Home » Wild spotten op de Veluwe: 5 tips

Wild spotten op de Veluwe: 5 tips

Om wild te spotten hoef je niet per se naar Afrika. Natuurlijk, wij hebben geen tijgers en olifanten; maar de Veluwe heeft zijn eigen Big Five. Prachtige dieren om te spotten. En natuurlijk is het landschap er prachtig en verrassend veelzijdig. De Veluwe is een gebied om trots op te zijn. Maar wat is die Big Five nou eigenlijk? En wat is handig om te doen en te laten als je wild gaat spotten op de Veluwe?

Prachtige dieren om te spotten. En natuurlijk is het landschap er prachtig en verrassend veelzijdig. De Veluwe is een gebied om trots op te zijn. Maar wat is die Big Five nou eigenlijk? En wat is handig om te doen en te laten als je wild gaat spotten op de Veluwe?

Wie zijn The Big Five op de Veluwe?

Als je ‘s morgens vroeg of ’s avonds wandelt of fietst over de Veluwe, maak je zeker kans om een of meerdere dieren van de Veluwse Big Five tegen te komen: het edelhert (het grootste zoogdier dat in Nederland voorkomt in de vrije natuur), de ree (de kleinste hertensoort in Nederland), het wilde zwijn (ook wel everzwijn genoemd), de das (het grootste landroofdier van Nederland) en de vos (die vooral ’s avonds en ’s nachts actief is). Fascinerende dieren die zich niet allemaal even gemakkelijk laten zien.

Ook slangen en hagedissen

In Nederland komen drie slangensoorten voor. En je vindt ze allemaal op de Veluwe. Het gaat om de adder, de ringslang en de gladde slang. Ook vind je op de Veluwe drie soorten hagedissen: de levendbarende hagedis, de zandhagedis en de hazelworm. Net als natuurlijk kikkers, padden en salamanders. Ben je een vogelliefhebber? Ook dan is de Veluwe een waar walhalla. Je vindt hier bekende roofvogels zoals de buizerd, de havik, de zeearend en de slechtvalk. Wist je trouwens dat de slechtvalk het snelste dier ter wereld is? In duikvlucht haalt deze vogel 350 km per uur.

Wild spotten

Vijf tips voor wild spotten op de Veluwe

Wil je de Veluwe Big Five – óf een van de andere bijzondere dieren – weleens met eigen ogen zien? Trek dan je wandelschoenen aan en ga op pad:

  1. Zorg dat de dieren jou niet zien

Hoe rustiger je bent, en hoe minder je opvalt, hoe meer kans natuurlijk dat je dieren ziet. Trek donkere kleding aan en zoek een rustig plekje achter een boom of struik. Of ga in een wildobservatiehut zitten. Als je geluk hebt, komen de dieren dan op jou af, terwijl jij stil kunt zijn.

  1. Let op de sporen

Wild spotten op de Veluwe is net een speurtocht. Je speurt op de grond naar sporen die de dieren achterlaten. Zoals pootafdrukken en uitwerpselen. Als je niet weet bij welke dieren deze sporen behoren, neem dan een boekje mee. Let ook op wildwissels in de natuur (paden van routes waar veel dieren lopen) en schuurbomen (bomen waar wilde zwijnen modder en parasieten van zich schuren).

  1. Draag geen parfum of andere geur

Vooral edelherten en wilde zwijnen hebben een scherpe neus. En zorg dat je de wind niet in de rug hebt, want dan merken de dieren jou direct op.

  1. Wees stil, blijf op de paden

Zorg dat je geen kleding draagt die veel geluid maakt, bijvoorbeeld de rits. Doe je mobiele telefoon uit en let op waar je loopt. Stap, als het even kan, niet op takjes.

  1. Vergeet je verrekijker niet!

Als je gaat wild spotten, dan heb je niet alleen passende kleding en goede schoenen nodig, maar natuurlijk ook een verrekijker. Zonder een goede verrekijker wordt wild spotten sowieso lastig.

Wild spotten is een prachtige hobby

Wild spotten is een prachtige hobby voor mensen van alle leeftijden. En zeker ook voor mensen die met pensioen zijn. Want je blijft in beweging, bent buiten in de natuur en je leert veel over de dieren.

En het kan overal: op de Veluwe, in het Zwarte Woud, in Oostenrijk, of inderdaad in Afrika.

Pensioen in zicht?

Ga jij bijna met pensioen? En wil je je daar goed op voorbereiden? Ontdek dan onze training Pensioen in zicht Wild Spotten. In inspirerende sessies verwerf je, samen met andere deelnemers, de inzichten die je nodig hebt om je nieuwe, werkvrije leven in te richten. Deze sessies worden afgewisseld met leuke activiteiten, waarbij het wild spotten centraal staat. Ook krijg je een workshop beeldhouwen. Je verblijft op het prachtige kasteel De Essenburgh in het Veluwse Hierden. Kortom: we leggen je in de watten!

Lees meer over de vierdaagse herfsttraining Pensioen in zicht Wild Spotten

Overigens houden we het hele jaar door Pensioen in zicht-trainingen, in diverse vormen. Wil je daar meer over weten?  Ga naar het overzicht van Pensioen in zicht-trainingen. Of vraag hieronder de brochure van al onze Pensioen in zicht-trainingen aan.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Betere Zorg_Versnipperde zorg_Essenburgh Training & AdviesVersnippering van de zorg: de oorzaken en wat we eraan kunnen doen
blog 29 gezonde werkomgevingNaar een gezonde werkomgeving in 5 stappen

SPECIAAL VOOR JOU