (geleidelijk) wordt afgebouwd. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aflossen of een grote aankoop wilt doen. Wanneer de hypotheek is afgelost – of wanneer je eindelijk die mooie auto of boot hebt gekocht – wordt de pensioenuitkering lager. De periode van het hoog-laag pensioen duurt minimaal 5 jaar en maximaal 10 jaar, waarbij het lage pensioen gemiddeld 75% van het hoge pensioen betreft.

Bereken hoeveel pensioen je nog extra kunt opbouwen

In sommige situaties is het mogelijk om zelf nog een extra pensioen op te bouwen. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan: beleggen, het afsluiten van een lijfrenteverzekering en bij sommige pensioenfondsen en -verzekeraars wordt de mogelijkheid geboden om extra bij te sparen. Laat je goed informeren door je werkgeversorganisatie, bank of pensioeninstelling.

Eenmalig 10% van je volledige pensioen opnemen

Werknemers die vanaf 2023 met pensioen gaan, mogen bij de start van hun pensioen 10% van het volledig opgebouwde pensioenkapitaal in één keer opnemen. Deze mogelijkheid biedt gepensioneerden de kans om in de eerste fase van hun pensioen grote uitgaven te doen – bijvoorbeeld een wereldreis of de aankoop van een vakantiehuis. Maar het is verstandig om goed na te denken of het voor jouw situatie gewenst is om direct een deel van je pensioen op te nemen. Wanneer je namelijk gebruik maakt van deze regeling, betekent dit – in de meeste gevallen – ook dat de toekomstige pensioenuitkering omlaag gaat.

Bereken je pensioen- & AOW-leeftijd en bekijk de mogelijkheden

Is je pensioen in zicht, maar weet je nog niet precies wanneer? Op internet zijn diverse tools beschikbaar waar je gemakkelijk je pensioendatum en AOW-leeftijd kunt berekenen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de websites van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of de Rijksoverheid. Een goede voorbereiding op je pensioen is het halve werk!

Stel een financieel toekomstplan op

Wat heb je na je pensioen precies te besteden? Veel mensen hebben geen idee. Het is daarom verstandig om een financieel toekomstplan op te stellen. Een plan waarin overzichtelijk uiteen gezet wordt wat je gedurende je pensioen aan inkomsten en (verwachte) uitgaven hebt. Op internet zijn er diverse tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Ook is het mogelijk om hier een adviseur voor in te schakelen.

Op weg naar een zorgeloos pensioen

Je doet er verstandig aan om je goed te laten informeren over de nieuwe pensioenwet en de mogelijkheden en consequenties hiervan op jouw pensioen. Dat is namelijk voor ieder individu en voor iedere situatie anders. Het kan misschien wat onzeker aanvoelen, maar wees niet bang. Laat je goed informeren, bekijk de feiten, win informatie in over jouw persoonlijke situatie en zorg ervoor dat je straks alleen nog maar hoeft te genieten van een welverdiend en zorgeloos pensioen.

Advies over jouw pensioentijd?

Tijdens onze Pensioen in zicht trainingen gaan we in op de financiële kant van de pensioentijd. Daarnaast komen ook andere belangrijke thema’s aan de orde, zoals je gezondheid en hoe je waardevol afscheid kan nemen van de levensfase van betaald werk. Wil je meer weten? Kijk vooral eens bij onze verschillende Pensioen in zicht trainingen. Of download hieronder de (gratis) checklist en kom er meteen achter hoe goed jij al voorbereid bent!

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Joint Consultation within outreach clinics What if the solution is the problemJoint Consultation within outreach clinics: What if the solution is the problem?

SPECIAAL VOOR JOU