Wat is waardecreërend leiderschap & waarom moet je ermee aan de slag?

Investeringen in de wapenindustrie door een pensioenfonds; een Chinese toeleverancier die onderdelen levert voor jouw eindproduct; de uitbreidingsplannen van Schiphol. Op het eerste gezicht hebben deze zaken weinig met elkaar te maken. Maar als je goed kijkt, zie je dat het alle drie uitdagingen zijn voor de leider van vandaag. Die moet de verschillende belangen afwegen en waarde creëren op meerdere vlakken. Continu. Dit noemen we waardecreërend leiderschap. Wat deze term precies inhoudt én waarom het goed is je erin te verdiepen als moderne leider, vertel ik je in dit blog.

Waarde creëren in een kleine wereld

Dankzij de digitale infrastructuur en de groeiende invloed van social media is de wereld kleiner geworden en de markt dynamischer. Wanneer een Duitse concurrent een nieuwe, goedkopere variant van jouw product op de markt brengt, weet jij dit als Nederlandse fabrikant vrijwel direct en moet je meteen in actie komen. De ontwikkelingen in Europa zijn dan nog net bij te houden, maar wat gebeurt er in Azië, Afrika en Amerika? Ga je mee in alle ontwikkelingen in de wereld? En waar kies jij als organisatie voor? Voor de goedkoopste onderdelen van bijvoorbeeld een Chinese toeleverancier die minder kijkt naar de ecologische en sociale gevolgen van het productieproces? Of kijk je naast omzet nog naar andere resultaten? Oftewel: wat heeft voor jouw organisatie eigenlijk waarde?

Antwoord geven op bovenstaande vragen is niet makkelijk, want hoewel de wereld verandert, is ons brein nog dezelfde en dat maakt omschakelen en “harder lopen” moeilijk. Precies om die reden is de moderne leider zo hard nodig. Zo’n leider is in staat om snel beslissingen te nemen die economisch, sociaal en ecologisch te verantwoorden zijn en dus op meerdere vlakken waarde creëren. Iemand die de hedendaagse uitdagingen zorgvuldig en snel aanpakt.

Als economische en sociale belangen botsen

Een steeds groter deel van de Nederlandse samenleving laat van zich horen. Ze willen niet dat hun pensioengeld geïnvesteerd wordt in wapens, tabak, ontbossing of fossiele brandstoffen, vragen om groene stroom en eerlijk geproduceerde kleding en voedingsmiddelen. In dit geval bepaalt de klantengroep de waarde in plaats van het bedrijf. Hierdoor moeten bedrijven gaan handelen om geen imagoschade op te lopen en klanten te verliezen, en dat brengt economische en sociale aspecten opeens heel dicht bij elkaar. De veranderende behoeften van burgers en consumenten zijn hierin dus niet sturend, maar echt leidend.

De rol van de moderne leider

Om goed in te kunnen spelen op zo’n veranderende klantbehoefte, is een moderne leider nodig. Zo’n leider zorgt ervoor dat de economische, sociale en ecologische waarden niet botsen. Hij of zij weegt alle drie de belangen goed af, verbindt ze en neemt ze als uitgangspunt om snel beslissingen te nemen. De moderne leider zorgt er daarnaast ook voor dat de medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen en mee gaan in de snelle veranderingen die plaatsvinden dankzij deze beslissingen. De leider is immers niet meer de big boss, maar degene die ervoor zorgt dat zij hun werk kunnen doen. Zo geven medewerkers zelf invulling aan de plannen van de organisatie.

Is dit slecht nieuws?

Zo’n nieuwe rol in een veranderende omgeving is een uitdaging, maar biedt ook kansen! De oude economie was immers voorspelbaar. De economie van nu en van morgen is dat niet en dat creëert ruimte om nieuwe dingen te proberen. Je moet als moderne leider weliswaar meer keuzes maken dan vroeger, maar bij iedere keuze heb je de mogelijkheid om het helemaal anders te doen. Hierdoor kun je ook aandacht besteden aan andere waarden, naast alleen de economische.

De uitbreiding van Schiphol is een goed voorbeeld. Economisch gezien is het een goed idee, maar is het plan eigenlijk wel ecologisch verantwoord? Is een uitbreiding het juiste antwoord op het toenemende aantal reizigers? Of moeten we buiten de gebaande paden gaan en alternatieven zoeken die wél economisch, ecologisch en sociaal verantwoord zijn? Door als moderne leider naar alle aspecten te kijken, speel je in op een veranderend bewustzijn van je klanten: de burger en de consument. En dat maakt jouw rol van moderne leider alleen maar meer waardevol.

Waardecreërend leiderschap: een andere weegschaal

Bij waardecreërend leiderschap gaat het er dus om dat je niet alleen het economisch belang meeneemt in je beslissingen, maar ook de andere aspecten meepakt. Je legt niet méér plannen op dezelfde weegschaal, maar weegt hetzelfde plan op drie verschillende weegschalen. In het ideale geval zijn de economische, sociale en ecologische weegschalen in balans. Een mooie, nieuwe uitdaging waarin je als moderne leider op korte en op lange termijn het verschil kan maken, als je het mij vraagt.

Wil je meer weten over waardecreërend leiderschap? Download dan hieronder het ebook Leiderschap in de economie van waarde. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.

Pim Valentijn
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Leiderschap
De belangrijkste aspecten van leiderschap op een rij!

SPECIAAL VOOR JOU