Home » Wandelen op de Veluwe: 5 tips
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 277|

Wandelen op de Veluwe: 5 tips

Ga je bijna met pensioen? En vraag je je af hoe je je nieuwe levensfase gaat invullen?

Veel mensen zijn enthousiast over wandelen. Want dat is veilig en gezond. En je hebt niet veel nodig. De Veluwe is natuurlijk een walhalla voor wandelaars. De natuur is er heel veelzijdig en de Veluwe is het leefdomein van talrijke dieren die je kunt spotten. Zo blijf je heerlijk in beweging en ontdek je nieuwe dingen. Maar hoe begin je? We geven je 5 praktische tips om te wandelen op de Veluwe.

Maar eerst, waarom zou je eigenlijk wandelen als hobby? Wandelen lijkt zo gewoon. Want iedereen die daartoe in staat is, doet het. Naar de bakker, naar de sportschool. Of zomaar een rondje in het bos. En toch, er is méér. Wandelen is namelijk enorm populair als sportieve activiteit. Nederland telt ongeveer 6,8 miljoen wandelaars van 18 jaar en ouder, zo blijkt uit gegevens uit 2010. Maar liefst 1 miljoen van hen wandelt 5 tot 15 uur per week.

Wandelen is goed voor je gezondheid

Wandelen is veilig én gezond. Het is overal goed voor. Voor je hart en bloedvaten. Je botten, spieren en gewrichten. Wandelen is bij uitstek heel geschikt voor senioren, omdat de langzame spiervezels – die je gebruikt voor het wandelen – minder hebben te lijden onder veroudering dan de snelle spiervezels. Overigens kan ook krachtraining helpen om de achteruitgang van spierkracht en spiermassa te beperken. Zeker voor vrouwen is het belangrijk de botmassa op peil te houden. Want vrouwen hebben op hun 70ste gemiddeld maar liefst 30% van de botmassa verloren.

Wandelen is een goede manier om geleidelijk af te vallen. Bovendien komt er bij het wandelen endorfine vrij, wat bijdraagt aan je geluksgevoel. Het is ook goed voor je hersenen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun hele leven lichamelijk en geestelijk actief blijven, 20 tot 50% minder kans hebben op het ontwikkelen van Alzheimer. Ook voor mensen die al Alzheimer hebben, is wandelen goed. Meer in het algemeen vertraagt het wandelen de (negatieve) gevolgen van het ouder worden.

Wandelaars zien méér

Als je wandelt, dan maak je je hoofd leeg. Vooral als je je tijdens het wandelen bewust concentreert op je lichaam en je ademhaling. En dan nog dit: als je wandelt, zie je meer van de omgeving dan als je hardloopt of fietst. Het heeft dus een rustgevende uitwerking. Wandelen kan overal: in de wijk, in een oude binnenstad of in de vrije natuur, zoals de Veluwe. Vooral als je de natuur opzoekt, draagt dat bij aan rust en balans. Lijkt dat je wel wat, wandelen? Let dan even op de volgende tips:

1. Koop goede schoenen

Voor wandelen heb je weinig meer nodig dan goede schoenen. Kies je schoenen zorgvuldig. Je hebt schoenen in verschillende categorieën: van schoenen voor lichte wandelingen tot schoenen voor het ruigere klimwerk in de bergen. Bedenk dus goed wat voor soort wandelingen je gaat doen. Koop je schoenen niet te klein: je moet nog een vinger tussen je hie