Home » Ouder worden is een kwestie van jong blijven

Ouder worden is een kwestie van jong blijven

Zet het beeld over ouderen op zijn kop

De afgelopen tijd verschenen veel artikelen en boeken over de negatieve beeldvorming omtrent ouderen. Oude mensen zouden niet flexibel, conservatief, depressief en seksueel inactief zijn, en, bovendien, te veel zeuren. Onderzoek maakt echter steeds weer duidelijk dat deze beelden onjuiste vooroordelen zijn. Er zijn natuurlijk zeurende ouderen, maar eigenlijk net zo veel zeurende jongeren! Sterker nog, deze vooroordelen kunnen een behoorlijke impact hebben op iemands gezondheid en vitaliteit. Want of je nu jong of oud bent, deze beelden hebben een sterke voorspellende waarde voor hoe oud je daadwerkelijk wordt. Men zegt ‘je bent zo oud als je je voelt’. Maar wat maakt dat je je jong voelt? In dit artikel wordt duidelijk hoe belangrijk het is om de beeldvorming over ouderen op zijn kop te zetten en wat je daarvoor kunt doen!

Beeldvorming beïnvloedt je gezondheid!

Onderzoeken tonen aan dat hoe positiever je houding ten opzichte van ouderen is, hoe gezonder je blijft. Deze houding is goed voor je prestaties in het algemeen en draagt bijvoorbeeld aantoonbaar bij aan een beter gehoor, een beter geheugen, een hogere loopsnelheid en een hogere denksnelheid. Ook is ontdekt dat jongeren die ouderen discrimineren doorgaans minder gezond zijn dan jongeren die dat niet doen. Beeldvorming over ouderen is dus enorm belangrijk!

Volgens professor André Aleman van de universiteit van Groningen is door studies aangetoond dat een positieve kijk op ouder worden meer effect op onze gezondheid heeft dan roken, te weinig bewegen of overgewicht! Vorig jaar kwam uit een onderzoek van de universiteit van Oxford en Genève naar voren dat ‘psychologische factoren’ meer invloed hebben dan ongezond gedrag, chronische aandoeningen of sociaal economische factoren.

Dit zijn stevige conclusies die op hetzelfde wijzen. Het beeld over ouderen doet er dus toe! Het is zelfs een bepalende factor voor je gezondheid, onafhankelijk van je levenssituatie, je algehele stemming of de pech die je hebt met je (fysieke) gezondheid. Kortom, waar wachten we op? Op naar een positief beeld van ouderen!

Gezond ouder worden

In tegenstelling tot wat het heersende beeld suggereert, is het overgrote deel van de ouderen actief, betrokken, geïnteresseerd, hulpvaardig, nieuwsgierig en gezonder dan ooit. Het dringt alleen nog niet echt door in de maatschappij. Ook als oudere heb je last van dat beeld. Je hebt je leven lang zo veel negatieve dingen gehoord over ouderen dat je ze misschien ook wel bent gaan geloven. Zo ontstaat een ‘self fulfilling prophecy’. Immers, als je denkt dat je iets niet kunt dan doe je het niet en verleer je het na verloop van tijd. Nelleke Noordervliet geeft als voorbeeld: “Ouderen met problemen krijgen een neerbuigende slachtofferbehandeling en gaan zichzelf vervolgens ook slachtoffer voelen”. Ze vervolgt dat het ouderen soms ook goed uit kan komen om zich als slachtoffer voor te doen. Maar gezond is dat dus zeker niet!

Protestgeneratie

Het is hoopgevend dat de babyboomers aan het vergrijzen zijn. Als ‘protestgeneratie’ kunnen zij de beeldvorming over ouderdom veranderen! Dat gaat niet ineens, want het beeld is hardnekkig. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de rol van ouderen in televisieseries, films of boeken, dan zijn de helden bijna nooit mensen boven de zestig. Eén van de positieve uitzonderingen is de film ‘Gran Torino’, waarin Clint Eastwoord (als acteur en regisseur) de verandering van het eigen ‘knellende beeld’ van ouder worden omzet in een positief veerkrachtig beeld en ‘en passant’ zijn buren verlost van een jeugd-bende!

Je eigen regie als oudere

Professor Marcel Olde Rikkert gebruikt bovenstaand voorbeeld in zijn boek ‘Jong blijven en Oud worden’. Hij geeft de tip om je te laten inspireren door de zelfdiscipline en het zelfrespect van Clint Eastwood. Met andere woorden: regisseer je leven en blijf een hoofdrol spelen, hoe oud je ook bent!

Ook Nelleke Noordervliet heeft deze boodschap en zegt: “Ik voel me niet oud. Sterker, ik ben niet oud. Oud zijn is een ‘state of mind’ “. Deze geluiden hoor je gelukkig steeds vaker. Een kalenderleeftijd zegt misschien dat je oud bent, maar je psychologische leeftijd ‘voelt’ veel jonger.

Het glas is halfvol

Kortom: laat je leiden door de positieve aspecten van ouder worden. Zie steeds nieuwe kansen en uitdagingen. Houd zelf de regie over je leven. Dat houdt je gevoelsmatig jong. Bovendien blijf je gezonder en word je uiteindelijk ouder. Met andere woorden: blijf jong en je wordt oud!

Babyboomers gaan met pensioen

Het overgrote deel van de ouderen is actief, betrokken, geïnteresseerd, hulpvaardig, nieuwsgierig en gezonder dan ooit. Dat merken we ook bij onze trainingen ‘Pensioen in zicht’. De babyboomers van toen zijn of gaan binnenkort met pensioen: zelfbewust en vol plannen. Het lijkt een kwestie van tijd dat zij er voor zullen zorgen dat het beeld over ouderen kantelt. Essenburgh Training & Advies werkt daar graag aan mee!

Meer weten? Download dan de Pensioen in zicht checklist! Wil je meer weten over hoe je je kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

{{cta(‘490014e3-1225-496a-bc24-bad22235308e’,’justifycenter’)}}

Aanbevolen literatuur:

  • Aleman, A. (2014) Het seniorenbrein – de ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste Atlas Contact
  • Olde Rikkert M. (2015) Jong blijven en oud worden Thoeris, uitgeverij
  • University of Toronto (2015) Stereotypes around aging can negatively impact memory and hearing Science Daily, december 9 <www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151209090517.htm>.
Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Wat je moet weten over uitkomstbekostiging
PIZ 35 vitaliteit oudere medewerkersVitaliteit van oudere medewerkers? Feiten en cijfers

SPECIAAL VOOR JOU