Home » Werken na je pensioen? Doe het met mate
By | Published On: 20 april 2021| Tags: | Views: 120|

Werken na je pensioen? Doe het met mate

Je gaat binnenkort met pensioen. En dan? Veel mensen kijken daarnaar uit. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Maar je kunt er ook wat tegenop zien. Je hoort wel eens over dat zwarte gat. Gelukkig valt dat in de praktijk vaak mee. De meeste mensen vinden na enige tijd goed hun eigen draai. Toch kan het verraderlijk zijn. Want ook mensen die uitkijken naar hun pensioen, vallen soms echt in dat ‘zwarte gat’.

Dit is de derde van vier blogs over pensionado’s die dit overkwam. Misschien kan je leren van de ervaringen van Kees. Hij ging vervroegd met pensioen en had nog veel te veel energie om te stoppen met werken.

Kees, vervroegd met pensioen

Kees is 57 jaar als hij met pensioen gaat. Hij had altijd heel onregelmatig werk, met veel reizen over de hele wereld. Kees heeft goed verdiend, dus hij kan prima nu al met pensioen. Maar hij voelt zich nog veel te energiek om helemaal te stoppen met werken. Hij wil graag een nuttige bijdrage leveren aan de maatschappij en daar voldoening uit halen. Hij wordt daarom actief in meerdere besturen.

Workaholic met allerlei bestuursfuncties

Dat doet hij heel fanatiek. Hij zegt dat hij het met plezier doet. Maar als hij eerlijk zou zijn, zou hij toegeven dat hij niet echt geniet van het leven. Hij drinkt eigenlijk te veel. Het leven heeft wat weinig diepgang. Kees is een soort van workaholic geworden met allerlei bestuursfuncties. Hij gaat maar door. Vrijwel elke avond heeft hij een vergadering. En ook overdag heeft hij allerlei verplichtingen. Het lijkt wel alsof hij nóg drukker is dan toen hij nog werkte. Maar Kees heeft het zelf niet in de gaten. Hij wíl het misschien wel niet zien. Hij houdt het jarenlang op die manier vol.

Kees wordt stilgezet

Op zijn zeventigste wordt Kees plotsklaps stilgezet: hij krijgt een hartaanval. Dat is enorm schrikken. Maar het is ook een eyeopener. Want tijdens de revalidatieperiode beseft hij dat zijn agenda altijd propvol zat. Hij beseft hoe belangrijk zijn vrouw en (klein)kinderen voor hem zijn. En dat hij zijn leven lang nooit had geleerd om zich echt te ontspannen. De hartaanval blijkt een genade in vermomming te zijn. Want gelukkig krijgt Kees een tweede kans. Dit maakt Kees een dankbaar mens.

Een ontspannen mens

Kees stopt met de bestuursfuncties waar hij geen lol aan beleeft. In plaats daarvan koopt hij een oude Volvo om aan te sleutelen. En hij volgt een cursus autotechniek. Dat had hij altijd al willen doen. Hij bouwt zowaar rustmomenten in. Kees gaat vaker op bezoek bij zijn zus en leert genieten van zijn (klein)kinderen. Hij leert de kleine dingen van het leven waarderen. Hij ontdekt zelfs hoe het is om soms even niets te doen. Kees wordt een ontspannen mens. Prettig voor zichzelf en voor zijn omgeving. Daardoor gaat hij meer betekenen voor anderen. En was het daar niet allemaal om begonnen?

Werken na je pensioen? 5 tips van Kees

Ga je binnenkort met pensioen? En herken je jezelf in het profiel van Kees, een man die het liefst doorwerkt? Zorg dan dat je jezelf het eerste halfjaar na het ingaan van je pensioen niet vastlegt. Geef jezelf de kans om in die nieuwe balans een rustiger leefpatroon op te bouwen. Want als je direct daarna gelijk doorgaat, dan geef je die nieuwe balans geen kans. Kortom: werken na je pensioen? Doe het met mate.

Vijf tips van Kees:

  • Word geen workaholic na je pensioen
  • Houd ruimte in je agenda
  • Besteed aandacht aan degenen van wie je houdt
  • Zorg voor ontspanning
  • Doe wat je echt leuk vindt

Bereid je goed voor, download de checklist

Kees heeft gemerkt hoe het is om na je pensioen hard te blijven doorwerken, zonder dat het je energie geeft. Het is de valkuil voor mensen die moeite hebben met ontspannen of zelfs bang zijn om niets te doen. Herken je je hierin? En wil je je alvast voorbereiden op je pensioen? Download dan onze checklist ‘Je pensioen in zicht’. Wil je meer weten over hoe je je goed kan voorbereiden op je pensioentijd? Kijk dan eens bij onze pensioen in zicht trainingen.