Home » Ik zoek een hobby – top 7 voor je pensioen |Essenburgh

Ik zoek een hobby – top 7 voor je pensioen |Essenburgh

‘Ik zoek een hobby! Wat is leuk om te doen?’ Veel mensen die met pensioen zijn hebben een drukke agenda. De kleinkinderen, vrijwilligerswerk, mantelzorg. Wil je graag wat meer tijd voor jezelf? Zoek dan een inspirerende hobby. Een hobby die ontspant, uitdaagt en je leven verrijkt. Een feest voor je brein! Maar: wát ga je doen?

Een hobby is iets wat je graag doet, waar je energie in wilt steken en waar je jezelf in wilt ontwikkelen. Het is belangrijk dat je er plezier in hebt en dat je er ontspanning aan beleeft. Tegelijkertijd moet een hobby ook motiveren en stimuleren. Nou ja, moet. Niets moet natuurlijk. Maar een hobby blijft vooral boeien als je jezelf erin ontwikkelt. Je brein blijkt er zelfs van te groeien. Dit heet neuroplasticiteit. Kortom: een hobby mag wat moeite kosten. Er is nog zoveel te ontdekken!

Top 7 hobby’s om te ontdekken

In onze cursussen Pensioen in zicht spreken we jaarlijks honderden mensen die op de drempel staan van hun nieuwe levensfase. De vraag is dan: wat ga je doen als je eenmaal met pensioen bent? Dat kan een zoektocht zijn. Veel mensen gaan dan toch weer een hobby uitoefenen die ze vroeger ooit hadden. Want dat voelt goed. Trouwens: je bent niet de enige die een hobby zoekt. Want in Google wordt maandelijks gemiddeld 390 keer gezocht op de zoekterm: ‘Ik zoek een hobby’. We helpen je daarom graag een handje. Hieronder de top 7 van hobby’s die pensionado’s graag uitoefenen:

Koken

Koken is enorm populair. Het is ontspannend en creatief. En als het gerecht lukt, haal je daar veel voldoening uit. En natuurlijk: heerlijk eten! Met koken als hobby gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Je verdiept je in ingrediënten, recepten en landen. Je kunt kookles nemen, recepten opzoeken op internet of een culinaire vakantie boeken. Je raakt nooit uitgeleerd.

adult-casual-chef-1418355

Fotograferen of filmen

Met fotograferen en filmen bekijk je de wereld heel anders. Dat maakt deze hobby zo verrassend leuk. Ga je voor natuurfotografie, dan kom je veel buiten en ontdek je in de natuur steeds nieuwe dingen. Fotografeer je graag mensen, dan doe je steeds weer nieuwe contacten op. Je kunt je aansluiten bij een fotoclub óf jezelf bekwamen door het lezen van boeken en het bekijken van YouTube-filmpjes. En wat voor fotograferen geldt, gaat ook op voor filmen. Het was nog nooit zo gemakkelijk om zelf films te maken. Want je kunt al filmen met je telefoon of je fotocamera. En op internet vind je handige software om je filmpjes te monteren op je pc.

Wijn proeven

Houd je van wijn? Daar kun je een hele studie van maken. En waarom ook niet, want er gaat een wereld voor je open! Een wereld van landen, regio’s, druivenrassen en wijnjaren. En natuurlijk het proeven zelf. Ga op ontdekkingstocht langs wijnwinkels. Volg een wijncursus. Of ga op wijnreis, samen met andere liefhebbers. Je blijft leren en ontdekken.

Schilderencolorful-colors-colourful-1428169

Met schilderen laat je je creativiteit de vrije loop. Het ontspant, daagt je uit en het vraagt al je aandacht. Houd je van abstract, van landschappen of stillevens? Als je net begint met schilderen is het prima om je materialen te kopen bij een bekende discountwinkel. En je hoeft ook echt geen Picasso of Rembrandt te worden. Je ontwikkelt je zoals jij dat wilt.

Neem een huisdier

Beweeg je te weinig, zit je te veel binnen en wil je graag meer contacten? Neem een hond! Je kunt er heerlijk mee wandelen, bijvoorbeeld in het bos en over de hei. Onderweg ontmoet je andere mensen die hun hond uitlaten. Je maakt dan gemakkelijk een praatje. Een huisdier zorgt voor gezelligheid. En je hebt de verantwoordelijkheid om je huisdier goed te verzorgen.

Blog

Houd je van taal? En heb je een onderwerp waarover je veel weet en graag schrijft? Begin een blog op internet. Je kunt schrijven over alle mogelijke onderwerpen die jou bezighouden. Zoals reizen, je (klein)kinderen of je hond. Je kunt ook schrijven over je hobby. Zoals koken, fotograferen of schilderen. Het is niet alleen leuk om daarover te schrijven, je helpt er bovendien andere mensen mee. Je kunt reacties krijgen op je blog, wat weer nieuwe contacten oplevert met gelijkgestemden.

Studeren

advice-advise-advisor-7096Studeren op je pensioenleeftijd kan natuurlijk prima. Dit kan heel laagdrempelig, bijvoorbeeld door een cursus te volgen bij de lokale volksuniversiteit. Volg een thuiscursus. Of wat te denken van de Open Universiteit? Bij thuisstudies heb je weinig tot geen contact met anderen, bij klassikale cursussen doe je nieuwe contacten op met mensen die dezelfde interesses hebben.

Hopelijk hebben we je geïnspireerd met deze voorbeelden. Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer hobby’s te bedenken. Misschien ben je handig met je handen en knutsel je graag. Sporten als hobby is goed voor lijf en leden. Toneelspelen, schaken, klaverjassen, gedichten schrijven. Er is zó veel te doen. De hamvraag is: welke hobby past het best bij jou? Dit is een van de zaken waaraan we aandacht besteden tijdens de training Pensioen in zicht.

Pensioen in zicht

Als je met pensioen gaat, verandert er nogal wat. Je financiële situatie, je dagelijkse ritme en je sociale activiteiten. Je gezondheid, zingeving en relaties. Het kan lastig zijn een balans te vinden. In de training Pensioen in zicht bieden we je de ruimte om te reflecteren op jouw werkbare leven en vooruit te kijken naar je pensioen. Een moment van bezinning op een unieke locatie. In inspirerende sessies verwerf je de inzichten die je nodig hebt om je nieuwe leven in te richten.

We hebben alle aspecten van je pensioen voor je op een rij gezet in een checklist. Vraag nu gratis de checklist aan! Wil je actief aan aan de slag met de voorbereiding op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Blog 34 big dataBig data in de zorg: In 4 stappen van theorie naar praktijk
blog 21 scrum agilityDe Agile-Scrum methode: bullshit of bull’s eye

SPECIAAL VOOR JOU