Netwerkzorg voor de GGZ

GGNet’s transformatie naar netwerkzorg: Een nieuwe norm in de GGZ

GGNet, een toonaangevende geestelijke gezondheidszorgorganisatie (GGZ) in Nederland, wilde hun zorg transformeren door een evidencebased  netwerkzorg aanpak te implementeren. Dit initiatief had als doel de samenwerking tussen zorgprofessionals, huisartsen, sociaal domein, ziekenhuizen en andere zorginstellingen te verbeteren, zodat patiënten volledige en geïntegreerde zorg ontvangen. Door deze interprofessionele samenwerking willen ze de kwaliteit van de zorg verhogen, de communicatie optimaliseren en betere zorguitkomsten voor patiënten realiseren.

  • Netwerkzorg advies

Over GGNet

  • Omvang: 2.100 medewerkers

  • Regio: Gelderland e.o.
  • Dienstverlening: GGZ

  • Cliënten: 18.000 mensen

  • Samenwerking: Samenwerking met huisartsen, sociaal domein, gemeenten, ziekenhuizen en andere zorginstellingen

Onze inbreng: Netwerkzorg advies

Bij Essenburgh ondersteunen we zorgorganisaties bij het opzetten en optimaliseren van netwerkzorg, waarbij we samenwerkingsverbanden creëren voor geïntegreerde en patiëntgerichte zorg. Met het Regenboogmodel en de ZorgNetwerkMonitor helpen we bij het in kaart brengen van netwerken, het identificeren van verbeterpunten en het implementeren van duurzame netwerkzorg aanpak.

Uitdaging

In 2021 stond GGNet voor de uitdaging om netwerkzorg als strategische pijler te integreren binnen hun meerjarenbeleidsplan, midden in de COVID-19-pandemie. Ze hadden een concrete en uitvoerbare strategie nodig om aanzienlijke obstakels te overwinnen, waaronder het bevorderen van interprofessionele samenwerking en het ontwikkelen van samenhangende zorgstrategie

Onze aanpak

Van 2021 tot 2022 heeft Essenburgh GGNet geholpen bij het uitwerken van hun netwerkzorgstrategie.  In een verkennings- en uitwerkingsfase is de strategie uitgewerkt en geconcretiseerd met behulp van onderstaande fasen (zie figuur 1). Tijdens de verkenningsfase werd bepaald op welke doelgroep(en) gefocust zou worden en welke knelpunten en gewenste uitkomsten per doelgroep relevant waren. Door middel van een nulmeting werd zowel de huidige als de gewenste netwerkzorgaanpak in kaart gebracht bij patiënten en/of zorgverleners. In de ontwerpfase werd een implementatie playbook ontwikkeld op basis van het Regenboogmodel, gebruikmakend van een rapid review aanpak. Tijdens de overeenkomensfase werden de resultaten uit de voorgaande fases verwerkt in een business case. In de uitvoeringsfase werd de implementatie gemonitord en ten slotte stond in de borgingsfase het consolideren van de nieuwe aanpak centraal.

Resultaat

De samenwerking resulteerde in de succesvolle ontwikkeling en implementatie van GGNet’s netwerkzorgstrategie, ondanks de uitdagingen van de pandemie. Het gestructureerde proces stelde ons in staat om uitgebreide input van diverse belanghebbenden te verzamelen, wat leidde tot de creatie van een gedetailleerd actieplan en een implementatieplaybook. Dit playbook beschrijft hoe de netwerken kunnen worden opgebouwd en beheerd, de samenwerking tussen verschillende zorgverleners kan worden versterkt, en welke technologieën kunnen worden ingezet. Bovendien biedt het handvatten voor het monitoren en evalueren van zorguitkomsten, waardoor een continue verbetering van de netwerkzorg gewaarborgd is. Download hier het populatie segmentatie playbook voor de GGZ  en ontdek hoe de eerste stap naar netwerkzorg in de praktijk kan worden gezet.

Ervaring van GGNet

Dankzij een gestructureerde aanpak hebben we de strategie verder kunnen concretiseren met brede input van verschillende betrokkenen binnen GGNet, zelfs tijdens de uitdagingen van de Covid-pandemie. Lees en luister in dit artikel en deze podcast hoe Chantal Koopmans en Sanne Wassink, beide betrokken bij dit project binnen GGNet, hun ervaringen delen.

Samenwerken aan Netwerkzorg?

Transformeer jouw zorgorganisatie met ons deskundige netwerkzorgadvies. Neem vandaag nog contact met ons op om te leren hoe wij je kunnen helpen bij het ontwikkelen en implementeren van een op maat gemaakte, geïntegreerde zorgstrategie die aansluit bij de unieke behoeften van jouw populatie en zorgverleners. Laten we samenwerken om duurzame, patiëntgerichte zorgoplossingen te creëren.

Over Essenburgh

Bij Essenburgh bieden we specialistische ondersteuning voor het opzetten en optimaliseren van netwerkzorgadvies. Onze aanpak richt zich op het creëren van effectieve samenwerkingsverbanden tussen verschillende zorgverleners om zo geïntegreerde en patiëntgerichte zorg te realiseren.

Met behulp van bewezen modellen zoals het Regenboogmodel voor integrale zorg en onze ZorgNetwerkMonitor, helpen wij zorgorganisaties bij het in kaart brengen van bestaande netwerken, het identificeren van verbeterpunten en het implementeren van duurzame oplossingen.

Onze expertise en ondersteuning helpen zorgorganisaties bij het ontwikkelen, implementeren en borgen van netwerkzorgstrategieën die aansluiten bij de specifieke behoeften van hun populatie en zorgverleners.

Hoe kunnen we jou helpen?

Maak een bel-afspraak met Liza

Om de mogelijkheden voor jouw zorgorganisatie te bespreken

Liever op een andere manier contact? Je kunt ons een mail sturen of contact opnemen via het contactform.

Liever op een andere manier contact? Kies dan voor mail of neem contact op via ons contactformulier