Home » Gemotiveerd aan het werk. Zó zorg je voor betrokken medewerkers
By | Published On: 20 april 2021| Views: 207|

Gemotiveerd aan het werk. Zó zorg je voor betrokken medewerkers

Motivatie in het werk is belangrijk. Want gemotiveerde medewerkers hebben meer plezier in het werk en werken beter samen. En samen behalen ze doelen. Kortom, een gezonde dosis werkmotivatie is goed voor medewerker, team en organisatie. Heel belangrijk dus dat de werkomgeving bijdraagt aan werkmotivatie en betrokkenheid. De vraag is alleen: hoe schep je zo’n stimulerende omgeving?

Vrijwel iedereen houdt ervan om te werken. We worden graag ingezet op onze talenten en zijn graag van waarde. Dat geldt ook voor oudere medewerkers. Ook zij voelen zich graag waardevol. Kortom, medewerkers staan in de startblokken om het beste uit zichzelf te halen. Hoe hard ze vervolgens daadwerkelijk gaan lopen? Deels hangt dat af van henzelf, deels van de organisatie. Enkele aandachtspunten:

1. Werk aan binding (met de organisatie en met de doelen)

In hoeverre voelen medewerkers zich verbonden met de organisatie en de organisatiedoelen? Heel belangrijk! Laatst was – op een vrijdag – mijn CV-ketel kapot. We hadden geen warm water. Ik belde het bedrijf dat de ketel had geïnstalleerd. Ik kreeg een monteur aan de lijn en legde hem het probleem uit. Hij zei: ‘Maar waarom belt u mij?’ Ik antwoordde: ‘Omdat jullie de ketel hebben geplaatst.’ Waarop hij reageerde: ‘Dat kan niet, want wij werken alleen in Nijkerk.’ Afijn, de monteur kwam niet. Een dag later belde ik het bedrijf opnieuw. Toen kreeg ik een andere monteur aan de lijn. Hij zei: ‘Natuurlijk kom ik, want dat kan natuurlijk niet, geen warm water.’ Kijk, deze monteur had de motivatie. En dan doe je aan klantenbinding. Je realiseert doelen en het hele team presteert beter.

2. Geef aandac