Home » Pensioentijd – Op welke manier ga jij genieten van je pensioen?

Pensioentijd – Op welke manier ga jij genieten van je pensioen?

Kijk je er reikhalzend naar uit of zie je er juist tegenop?

Veel mensen maken de grootste plannen voor als ze – na tientallen jaren hard gewerkt te hebben – niet meer hoeven te werken: eindelijk die grote reis maken, hun oude hobby weer oppakken, wekelijks oppassen en leuke dingen doen met de (klein)kinderen en misschien wel eindelijk dat mooie huisje kopen aan de Spaanse kust. Toch zijn er ook veel aanstaande gepensioneerden die het helemaal niet zo zien zitten om te stoppen met werken. Zij kunnen zich vrij weinig voorstellen bij een leven zonder werken. Deze groep wil iets blijven doen, iets waardoor ze maatschappelijk relevant blijven. Ze willen aan het werk blijven of een nieuwe carrière of doel in het leven nastreven.

Elke (aanstaande) gepensioneerde is anders. De één wil alleen nog maar genieten, de ander wil aan de slag en maatschappelijk betrokken blijven (wat je overigens ook als genieten kunt beschouwen). Maar hoe kun je de (vele) tijd die aanbreekt na je pensioen invullen? Dat is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. In dit artikel geven we een aantal tips en voorbeelden.

Bezig blijven na je pensioen

Om gezond en vitaal te blijven is het van wezenlijk belang om na je pensioen bezig te blijven. Je hebt je hele leven hard gewerkt en geleefd volgens een bepaalde structuur. Probeer dit niet rigoureus om te gooien, maar zorg voor een geleidelijke afbouw. Ook voor het brein is het belangrijk om uitdagingen aan te blijven gaan en nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Hierdoor ga je veroudering van het brein tegen. Natuurlijk is het belangrijk om te genieten van je pensioen, maar dat betekent niet dat je helemaal niks meer hoeft te doen. Houd een structuur en regelmaat aan en ga uitdagingen niet uit de weg.

Houd je brein actief

Je hebt na je pensioen alle tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Blijf je brein aan het werk zetten door eens ‘om te denken’, waardoor je informatieverwerking en oplossend vermogen actief blijft en wordt uitgebreid. Maar neem ook voldoende tijd voor ontspanning. We geven 3 voorbeelden van zaken die je na je pensioen kunt doen om bezig te blijven en veroudering van het brein tegen te gaan. Leren met inspanning, daar gaat het om.

  • Cursus of studie
    Houd je brein actief door nieuwe kennis op te doen. Er zijn volop mogelijkheden om iets nieuws te leren. Begin bijvoorbeeld aan een taal-, fotografie- of computercursus of meld je aan voor een (deeltijd)studie op een voor jou interessant onderwerp. Sommige cursussen, workshops en opleidingen zijn zelfs speciaal gericht op gepensioneerden. Iets nieuws leren gaat vaak niet vanzelf, je moet er moeite voor doen. Maar zolang iets moeite kost, heeft je brein er wat aan.
  • Vrijwilligerswerk
    Wil je bezig blijven en tegelijkertijd iets voor anderen betekenen? Dan kan vrijwilligerswerk uitkomst bieden. Er zijn vele verschillende soorten vrijwilligerswerk; een bestuursfunctie bij een vereniging in de buurt, als gastheer of gastvrouw aan de slag in een verzorgingstehuis, ziekenhuis of museum, het begeleiden van kinderen en gehandicapten, bijles verzorgen, als chauffeur van rolstoel- of leerlingenvervoer etc., etc. Als je nergens aan vast wil zitten, zijn er ook vele andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het onderhouden van de buurttuin of (kleine) klusjes voor gezinnen uit de wijk.
  • Blijf bewegen
    Voor een gezond brein is beweging en sport essentieel. Dat je hier nu geen tijd voor hebt, is geen excuus. Kies je voor een dagelijkse work-out, een abonnement op een sportschool, of ga je misschien op een lange wandelvakantie? Sport en beweging is niet alleen gezond, het leert je brein ook nog eens om zaken beter te onthouden en je planningsvaardigheden en coördinatie worden erdoor uitgebreid. Win-win-win!

Blijven werken

Niet iedereen ziet het zitten om met pensioen te gaan. Sommigen blijven liever werken. Ook dat is natuurlijk een optie. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer 65-plussers blijven doorwerken terwijl ze eigenlijk met pensioen mogen. Dit aantal is in de laatste jaren zelfs verdrievoudigd. Veel van deze ‘gepensioneerde werknemers die toch blijven werken’ voeren vergelijkbare taken en functies uit als dat ze voorheen deden. Echter doen ze dit in de meeste gevallen met een kleinere werktijdfactor in deeltijd en zijn ze niet meer aanwezig bij vergaderingen en overleggen. Ze houden zich voornamelijk bezig met de kerntaak van de werkzaamheden.

Ook kiezen sommigen ervoor om als oproepkracht of invalkracht voor de oude werkgever beschikbaar te blijven. Deze trend is vooral in het onderwijs zichtbaar. Door het tekort aan leerkrachten komen gepensioneerde docenten voor een dag of korte periode weer terug naar school om onderwijs te verzorgen. Ook voor surveillance-taken worden deze gepensioneerden graag ingezet. De reden die gepensioneerden voor het blijven werken opgeven zijn tweeledig; aan de ene kant blijven ze op deze manier bezig en kunnen ze nog iets maatschappelijk relevants betekenen. Aan de andere kunt is het een mooie aanvulling op hun AOW en pensioen.

Heb je interesse om na je pensioen – in een bepaalde vorm – nog te blijven werken voor je werkgever? Neem contact op met HRM of de personeelsfunctionaris binnen jouw organisatie of bedrijf en bespreek de mogelijkheden.

Geniet van je pensioen

De mogelijkheden om te genieten na je pensioen zijn eindeloos en voor iedereen verschillend. De één zal eindelijk tijd kunnen gaan besteden aan het waarmaken van zijn grote droom, terwijl een ander graag aan de slag blijft als vrijwilliger of in deeltijd werkzaam blijft bij zijn oude werkgever. Wat je ook kiest… het belangrijkste is dat je blijft genieten. Je hoeft echt niet direct 1 dag na je pensioen iets op te pakken, neem er de tijd voor, maak een plan en ga ervoor!

Training en advies om goed voorbereid je pensioen in te gaan

Met de Pensioen in zicht trainingen van Essenburgh gaan we – samen met jou – in op verschillende aspecten van de pensioentijd. Belangrijke thema’s zoals financiën, bezig blijven, gezondheid en afscheid nemen, komen aan bod. Dé perfecte voorbereiding op jouw welverdiende pensioen.

Meer weten? Bekijk de verschillende Pensioen in Zicht trainingen. Of download hiernaast de (gratis) checklist en kom er meteen achter hoe goed jij al bent voorbereid op je pensioen.

Avatar foto
Ans Withaar

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op.

Checklist Pensioen in zicht
De belangrijkste aspecten van met pensioen gaan op een rij!

Download nu
Pensioentijd - Beland jij in het zwarte gat?Pensioentijd - Beland jij in het zwarte gat?
Belang sociaal contact na pensioenHet belang van een sociaal netwerk na de pensionering

SPECIAAL VOOR JOU