Home » Eerder stoppen met werken
By | Published On: 30 augustus 2022| Views: 56|

Eerder stoppen met werken

Velen denken er wel eens over na: eerder stoppen met werken en vroegtijdig genieten van de pensioentijd. Wat zou voor jou de reden zijn om eerder te stoppen met werken? Eindelijk die mooie reis maken, klussen aan dat tweede huis aan de Spaanse Costa, genieten van je kinderen en kleinkinderen of misschien wel die oude hobby weer oppakken? Wat voor jou de reden ook is, er zitten wel wat haken en ogen aan eerder met pensioen gaan.

Wanneer mag ik met pensioen?

Wanneer je met pensioen gaat, kun je in principe zelf bepalen. Voorheen ging iedereen op ongeveer dezelfde leeftijd met pensioen, maar tegenwoordig kan je zelf beslissen wanneer je met pensioen gaat. Je maakt een keuze op basis van je persoonlijke situatie. Sta je er financieel dusdanig goed voor, dan kun je het besluit nemen om eerder te stoppen met werken. Maar hoe zit het dan met de AOW? De AOW-leeftijd bepaalt alleen wanneer je AOW ontvangt, niet wanneer je met pensioen mag.

Lees ook: Wanneer kan ik met pensioen?

Minder pensioen als je eerder stopt met werken

Eerder stoppen met werken heeft invloed op de hoogte van je pensioen. Wanneer je besluit te stoppen met werken, bouw je geen pensioen meer op. Daarnaast kan de hoogte van je pensioen lager zijn dan dat je wat langer door zou werken. Het is belangrijk om je hierover goed te laten informeren om vervolgens te kunnen bepalen of het voor jouw persoonlijke situatie haalbaar is om eerder te stoppen met werken. M.a.w. kom je financieel rond als je eerder stopt met werken?

Lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om vervroegd met pensioen te gaan?

Pensioen In Zicht & Pensioenplanning

Een Pensioen In Zicht cursus kan helpen om te bekijken of het voor jou (financieel) mogelijk is om eerder te stoppen met werken. In de pensioencursus komen verschillende aspecten van de pensioentijd – waaronder de financiën – aan bod. Daarnaast is het mogelijk om advies in te winnen met betrekking tot je financiële planning. Je verkrijgt dan inzicht in de wetgeving, cao, AOW, het pensioenbeleid van je organisatie en wanneer het voor jou mogelijk is om te stoppen met werken.