Home » Muziek leren spelen – welk instrument? | Essenburgh Training & Advies

Muziek leren spelen op oudere leeftijd: welke instrument kies je?

Speelde je vroeger piano en ben je daar op een gegeven moment mee gestopt? Beleefde je vroeger veel plezier aan gitaarspelen, maar heb je de gitaar al tientallen jaren geleden aan de wilgen gehangen? Veel mensen die met pensioen gaan, gaan toch weer een muziekinstrument bespelen. Meestal een instrument dat ze al kennen. Maar deins er ook niet voor terug om een heel nieuw instrument te leren bespelen. Want hoewel het oudere brein meer moeite heeft met leren, is het goed en leuk om je hersenen aan het werk te zetten. En dan die voldoening als het lukt!

Muziek is goed voor je

Het is wetenschappelijk bewezen: muziek luisteren is goed voor je. Dat blijkt uit hersenonderzoek. Je wordt er niet alleen slimmer van, je brein blijft ook tot op oudere leeftijd beter functioneren. Zo is aangetoond dat bij musici belangrijke breinfuncties minder snel achteruitgaan. Niet voor niets is ‘Muziek maken’ één van de ‘tien geboden van het brein’ van René Kahn .

Welk instrument past bij je?

Als je hebt besloten muziek te willen leren spelen, dan komt die ene vraag: welk instrument kies je? Dat hangt af van een aantal factoren. Houd je vooral van melodie of ben je gek van ritmes? Speel je graag klassiek, pop, rock of nog een ander genre? Heb je de ambitie om alleen te blijven spelen of toch liever samen met anderen? Dat zijn handige vragen om jezelf te stellen. Want houd je bijvoorbeeld van klassieke muziek, dan kom je niet snel uit bij een saxofoon. Wil je minder afhankelijk zijn van samenspel met anderen? Dan kun je je eigen muziek al mooi vol laten klinken met een piano. Houd je van ritme? Dan kun je niet alleen uit de voeten met slagwerk, maar ook met bijvoorbeeld (bas)gitaar. En wil je graag snel resultaat? Dan is een accordeon misschien iets voor jou.

Noten leren lezen, moet dat echt?

Veel mensen zien op tegen het leren noten lezen. Het kan je er zelfs van weerhouden een instrument op te pakken. Maar dat is nergens voor nodig. Want voor veel instrumenten is het niet perse nodig dat je noten kunt lezen. Het hangt wel een beetje af van het muziekinstrument. Zo kun je bijvoorbeeld prima gitaar leren spelen zonder noten. Als je de akkoorden leert, kom je al een heel eind. Ook drummen kun je prima leren zonder akkoorden.

Bovendien zijn er tegenwoordig alternatieve notaties aan de hand waarvan je muziek kunt leren spelen. Een goed voorbeeld is klavarskribo. Dat is een ‘what you see is what you get’-methode voor piano, orgel en keyboard. Met klavarskribo leer je heel snel elke noot op het juiste gedeelte van het klavier aan te wijzen en in het juiste ritme te laten horen, ongeacht de toonsoort. Ook is hierbij YouTube een uitkomst. Steeds meer jongeren leren piano spelen met een alternatieve, visueel prikkelende muzieknotatie. Misschien is dit ook iets voor jou? Zie onderstaande video.

Pensioen in Zicht Muziek leren spelen Essenburgh Training & Advies

Zoek een muziekdocent

Wil je een bepaald instrument leren bespelen, maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Dan is het slim om muziekles te nemen. Zoek een muziekdocent die bij je past en bij wie je graag komt. Want als het leuk is, dan leer je makkelijker. Wil je beslist geen noten leren lezen? Selecteer je docent daar dan op. Het handigst is om eerst eens een proefles te nemen. Dan weet je snel genoeg of het klikt.

Of leer via YouTube

Wil je liever geen muziekles? Dan is YouTube een uitkomst. Je vindt hier altijd wel een docent die lesgeeft door middel van filmpjes. Van beginner tot gevorderde. Het voordeel van YouTube is dat je het filmpje net zo vaak kunt bekijken als je wilt. Bijvoorbeeld als je iets niet makkelijk onder de knie krijgt. Nadeel is dat niemand erop toeziet dat je een oefening inderdaad goed uitvoert. Je kunt vaak verschillende lesmethodes en leraren vinden. Kies vooral wat jou aanspreekt!

Ben ik niet te oud om te leren?

Je bent nooit te oud om te leren, luidt het gezegde. Dat klopt natuurlijk. Hoewel het wel zo is dat je brein het best leert als je nog een opgroeiend kind bent. Want in die tijd van je leven gaat er vanuit je brein veel aandacht uit naar het ontwikkelen van je fijne motoriek. Is je fijne motoriek eenmaal ontwikkeld, dan gaat het leren wat minder gemakkelijk. Maar is dat niet ook de uitdaging? Als je leert prikkel je je brein. Je brein groeit zelfs letterlijk, ook op oudere leeftijd. Dit heet neuroplasticiteit. Dus ben je gemotiveerd en heb je er echt plezier in? Ga ervoor!

Pensioen in zicht

Als je met pensioen gaat, verandert er nogal wat. Je financiële situatie, je dagelijkse ritme en je sociale activiteiten. Je gezondheid, zingeving en relaties. Het kan lastig zijn een balans te vinden. In de training Pensioen in zicht bieden we je de ruimte om te reflecteren op jouw werkbare leven en vooruit te kijken naar je pensioen. Een moment van bezinning op een unieke locatie. In inspirerende sessies verwerf je de inzichten die je nodig hebt om je nieuwe leven in te richten.

We hebben alle aspecten van je pensioen voor je op een rij gezet in een checklist. Vraag nu gratis de checklist aan. Wil je actief aan aan de slag met de voorbereiding op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
5d7955fece5b9.pngRisk stratification: Drive value-based healthcare and the Triple Aim with smart algorithms
Blog 27 moreel leiderschapMoreel leiderschap: waar doe je goed aan als leider?

SPECIAAL VOOR JOU