Home » Muziek leren spelen – welk instrument kies je?
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 256|

Muziek leren spelen op oudere leeftijd: welke instrument kies je?

Speelde je vroeger piano en ben je daar op een gegeven moment mee gestopt? Beleefde je vroeger veel plezier aan gitaarspelen, maar heb je de gitaar al tientallen jaren geleden aan de wilgen gehangen? Veel mensen die met pensioen gaan, gaan toch weer een muziekinstrument bespelen. Meestal een instrument dat ze al kennen. Maar deins er ook niet voor terug om een heel nieuw instrument te leren bespelen. Want hoewel het oudere brein meer moeite heeft met leren, is het goed en leuk om je hersenen aan het werk te zetten. En dan die voldoening als het lukt!

Muziek is goed voor je

Het is wetenschappelijk bewezen: muziek luisteren is goed voor je. Dat blijkt uit hersenonderzoek. Je wordt er niet alleen slimmer van, je brein blijft ook tot op oudere leeftijd beter functioneren. Zo is aangetoond dat bij musici belangrijke breinfuncties minder snel achteruitgaan. Niet voor niets is ‘Muziek maken’ één van de ‘tien geboden van het brein’ van René Kahn .

Welk instrument past bij je?

Als je hebt besloten muziek te willen leren spelen, dan komt die ene vraag: welk instrument kies je? Dat hangt af van een aantal factoren. Houd je vooral van melodie of ben je gek van ritmes? Speel je graag klassiek, pop, rock of nog een ander genre? Heb je de ambitie om alleen te blijven spelen of toch liever samen met anderen? Dat zijn handige vragen om jezelf te stellen. Want houd je bijvoorbeeld van klassieke muziek, dan kom je niet snel uit bij een saxofoon. Wil je minder afhankelijk zijn van samenspel met anderen? Dan kun je je eigen muziek al mooi vol laten klinken met een piano. Houd je van ritme? Dan kun je niet alleen uit de voeten met slagwerk, maar ook met bijvoorbeeld (bas)gitaar. En wil je graag snel resultaat? Dan is een accordeon misschien iets voor jou.

Noten leren lezen, moet dat echt?

Veel mensen zien op tegen het leren noten lezen. Het kan je er zelfs van weerhouden een instrument op te pakken. Maar dat is nergens voor nodig. Want voor veel instrumenten is het niet perse nodig dat je noten kunt lezen. Het hangt wel een beetje af van het muziekinstrument. Zo kun je bijvoorbeeld prima gitaar leren spelen zonder noten. Als je de akkoorden leert, kom je al een heel eind. Ook drummen kun je prima leren zonder akkoorden.

Bovendien zijn er tegenwoordig alternatieve notaties aan de hand waarvan je muziek kunt leren spelen. Een goed voorbeeld is klavarskribo. Dat is een ‘what you see is what you get’-methode voor piano,