De 5 elementen van een goed beleid voor duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid: een hot topic onder HR-managers en werknemers. Niet zo gek, want de economie trekt aan, de bevolking vergrijst en de ontwikkelingen op de werkvloer volgen elkaar in rap tempo op. Juist nu heb je gezonde en waardevolle werknemers nodig die goed passen binnen je organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat ze gezond en waardevol blijven? En welke strategie moet je hiervoor volgen? In dit blog deel ik de 5 elementen van een goed beleid voor duurzame inzetbaarheid.
Wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Over de juiste definitie van ‘duurzame inzetbaarheid’ verschillen de meningen. Een definitie waarin we ons goed kunnen vinden, is die van het Nederlands Normalisatie-instituut: “Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van de werknemers om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren.” Het gaat dus om een organisatiebeleid waardoor werknemers in staat zijn zich aan te passen aan steeds veranderende omstandigheden en ze verschillende soorten werkzaamheden en functies goed kunnen vervullen. Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over de gezondheid van werknemers. Het gaat over de gezondheid van de hele organisatie: denk aan de werving van werknemers, de uitstroom en de periode daartussen.
Werknemers en werkgevers
Bij duurzame inzetbaarheid gaat het er dus niet alleen om dat de werknemer zorgt hij gezond en vitaal is en blijft. Het gaat ook en vooral over goed werkgeverschap. Oftewel: het stimuleren van de ontwikkeling van je werknemers, het bieden van goede arbeidsvoorwaarden en het zorgen voor een open cultuur. Het gaat over hart voor je werknemers, oog voor cijfers en kennis van zaken, waardoor je kunt werken aan de kwaliteit van de dienstverlening of het product, aan de kwaliteit van het leiderschap en aan persoonlijke ontwikkeling. Zodat werknemers en organisatie beschikken over voldoende veerkracht en wendbaarheid om in te kunnen springen op ontwikkelingen in de markt.
Gedeelde verantwoordelijkheid
H