Home » Goed werkgeverschap in de jaren voor het pensioen: hoe moet dat?

Goed werkgeverschap in de jaren voor het pensioen: hoe moet dat?

In de laatste jaren van iemands werknemerschap verandert er nogal wat. Het pensioen komt in zicht, maar is ook weer niet zó dichtbij dat de dagen worden afgeteld. Dat kan voor onrust zorgen, zowel bij de organisatie als bij de werknemer zelf. Want hoe ziet goed werkgeverschap eruit in die laatste vijf jaar? Veel werkgevers zetten hun oudere werknemers op een zijspoor en laten hen langzaam afbouwen. In dit blog gooi ik het echter over een andere boeg. Ik laat je zien hoe je de laatste jaren voor het pensioen omzet in een waardevolle tijd voor de uit dienst tredende werknemer, naaste collega’s én de organisatie in het algemeen.

1. Maak gebruik van jaren aan ervaring en kennis

Niets is zo frustrerend voor ouderen als aan de kant gezet worden in de laatste jaren van hun carrière. En waarom zou je? Ouderen hebben jaren aan ervaring en kennis kunnen opdoen die waardevol is voor je organisatie. Zij hebben trends zien komen en gaan en hebben vaak prima door welke (externe) ontwikkelingen overwaaien en welke blijven hangen. Maak gebruik van die kennis nu ze er nog zijn! Laat hen nieuwe mensen coachen, trainingen geven en maak hen contactpersoon voor collega’s. Hiermee haal je een deel van de werkdruk voor de oudere werknemer weg, maar verhoog je zijn toegevoegde waarde. Hierdoor hoeven collega’s niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden, voorkomen zij eerder gemaakte fouten en creëer jij teams die ervaring en nieuwe, frisse ideeën combineren.

“Niets is zo demotiverend als die ene collega die nergens meer voor warm loopt en alle nieuwe ideeën afkeurt”

2. Gelukkige medewerkers = betere resultaten

Wie gelukkig is met zijn baan, boekt betere resultaten. Dat is voor oudere werknemers niet anders. Mensen verliezen niet van de een op andere dag hun motivatie, ook al komt het pensioen dichterbij. Daag ouderen daarom uit om een belangrijk onderdeel van de organisatie te blijven. Zo voelen zij zich betrokken en gewaardeerd en blijven zij hun schouders eronder zetten. Denk ook aan de invloed die ongeïnteresseerde werknemers kunnen hebben op hun collega’s. Niets is zo demotiverend als die ene collega die nergens meer voor warm loopt en alle nieuwe ideeën afkeurt. Zo kan één stoorzender in het team een enorm negatief effect hebben op het teamgevoel en daarmee de prestaties van dat team. Andersom geldt hetzelfde: een gemotiveerde werknemer kan een heel team aansporen het beste uit zichzelf te halen.

3. Verbeter je interne reputatie

Ook de manier waarop jij omgaat met oudere werknemers heeft invloed op hun jongere collega’s. Laat jij met jouw beleid zien dat ouderen niet worden afgeschreven en als waardevol worden gezien voor de organisatie? Dan geef je een duidelijk signaal af bij de jongere generatie over de manier waarop je met werknemers omgaat. Dit verbetert niet alleen de sfeer, maar ook de samenwerking- en dus de resultaten. Dit heeft alles te maken met vertrouwen. Je kunt nog zoveel aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling, groei en teambuilding: dit alles heeft geen waarde als je oudere werknemers afschrijft lang voordat ze vertrokken zijn. Dit maakt je waardering voorwaardelijk en dus onecht. Hoe het dan wel moet? Werk aan een gevoel van saamhorigheid, waaraan iedere werknemer kan bijdragen. Natuurlijk mag je onderscheid maken tussen jongere en oudere werknemers, beide types vragen immers om een ander soort ondersteuning. Maak echter duidelijk dat beide nodig zijn om een succesvolle organisatie te kunnen zijn.

“Ga jij respectvol om met je werknemers tot de dag dat ze met pensioen gaan? Dat getuigt van goed werkgeverschap, een factor die vaak doorslaggevend is voor kandidaten om voor jouw bedrijf te kiezen”

4. Verbeter je externe reputatie

Slecht nieuws verspreidt zich snel, maar goed nieuws gelukkig ook. Ga jij respectvol om met je werknemers tot de dag dat ze met pensioen gaan? Dat getuigt van goed werkgeverschap, een factor die vaak doorslaggevend is voor kandidaten om voor jouw bedrijf te kiezen. Er is veel onderzoek gedaan naar de redenen van sollicitanten om voor een bepaald bedrijf te kiezen. Waar vroeger geld een grote rol (dan niet de grootste rol) speelde, kijken werkzoekenden nu vooral naar bedrijfscultuur, sfeer en eigen verantwoordelijkheid. Bied jij deze voordelen? Dan is de kans groot dat je een aantrekkelijke werknemer bent. Wil je goed werkgeverschap extern promoten, heeft het weinig zin als je achter de schermen iets anders laat zien. Zodra blijkt dat jij een goede werkgever bent tot het pensioen in zicht komt, komt dit vroeg of laat naar buiten. Door de juiste aandacht te geven aan je oudere werknemers voorkom je reputatieschade en bouw je aan de goede naam van jouw organisatie.

5. Doe werk van betekenis

De vier redenen hierboven gaan vooral over het succes van de organisatie waar je voor werkt. Deze vijfde en laatste reden gaat over jou en is misschien wel de belangrijkste. Als HR-medewerker werk jij aan een bedrijfscultuur waarin ieder mens tot zijn recht komt en voelt dat hij erbij hoort. Dit werk doe je niet voor niets: waarschijnlijk geeft het je energie en haal je er voldoening uit. Hoe mooi is het dan dat jij kunt zorgen voor een fijne overgang van werk naar pensioen? Zo sta je werknemers bij van de eerste tot de laatste werkdag en ondersteun je hen wanneer dat nodig is. Met pensioen gaan klinkt als één groot feest, maar is in de praktijk voor veel ouderen een zwart gat. Jij kunt deze stap makkelijker maken, door werkdruk weg te nemen maar wel optimaal gebruik te blijven maken van iemands kennis en kunde. Zo sluiten oudere werknemers hun werkperiode met een goed gevoel af en kunnen zij beginnen aan een nieuwe periode in hun leven met het idee dat ze een grote bijdrage hebben geleverd aan de organisatie. En daar kun jij als HR-medewerker trots op zijn.

Wil je de overgang van werk naar pensioen zo makkelijk mogelijk maken voor je werknemers? Attendeer hen dan op onze trainingen rondom dit onderwerp. Bekijk bijvoorbeeld eens de training duurzame inzetbaarheid of één van de andere pensioen in zicht trainingen. Wil je meer lezen over goed werkgeverschap voor oudere medewerkers? Download ons e-book ‘Wijs met grijs’. Boordevol tips en achtergrondinformatie over het benutten van de kracht van oudere medewerkers.

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Wat je moet weten over uitkomstbekostiging
PIZ 35 vitaliteit oudere medewerkersVitaliteit van oudere medewerkers? Feiten en cijfers

SPECIAAL VOOR JOU