By | Published On: 20 april 2021| Views: 218|

Veranderingen doorvoeren: hoe doen moderne leiders het? [3 tips]

Als moderne leider train je je waarschijnlijk helemaal suf: je bent nog niet klaar met een “Workshop millennials coachen”, of er volgt een “Inspiratiesessie impact maken” en een “Masterclass beslissingen nemen”. De nieuwe inzichten die je opdoet in die trainingen probeer je natuurlijk direct te implementeren op de werkvloer. Maar hoe weet je zeker dat je inspanningen écht het gewenste effect hebben? In dit blog geef ik je drie tips over hoe je veranderingen op een zorgvuldige manier doorvoert op de werkvloer.

De wereld verandert, maar mensen veranderen niet altijd mee

Eerst even een grote eyeopener: niet iedereen doet het goed op verandering. Voor veel mensen zijn veranderingen enorme energieslurpers. Of het nu gaat om een verandering van locatie, werkplek, werkproces of leidinggevende: niet iedereen staat hierom te springen, of kan er direct goed mee omgaan. Stiekem willen veel mensen eigenlijk het liefst dat dingen blijven zoals ze zijn. Bekende patronen geven namelijk rust, stabiliteit én een veilig referentiekader in een sterk veranderende wereld. Dit gegeven maakt het voor jou als leidinggevende natuurlijk lastig om iedereen mee te krijgen in jouw nieuwe ideeën.

Daarnaast volgen de veranderingen in een organisatie elkaar steeds sneller op. Door het verloop van personeel, veranderde wetgeving of door ontwikkelingen in de markt. Ook de rol van de leidinggevende verandert van aansturend naar meer coachend. Geen ideale omgeving voor de moderne leider om veranderingen succesvol door te voeren! Daarom geef ik je hiervoor de volgende drie tips.

Tip 1. Betrek medewerkers bij de verandering

Roep niet dat iedereen direct mee moet en mee zou moeten willen in de verandering. Erken dat veranderen voor veel mensen helemaal niet leuk is. Betrek medewerkers daarom bij de veranderplannen en laat hen meedenken. Over de termijn van de verandering bijvoorbeeld, het tempo en welke stappen er gezet moeten worden. En laat hen merken dat ze fouten mogen maken! Zo zullen medewerkers in een zelforganiserend team soms nog in oud gedrag vervallen en wachten totdat een leidinggevende alle lijnen heeft uitgezet. Geef hen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

Tip 2. Werk met kartrekkers

Om een verandering op te starten, wordt er vaak een nieuwe leidinggevende op een team gezet. Waarop de teamleden reageren met: “Daar hebben we er weer één, dit waait dit wel over en over een half jaar is alles weer bij het oude.” Werk in plaats daarvan met kartrekkers. Verdeel deze nieuwe, frisse blikken over verschillende teams. Zo krijgen ze zoveel mogelijk mensen mee door hun enthousiasme over de verandering.

Laat deze kartrekkers andere mensen “jaloers maken”, bijvoorbeeld door hen te laten communiceren over de successen, de voordelen, het werkplezier of de goede teamresultaten. Stimuleer het te