Home » Wandelen op de Veluwe: 5 tips

Wandelen op de Veluwe: 5 tips

Ga je bijna met pensioen? En vraag je je af hoe je je nieuwe levensfase gaat invullen?

Veel mensen zijn enthousiast over wandelen. Want dat is veilig en gezond. En je hebt niet veel nodig. De Veluwe is natuurlijk een walhalla voor wandelaars. De natuur is er heel veelzijdig en de Veluwe is het leefdomein van talrijke dieren die je kunt spotten. Zo blijf je heerlijk in beweging en ontdek je nieuwe dingen. Maar hoe begin je? We geven je 5 praktische tips om te wandelen op de Veluwe.

Maar eerst, waarom zou je eigenlijk wandelen als hobby? Wandelen lijkt zo gewoon. Want iedereen die daartoe in staat is, doet het. Naar de bakker, naar de sportschool. Of zomaar een rondje in het bos. En toch, er is méér. Wandelen is namelijk enorm populair als sportieve activiteit. Nederland telt ongeveer 6,8 miljoen wandelaars van 18 jaar en ouder, zo blijkt uit gegevens uit 2010. Maar liefst 1 miljoen van hen wandelt 5 tot 15 uur per week.

Wandelen is goed voor je gezondheid

Wandelen is veilig én gezond. Het is overal goed voor. Voor je hart en bloedvaten. Je botten, spieren en gewrichten. Wandelen is bij uitstek heel geschikt voor senioren, omdat de langzame spiervezels – die je gebruikt voor het wandelen – minder hebben te lijden onder veroudering dan de snelle spiervezels. Overigens kan ook krachtraining helpen om de achteruitgang van spierkracht en spiermassa te beperken. Zeker voor vrouwen is het belangrijk de botmassa op peil te houden. Want vrouwen hebben op hun 70ste gemiddeld maar liefst 30% van de botmassa verloren.

Wandelen is een goede manier om geleidelijk af te vallen. Bovendien komt er bij het wandelen endorfine vrij, wat bijdraagt aan je geluksgevoel. Het is ook goed voor je hersenen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun hele leven lichamelijk en geestelijk actief blijven, 20 tot 50% minder kans hebben op het ontwikkelen van Alzheimer. Ook voor mensen die al Alzheimer hebben, is wandelen goed. Meer in het algemeen vertraagt het wandelen de (negatieve) gevolgen van het ouder worden.

Wandelaars zien méér

Als je wandelt, dan maak je je hoofd leeg. Vooral als je je tijdens het wandelen bewust concentreert op je lichaam en je ademhaling. En dan nog dit: als je wandelt, zie je meer van de omgeving dan als je hardloopt of fietst. Het heeft dus een rustgevende uitwerking. Wandelen kan overal: in de wijk, in een oude binnenstad of in de vrije natuur, zoals de Veluwe. Vooral als je de natuur opzoekt, draagt dat bij aan rust en balans. Lijkt dat je wel wat, wandelen? Let dan even op de volgende tips:

1. Koop goede schoenen

Voor wandelen heb je weinig meer nodig dan goede schoenen. Kies je schoenen zorgvuldig. Je hebt schoenen in verschillende categorieën: van schoenen voor lichte wandelingen tot schoenen voor het ruigere klimwerk in de bergen. Bedenk dus goed wat voor soort wandelingen je gaat doen. Koop je schoenen niet te klein: je moet nog een vinger tussen je hiel en de schoen kunnen steken. Veel mensen kopen te grote of te brede schoenen, maar dat zorgt voor blaren. Als je naar beneden loopt, mogen je tenen niet de voorkant van je schoen raken. Kortom: laat je goed adviseren.

2. Bouw het stap voor stap op

Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je tenminste 5 dagen per week 30 minuten matig intensief beweegt. Wil je langere wandelingen maken? Begin dan in blokjes van minimaal tien minuten en bouw het wandelen stap voor stap uit. Na verloop van tijd kun je in een vrij stevig tempo wandelen. Bij sportief wandelen (brisk walking) wandel je 6 tot 9 kilometer per uur. Je ademhaling gaat sneller, maar je kunt dan nog wel een gesprek voeren.

3. Zoek iemand met wie je graag wandelt

Wandel je graag alleen? Prima. Samen wandelen is misschien wel motiverender en gezelliger. Maar dan wel met iemand die even vaak en in een vergelijkbaar tempo wandelt. Na de wandeling kun je gezellig samen een kop koffie drinken. Goed voor de sociale contacten!

4. Selecteer mooie wandeltochten

Is wandelen eenmaal je hobby, dan gaat er een hele wereld voor je open. Want door heel Nederland, en natuurlijk daarbuiten, zijn prachtige wandeltochten uitgezet. Alleen al op de Veluwe vind je honderden kilometers aan wandelroutes. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, vind je op internet prachtige routes. Door bossen en over heidevelden en zandverstuivingen. Er zijn volop handige boekjes en wandelkaarten met uitgestippelde wandelroutes die de moeite waard zijn. Kijk ook eens op de websites van bijvoorbeeld de ANWB, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen.

5. Bereid je goed voor

Je hebt niet veel nodig als je gaat wandelen. Toch is goed om je goed voor te bereiden. Trek prettige kleding en schoenen aan, passend bij het weer dat wordt verwacht en de wandeling die je onderneemt. Neem voldoende water en eten mee, vooral als je in de natuur gaat wandelen.

Wandelen is een prachtige hobby

Wandelen is een prachtige hobby voor mensen van alle leeftijden. En zeker ook voor mensen die met pensioen zijn. Want je blijft in beweging en bent lekker buiten. Wandelen kost niet veel: met goede wandelschoenen kom je een heel eind. Nog een voordeel: wandelen kan overal en altijd.

Pensioen in zicht?

Ga jij bijna met pensioen? En wil je je daar goed op voorbereiden? Ontdek dan onze training Pensioen in zicht Wandelen. In inspirerende sessies verwerf je, samen met andere deelnemers, de inzichten die je nodig hebt om je nieuwe, werkvrije leven in te richten. Deze sessies worden afgewisseld met mooie wandelingen over de Veluwe. Ook krijg je een workshop beeldhouwen. Je verblijft op het prachtige kasteel De Essenburgh in het Veluwse Hierden. Kortom: we leggen je in de watten!

Lees meer over de vierdaagse training Pensioen in zicht Wandelen

Overigens houden we het hele jaar door Pensioen in zicht-trainingen, in diverse vormen. Wil je daar meer over weten?  Ga naar het overzicht van Pensioen in zicht-trainingen. Of vraag hieronder de brochure van al onze Pensioen in zicht-trainingen aan.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
blog 19 situationeel leiderschapSituationeel leiderschap
blog 18 breinInvloed uitoefenen als leider? Leer van de breinwetenschap

SPECIAAL VOOR JOU