Ouder worden is een kwestie van jong blijven
Zet het beeld over ouderen op zijn kop
De afgelopen tijd verschenen veel artikelen en boeken over de negatieve beeldvorming omtrent ouderen. Oude mensen zouden niet flexibel, conservatief, depressief en seksueel inactief zijn, en, bovendien, te veel zeuren. Onderzoek maakt echter steeds weer duidelijk dat deze beelden onjuiste vooroordelen zijn. Er zijn natuurlijk zeurende ouderen, maar eigenlijk net zo veel zeurende jongeren! Sterker nog, deze vooroordelen kunnen een behoorlijke impact hebben op iemands gezondheid en vitaliteit. Want of je nu jong of oud bent, deze beelden hebben een sterke voorspellende waarde voor hoe oud je daadwerkelijk wordt. Men zegt ‘je bent zo oud als je je voelt’. Maar wat maakt dat je je jong voelt? In dit artikel wordt duidelijk hoe belangrijk het is om de beeldvorming over ouderen op zijn kop te zetten en wat je daarvoor kunt doen!
Beeldvorming beïnvloedt je gezondheid!
Onderzoeken tonen aan dat hoe positiever je houding ten opzichte van ouderen is, hoe gezonder je blijft. Deze houding is goed voor je prestaties in het algemeen en draagt bijvoorbeeld aantoonbaar bij aan een beter gehoor, een beter geheugen, een hogere loopsnelheid en een hogere denksnelheid. Ook is ontdekt dat jongeren die ouderen discrimineren doorgaans minder gezond zijn dan jongeren die dat niet doen. Beeldvorming over ouderen is dus enorm belangrijk!
Volgens professor André Aleman van de universiteit van Groningen is door studies aangetoond dat een positieve kijk op ouder worden meer effect op onze gezondheid heeft dan roken, te weinig bewegen of overgewicht! Vorig jaar kwam uit een onderzoek van de universiteit van Oxford en Genève naar voren dat ‘psychologische factoren’ meer invloed hebben dan ongezond gedrag, chronische aandoeningen of sociaal economische factoren.
Dit zijn stevige conclusies die op hetzelfde wijzen. Het beeld over ouderen doet er dus toe! Het is zelfs een bepalende factor voor je gezondheid, onafhankelijk van je levenssituatie, je algehele stemming of de pech die je hebt met je (fysieke) gezondheid. Kortom, waar wachten we op? Op naar een positief beeld van ouderen!
Gezond ouder worden
In tegenstelling tot wat het heersende beeld suggereert, is het overgrote deel van de ouderen actief, betrokken, geïnteresseerd, hulpvaardig, nieuwsgierig en gezonder dan ooit. Het dringt alleen nog niet echt door in de maatschappij. Ook als oudere heb je last van dat beeld. Je hebt je leven lang zo veel negatieve dingen gehoord over ouderen dat je ze misschien ook wel bent gaan geloven. Zo ontstaat een ‘self fulfilling prophecy’. Immers, als je denkt dat je iets niet kunt dan doe je het niet en verleer je het na verloop van tijd. Nelleke Noordervliet geeft als voorbeeld: “Ouderen met problemen krijgen een neerbuigende slachtofferbehandeling en gaan zichzelf vervolgens ook slachtoffer voelen”. Ze vervolgt dat het ouderen soms ook goed uit kan komen om zich als slachtoffer voor te doen. Maar gezond is dat dus zeker niet!