Home » Wild spotten op de Veluwe: 5 tips
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 331|

Wild spotten op de Veluwe: 5 tips

Om wild te spotten hoef je niet per se naar Afrika. Natuurlijk, wij hebben geen tijgers en olifanten; maar de Veluwe heeft zijn eigen Big Five. Prachtige dieren om te spotten. En natuurlijk is het landschap er prachtig en verrassend veelzijdig. De Veluwe is een gebied om trots op te zijn. Maar wat is die Big Five nou eigenlijk? En wat is handig om te doen en te laten als je wild gaat spotten op de Veluwe?

Prachtige dieren om te spotten. En natuurlijk is het landschap er prachtig en verrassend veelzijdig. De Veluwe is een gebied om trots op te zijn. Maar wat is die Big Five nou eigenlijk? En wat is handig om te doen en te laten als je wild gaat spotten op de Veluwe?

Wie zijn The Big Five op de Veluwe?

Als je ‘s morgens vroeg of ’s avonds wandelt of fietst over de Veluwe, maak je zeker kans om een of meerdere dieren van de Veluwse Big Five tegen te komen: het edelhert (het grootste zoogdier dat in Nederland voorkomt in de vrije natuur), de ree (de kleinste hertensoort in Nederland), het wilde zwijn (ook wel everzwijn genoemd), de das (het grootste landroofdier van Nederland) en de vos (die vooral ’s avonds en ’s nachts actief is). Fascinerende dieren die zich niet allemaal even gemakkelijk laten zien.

Ook slangen en hagedissen

In Nederland komen drie slangensoorten voor. En je vindt ze allemaal op de Veluwe. Het gaat om de adder, de ringslang en de gladde slang. Ook vind je op de Veluwe drie soorten hagedissen: de levendbarende hagedis, de zandhagedis en de hazelworm. Net als natuurlijk kikkers, padden en salamanders. Ben je een vogelliefhebber? Ook dan is de Veluwe een waar walhalla. Je vindt hier bekende roofvogels zoals de buizerd, de havik, de zeearend en de slechtvalk. Wist je trouwens dat de slechtvalk het snelste dier ter wereld is? In duikvlucht haalt deze vogel 350 km per uur.