radboud-umc

Netwerkzorg bij dementerende ouderen

Netwerkzorg bij dementerende ouderen

In 2014 startte Radboud UMC het DementieNet-programma als reactie op de vergrijzing en de toenemende complexiteit van dementiezorg. Naarmate meer mensen met dementie thuis blijven wonen, neemt de vraag naar geïntegreerde, persoonsgerichte zorg toe. DementieNet streeft naar het creëren van duurzame lokale netwerken van zorgprofessionals die effectief samenwerken om hoogwaardige zorg te bieden.

  • Ontwikkeling en implementatie van de ZorgNetwerkMonitor voor Dementiezorgnetwerken

Doelstelling in het kort

  • Samenwerkings-netwerken: Een samenwerking van 40 lokale netwerken bestaand uit huisartsen, specialisten in ouderengeneeskunde, casemanagers, wijkverpleegkundigen en andere zorgprofessionals.
  • Training en ondersteuning: Doorlopende training, coaching en ondersteuning van de zorgverleners.
  • Innovatieve zorgmodellen: Focus op nieuwe zorgmodellen en verbeterde samenwerking.
  • Betere zorg uitkomsten: Door betere communicatie, coördinatie en zorgresultaten.

Onze aanpak: De ZorgNetwerkMonitor

De ZorgNetwerkMonitor is een krachtig evaluatie-instrument dat gedetailleerde inzichten biedt in de samenwerking tussen zorgprofessionals, de kwaliteit van de geleverde zorg en de tevredenheid van patiënten. Dit hulpmiddel helpt zorgnetwerken om gerichte verbeteringen door te voeren en betere zorguitkomsten te realiseren.

De uitdaging

DementieNet stond voor de uitdaging om een geschikt model en gevalideerd meetinstrument te vinden om de kwaliteit van zorg in 40 lokale netwerken te evalueren en te verbeteren. Onderzoek wees uit dat er behoefte was aan een robuust evaluatie-instrument, wat leidde tot de adoptie van de ZorgNetwerkMonitor, gebaseerd op het Regenboogmodel voor integrale zorg.

Over het onderzoek

Van 2020 tot 2021 heeft Essenburgh de ZorgNetwerkMonitor ingezet om de DementieNet-netwerken te evalueren. Het instrument faciliteerde de dataverzameling van alle deelnemende professionals, met een responspercentage van 45%. Elk netwerk ontving een feedbackrapport met inzichten en actiepunten voor kwaliteitsverbetering.

Resultaat

De ZorgNetwerkMonitor bracht kritieke verbeterpunten aan het licht, vooral in de professionele samenwerking tijdens de COVID-19-pandemie. Ondanks uitdagingen waren de deelnemers positief over de patiëntgerichte zorg en het samenwerkingsproces. De studie benadrukte verbeterpotentieel in organisatorische netwerken en gegevensdeling, wat leidde tot meer resultaatgerichte aanpak. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in een wetenschappelijke publicatie. Wil je meer informatie over de resultaten? Download dan het eindrapport hier.

Wetenschappelijk bijdrage – Dorien Oostra

Dit project resulteerde in een belangrijke publicatie in het International Journal of Integrated Care (IJIC), als cruciaal onderdeel van Dorien Oostra’s promotieonderzoek. De bevindingen leverden waardevolle inzichten op en droegen bij aan de wetenschappelijke kennis over waardegedreven zorgnetwerken.

Samenwerken aan netwerkzorg?

Klaar om de prestaties en resultaten van uw zorgnetwerk te verbeteren? Neem contact met ons op om te ontdekken hoe de ZorgNetwerkMonitor uw zorgverlening kan transformeren. Laten we samenwerken om een toekomst van geïntegreerde, hoogwaardige zorg te creëren.

Meer weten over de ZorgNetwerkMonitor?

De ZorgNetwerkMonitor is een innovatief evaluatie-instrument ontwikkeld door Essenburgh, bedoeld om de samenwerking en prestaties binnen zorgnetwerken te meten en te verbeteren. Dit krachtige hulpmiddel biedt gedetailleerde inzichten in de mate van samenwerking tussen zorgprofessionals, de kwaliteit van de geleverde zorg en de tevredenheid van patiënten. Door het gebruik van de ZorgNetwerkMonitor kunnen zorgnetwerken gerichte verbeteringen doorvoeren, wat resulteert in betere zorguitkomsten en efficiëntere processen. Het instrument is flexibel inzetbaar en kan aangepast worden aan de specifieke behoeften van verschillende zorgorganisaties en netwerken.

Hoe kunnen we jou helpen?

Maak een bel-afspraak met Liza

Om de mogelijkheden voor jouw zorgorganisatie te bespreken

Liever op een andere manier contact? Je kunt ons een mail sturen of contact opnemen via het contactform.

Liever op een andere manier contact? Kies dan voor mail of neem contact op via ons contactformulier