Home » Deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen

Wanneer je met deeltijdpensioen gaat – de naam zegt het eigenlijk al – ga je deels met pensioen en voor het andere deel blijf je werken. Dit is een goede optie voor mensen die minder willen gaan werken, maar nog niet volledig met pensioen willen gaan. Het inkomen uit werk wordt aangevuld met een vroegtijdige uitkering uit de ‘pensioenpot’.

Deeltijdpensioen | Voor wie?

Met deeltijdpensioen gaan biedt werknemers de mogelijkheid om het werk langzaam af te bouwen. Dit kan vooral voor oudere werknemers – die al dicht tegen hun pensioenleeftijd aanzitten – interessant zijn. Op deze manier kunnen ze alvast wennen aan de pensioentijd waarin er helemaal niet meer gewerkt hoeft te worden en waarin de vrijgekomen tijd aan andere zaken kan worden besteed. Werkte je bijvoorbeeld voorheen fulltime 5 dagen per week, dan kan je dit door deeltijdpensioen afbouwen naar 4 – of misschien wel 3 of 2 – dagen.

Lees ook: Eerder stoppen met werken

Financiële consequenties

Wanneer je kiest voor deeltijdpensioen bouw je over de dagen die je niet werkt ook geen pensioen meer op. En doordat je tegelijkertijd ook al opgebouwd pensioen krijgt uitgekeerd, wordt de totale pensioenuitkering – wanneer je uiteindelijk volledig met pensioen gaat – ook lager.

De kosten voor deze vorm van met pensioen gaan, zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Hoeveel dagen ga je minder werken? Hoeveel pensioen laat je vervroegd uitkeren? Hoelang is de looptijd van deeltijdpensioen naar volledig pensioen? Etc. etc.

Lees ook: Op welke leeftijd kan ik met pensioen?

Is deeltijdpensioen interessant voor jou?

Wil jij minder werken en denk je dat deeltijdpensioen interessant voor je is? Oriënteer je dan op de mogelijkheden. In de meeste gevallen kan jouw manager of HR-medewerker je hier meer over vertellen. Daarnaast is het mogelijk om advies in te winnen bij een pensioenadviseur.

Denk jij erover na om binnenkort met (deeltijd)pensioen te gaan, bereid je dan goed voor. Met een Pensioen in Zicht cursus van Essenburgh bereid jij je optimaal voor op je (deeltijd)pensioen.

 

Avatar photo
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

prettig-werken-tot-je-pensioenPrettig werken tot aan je pensioen
generatiepactGeneratiepact

SPECIAAL VOOR JOU