By | Published On: 20 april 2021| Tags: , | Views: 731|

Levensfasebewust personeelsbeleid – 5 tips

Oud maar niet uit

Oudere medewerkers zijn vaker ziek. Ze kunnen niet mee met de ontwikkelingen. En ze zijn minder productief. Zomaar wat vooroordelen over oudere medewerkers.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen oudere en jongere medewerkers. Maar: ‘oud’ betekent beslist niet ‘uit’. Want oudere medewerkers hebben waardevolle kennis en ervaring om te delen. De vraag is wel: hoe houd je hen fris en vitaal? Door personeelsbeleid dat is afgestemd op hun levensfase. Levensfasebewust personeelsbeleid dus.

Elke levensfase vraagt om een ander personeelsbeleid

Iedere medewerker bevindt zich in een bepaalde fase van zijn leven. Denk aan de pas-afgestudeerde die net is begonnen om zijn weg te vinden. Aan de 30-jarige die net zijn eerste kind kreeg en vorig jaar een huis kocht. Aan de 45-jarige met puberkinderen in huis. En aan de 55-jarige voor wie alle gezinshectiek achter de rug is. Elke levensfase kent een andere dynamiek. En elke levensfase vraagt dus om een bepaald personeelsbeleid. Dat is niet alleen in het belang van de medewerker, maar ook in het voordeel van de organisatie. Want daarmee zorg je ervoor dat je je medewerkers behoudt. En dat de investeringen in je medewerkers worden terugverdiend. Helaas hebben bedrijven het meestal niet zo goed voor elkaar als het aankomt op levensfasebewust personeelsbeleid. Het mag wel wat flexibeler.

Maatwerk is nodig

De meeste bedrijven bieden hooguit de mogelijkheid om ’s ochtends tussen 7 en 9 te beginnen en tussen 16 en 18 weer naar huis te gaan. Dat terwijl er in overleg vaak zoveel is te regelen. Natuurlijk, niet elke organisatie leent zich even gemakkelijk voor flexibiliteit in werken. Als schoolbestuur kun je natuurlijk niet tegen een docent zeggen: ‘Je mag om 9 uur beginnen, maar ook om 10 uur’. En ook bij een productiebedrijf ligt dat wat lastiger dan bij een kennisintensief bedrijf, zoals een consultancybureau of een ICT-bedrijf. Dat vraagt dus om individueel maatwerk. Belangrijk, want daarmee vergroot je als HRM- er de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers.

Vijf tips voor levensfasebewust personeelsbeleid

Zoals gezegd: elke levensfase vraagt om een bepaalde mate van flexibele inzetbaarheid. Vijf tips voor meer duurzame inzetbaarheid bij oudere medewerkers:

Tip 1. Zet mensen in op hun competenties

De productiviteit van medewerkers wordt bepaald door iemands kennis, gedrag en competenties. Dat geldt ook voor oudere medewerkers. Door hier op in te spelen, houd je ze gemotiveerd. Oudere medewerkers hebben wat meer tijd nodig om zich nieuwe kennis en competenties eigen te maken. Andere competenties gaan hen juist natuurlijker af. Zoals sociale vaardigheden en leidinggevenden. En vergis je niet: ook oudere medewerkers hebben ambities.

Tip 2. Gebruik de kennis en ervaring van oudere medewerkers

Oudere mensen hebben natuurlijk veel waardevolle kennis en ervaring. Over het vak, de producten en diensten en de klanten. En kennis over de ontwikkeling van de organisatie. Dat laatste is ook heel belangrijk, want oudere medewerkers weten waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Zij zijn belangrijke cultuurdragers. Je hebt hen dus nodig bij cultuurveranderingen in de organisatie.

Dus: zorg dat oudere medewerker hun kennis borgen en delen. Want zo blijft alle waardevolle kennis behouden en kan de organisatie zich goed blijven ontwikkelen. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld met senior mentorschap, waarbij jongere medewerkers een tijd meelopen met een oudere collega. De oudere medewerker draagt zijn kennis en ervaring over, waardoor hij zich waardevol voelt. En de jonge medewerker? Die is snel ingewerkt. Heel veel voordelen dus.

Wil je aan de slag met senior mentorschap? Doe dat dan niet pas een maand voordat de oudere medewerker met pensioen gaat, maar bijvoorbeeld een half jaar of een jaar van tevoren. Want dan zet het pas echt zoden aan de dijk. Helaas gebeurt dit vrijwel nooit. Waarom niet? Omdat organisaties dit inefficiënt vinden. Dat klopt, voor de korte termijn. Maar op de lange termijn investeer je met senior mentorschap in de continuïteit van de organisatie.

Tip 3. Zorg voor uitdagende taken

Oudere mensen vinden het belangrijk dat hun werk uitdagend is. En dat ze genoeg mogelijkheden hebben om te leren. Dat blijkt uit onderzoek. Belangrijk om te weten: oudere medewerkers worden gemotiveerd door andere aspecten van het werk. Zo vinden ze promotie maken, erkenning en salaris meestal minder belangrijk dan jongere medewerkers. Daar staat tegenover dat ze juist meer belang hechten aan een interessante inhoud van het werk, zinvolle taken, vaardigheden toepassen, autonomie, anderen helpen en baanzekerheid. Handig om te weten voor HRM-ers.

Tip 4. Zorg voor een plezierige werksfeer

Als je goed in je vel zit, gaat alles beter en gemakkelijker. Dat herken je vast wel. Besteed als HRM-er daarom veel aandacht aan plezier in het werk. Want dat zorgt voor een goede sfeer, betere samenwerking en betere resultaten. En voor minder ziekteverzuim. Leuk: oudere medewerkers scoren over het algemeen goed als het gaat om het brengen van ‘sfeer en gemeenschapszin’. Volgens André Aleman (boek: ‘Het Seniorenbrein, de ontwikkeling van onze hersenen na hun vijftigste’), komt dat onder meer omdat zij evenwichtiger zijn en beter kunnen omgaan met emoties.

Wat te doen? Teambuilding. Gemeenschappelijke uitdagingen en doelstellingen. Help elkaar. En weet waar je collega’s mee bezig zijn. Plezier in het werk is een gedeelde taak van de HRM-professional, leidinggevende en medewerker. Goed dus om periodiek met de leidinggevende de sfeer in het team te bespreken. Loopt iets niet helemaal soepel? Zoek dan samen naar de oplossing.

Tip 5. Gun je medewerkers een training Duurzame Inzetbaarheid

Organisaties zijn continu in beweging, en medewerkers worden geacht mee te bewegen. Merk je dat de veerkracht van oudere medewerkers in de organisatie onder druk staat? Gun hen de training Duurzame Inzetbaarheid. Hierin herontdekken medewerkers samen met anderen hun vitaliteit. Zodat ze weer met inspiratie en plezier hun werk kunnen doen. Lees meer over onze training ‘Duurzame inzetbaarheid’. In de figuur hieronder zie je welke onderwerpen aan bod komen tijdens de training.

Meer weten over levensfasebewust personeelsbeleid?

Wil je meer lezen over duurzaam, levensfasebewust personeelsbeleid? Download ons e-book ‘Wijs met grijs’. Boordevol tips en achtergrondinformatie over het benutten van de kracht van oudere medewerkers.

Zijn er in jouw organisatie oudere werknemers die binnenkort met pensioen gaan? Of ben je benieuwd wat Essenburgh nog meer voor je kan betekenen? Kijk dan ook eens bij onze pensioen in zicht trainingen.

Ans is werkzaam bij Essenburgh als Pensioen in Zicht® trainer. Zij houdt zich daarnaast bezig met onderzoek en advies rondom psychotrauma. Met een gezonde dosis aan humor lukt het Ans om eenieder te begrijpen en te bereiken, en ze te helpen hun veerkracht te vinden en realiseren.

Met ruim 35 jaar ervaring als coach weet ze moeiteloos mensen en organisaties te adviseren.

Wist jij dat…

Pensioenvoorzieningen voor je medewerkers vaak verplicht zijn in de CAO

Een goede werkgever zorgt goed voor zijn werknemers. Ook een pensioenregeling hoort hierbij. Wist je dat in de meeste cao’s een verplichting geldt voor de werkgever om de pensioenvoorziening voor zijn of haar personeel goed te regelen?

Weet jij wat je als werkgever moet doen om je werknemers goed voor te bereiden op hun (naderende) pensioen?