Home » Veranderingen doorvoeren: hoe doen moderne leiders het? [3 tips]

Veranderingen doorvoeren: hoe doen moderne leiders het? [3 tips]

Als moderne leider train je je waarschijnlijk helemaal suf: je bent nog niet klaar met een “Workshop millennials coachen”, of er volgt een “Inspiratiesessie impact maken” en een “Masterclass beslissingen nemen”. De nieuwe inzichten die je opdoet in die trainingen probeer je natuurlijk direct te implementeren op de werkvloer. Maar hoe weet je zeker dat je inspanningen écht het gewenste effect hebben? In dit blog geef ik je drie tips over hoe je veranderingen op een zorgvuldige manier doorvoert op de werkvloer.

De wereld verandert, maar mensen veranderen niet altijd mee

Eerst even een grote eyeopener: niet iedereen doet het goed op verandering. Voor veel mensen zijn veranderingen enorme energieslurpers. Of het nu gaat om een verandering van locatie, werkplek, werkproces of leidinggevende: niet iedereen staat hierom te springen, of kan er direct goed mee omgaan. Stiekem willen veel mensen eigenlijk het liefst dat dingen blijven zoals ze zijn. Bekende patronen geven namelijk rust, stabiliteit én een veilig referentiekader in een sterk veranderende wereld. Dit gegeven maakt het voor jou als leidinggevende natuurlijk lastig om iedereen mee te krijgen in jouw nieuwe ideeën.

Daarnaast volgen de veranderingen in een organisatie elkaar steeds sneller op. Door het verloop van personeel, veranderde wetgeving of door ontwikkelingen in de markt. Ook de rol van de leidinggevende verandert van aansturend naar meer coachend. Geen ideale omgeving voor de moderne leider om veranderingen succesvol door te voeren! Daarom geef ik je hiervoor de volgende drie tips.

Tip 1. Betrek medewerkers bij de verandering

Roep niet dat iedereen direct mee moet en mee zou moeten willen in de verandering. Erken dat veranderen voor veel mensen helemaal niet leuk is. Betrek medewerkers daarom bij de veranderplannen en laat hen meedenken. Over de termijn van de verandering bijvoorbeeld, het tempo en welke stappen er gezet moeten worden. En laat hen merken dat ze fouten mogen maken! Zo zullen medewerkers in een zelforganiserend team soms nog in oud gedrag vervallen en wachten totdat een leidinggevende alle lijnen heeft uitgezet. Geef hen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

Tip 2. Werk met kartrekkers

Om een verandering op te starten, wordt er vaak een nieuwe leidinggevende op een team gezet. Waarop de teamleden reageren met: “Daar hebben we er weer één, dit waait dit wel over en over een half jaar is alles weer bij het oude.” Werk in plaats daarvan met kartrekkers. Verdeel deze nieuwe, frisse blikken over verschillende teams. Zo krijgen ze zoveel mogelijk mensen mee door hun enthousiasme over de verandering.

Laat deze kartrekkers andere mensen “jaloers maken”, bijvoorbeeld door hen te laten communiceren over de successen, de voordelen, het werkplezier of de goede teamresultaten. Stimuleer het team dus van binnenuit en gebruik daarvoor de formule: ik vind het leuk- ik wil het leren- ik wil het hebben.

Tip 3. Maak beslissingen nemen makkelijk

Realiseer je dat het nemen van beslissingen niet voor iedereen een piece of cake is. Vooral niet als het gaat om de keuze tussen twee alternatieven die voor de medewerkers allebei nog onbekend zijn. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een tool die ondersteunt bij het werken als zelforganiserend team. De keuze tussen tool A en tool B is niet makkelijk en roept daardoor bij veel teamleden al weerstand op tegen de nieuwe manier van werken in het algemeen. Laat dit soort randzaken daarom door één persoon coördineren.

Laat teamleden daarvoor in de plaats beslissingen nemen over de veranderingen die voor hen wél behapbaar zijn. Zoals over de invulling van hun eigen taken. Nodig hen uit met voorstellen te komen die ondersteunend zijn aan de verandering. Beloon hen voor hun initiatieven en zie hen! Anders moeten ze én veranderen én alles zelf beslissen zonder hier erkenning voor terug te krijgen.

Veranderingen doorvoeren: betrek, inspireer, waardeer en maak het makkelijk

De manier waarop je veranderingen doorvoert, is dus van groot belang. De bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen. Kijk ook goed naar de invulling van je rol als moderne leider. Dit helpt je om vorm te geven aan het leiderschap in de economie van morgen. Wil je hier meer over weten? Download dan hieronder het e-boek. Dit geeft je meer inzicht in modern leiderschap in de nieuwe economie van waarde. Of klik hier voor onze leiderschapstrainingen.

Avatar foto
Pim Valentijn

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Leiderschap
De belangrijkste aspecten van leiderschap op een rij!

15 persoonsgerichte zorgDe hype van positieve gezondheid voorbij: op weg naar persoonsgerichte zorg
PIZ 18 vrienden 6 tipsNieuwe vrienden maken? Zes tips voor gepensioneerden

SPECIAAL VOOR JOU