Home » Pensioentijd – Op welke manier ga jij genieten van je pensioen?
By | Published On: 12 augustus 2021| Views: 390|

Pensioentijd – Op welke manier ga jij genieten van je pensioen?

Kijk je er reikhalzend naar uit of zie je er juist tegenop?

Veel mensen maken de grootste plannen voor als ze – na tientallen jaren hard gewerkt te hebben – niet meer hoeven te werken: eindelijk die grote reis maken, hun oude hobby weer oppakken, wekelijks oppassen en leuke dingen doen met de (klein)kinderen en misschien wel eindelijk dat mooie huisje kopen aan de Spaanse kust. Toch zijn er ook veel aanstaande gepensioneerden die het helemaal niet zo zien zitten om te stoppen met werken. Zij kunnen zich vrij weinig voorstellen bij een leven zonder werken. Deze groep wil iets blijven doen, iets waardoor ze maatschappelijk relevant blijven. Ze willen aan het werk blijven of een nieuwe carrière of doel in het leven nastreven.

Elke (aanstaande) gepensioneerde is anders. De één wil alleen nog maar genieten, de ander wil aan de slag en maatschappelijk betrokken blijven (wat je overigens ook als genieten kunt beschouwen). Maar hoe kun je de (vele) tijd die aanbreekt na je pensioen invullen? Dat is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. In dit artikel geven we een aantal tips en voorbeelden.

Bezig blijven na je pensioen

Om gezond en vitaal te blijven is het van wezenlijk belang om na je pensioen bezig te blijven. Je hebt je hele leven hard gewerkt en geleefd volgens een bepaalde structuur. Probeer dit niet rigoureus om te gooien, maar zorg voor een geleidelijke afbouw. Ook voor het brein is het belangrijk om uitdagingen aan te blijven gaan en nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Hierdoor ga je veroudering van het brein tegen. Natuurlijk is het belangrijk om te genieten van je pensioen, maar dat betekent niet dat je helemaal niks meer hoeft te doen. Houd een structuur en regelmaat aan en ga uitdagingen niet uit de weg.

Houd je brein actief

Je hebt na je pensioen alle tijd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Blijf je brein aan het werk zetten door eens ‘om te denken’, waardoor je informatieverwerking en oplossend vermogen actief blijft en wordt uitgebreid. Maar neem ook voldoende tijd voor ontspanning. We geven 3 voorbeelden van zaken die je na je pensioen kunt doen om bezig te blijven en veroudering van het brein tegen te gaan. Leren met inspanning, daar gaat het om.

  • Cursus of studie
    Houd je brein actief door nieuwe kennis op te doen. Er zijn volop mogelijkheden om iets nieuws te leren. Begin bijvoorbeeld aan een taal-, fotografie- of computercursus of meld je aan voor een (deeltijd)studie op een voor jou interessant onderwerp. Sommige cursussen, workshops en opleidingen zijn zelfs speciaal gericht op gepensioneer