Home » Hoeveel geld heb je nodig om vervroegd met pensioen te gaan?
By | Published On: 30 augustus 2022| Views: 53|

Hoeveel geld heb je nodig om vervroegd met pensioen te gaan?

Veel mensen dromen ervan om eerder te stoppen met werken en te genieten van hun pensioentijd. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Het vergt de nodige voorbereiding en uitzoektijd om te bekijken of het haalbaar is om eerder te stoppen met werken. Eén van de belangrijkste zaken waar rekening mee moet worden gehouden zijn de financiën. Als ik eerder stop met werken, kom ik dan nog rond? en Hoeveel geld heb ik nodig om eerder met pensioen te kunnen gaan? zijn vragen die je jezelf moet stellen als je voornemens bent om vervroegd met pensioen te gaan.

Minder pensioen als je eerder met pensioen gaat

Als je eerder stopt met werken, heeft dit financiële consequenties. Enerzijds bouw je geen pensioen meer op en anderzijds wordt er per jaar minder pensioen uitgekeerd dan dat je tot je pensioengerechtigde leeftijd zou doorwerken.

Daarnaast heb je te maken met een overbruggingsperiode naar je AOW. Wanneer je vervroegd met pensioen gaat, krijg je nog geen AOW-uitkering. De AOW wordt pas uitgekeerd vanaf de pensioengerechtigde leeftijd die afhankelijk is van je geboortedatum. Bereken hier je AOW-leeftijd.

Rondkomen na je pensioen

Om te kunnen bepalen of het financieel haalbaar is om vervroegd met pensioen te gaan, moet je je afvragen hoeveel geld je nodig hebt om na je pensioen rond te komen. Dit is voor iedereen verschillend. Heb je bijvoorbeeld een ‘reservepotje’ waar je uit kunt putten? Wil je dezelfde levensstandaard aanhouden als voor je pensioen? Of gaat de pensioentijd juist meer geld voor je kosten, omdat je veel wilt gaan reizen of dure spullen wilt aanschaffen voor je (nieuwe) hobby?

Om erachter te komen hoeveel geld je nodig hebt om vervroegd met pensioen te gaan en of dit voor jouw persoonlijke situatie mogelijk is, dien je een financiële planning op te stellen. Hierbij is het van belang om inzichtelijk te maken wat je verwachte inkomsten en uitgaven zijn. Onderaan de streep kom je erachter of het vervroegd met pensioen gaan een goede keuze is en hoeveel geld je dit gaat kosten.

Wil jij je oriënteren op de mogelijkheden om met vervroegd pensioen te gaan en heb je hier vragen over? Of wil je bijvoorbeeld hulp bij het opstellen van een financiële planning? Het team van Essenburgh helpt je graag.