Home » Hoeveel mag je bijverdienen als je met pensioen bent?
By | Published On: 30 augustus 2022| Views: 72|

Hoeveel mag je bijverdienen als je met pensioen bent?

Met pensioen gaan; voor velen een moment waar ze al jaren naar uitkijken. Eindelijk geen verplichtingen meer, zeeën van tijd voor (klein)kinderen, hobby’s en reizen. Maar er is ook een grote groep pensionado’s die het liefst nog door zou willen werken. Misschien vind je je werk nog wel te leuk om te stoppen of je kunt de extra inkomsten goed gebruiken om je pensioen aan te vullen. Maar is werken na je pensioen wel verstandig? En hoeveel mag je bijverdienen om niet te worden gekort op je AOW en/of pensioen?

Doorwerken na je pensioen

Veel mensen die officieel met pensioen zijn gegaan, blijven toch doorwerken. In veel gevallen gaan ze dan wel minder werken, vaak nog maar enkele dagdelen per week/maand. Soms blijven ze in dienst bij hun ‘oude’ werkgever – al dan niet in een andere functie – of ze kiezen voor een andere baan. Veelgenoemde redenen om door te blijven werken na je pensioen zijn ‘fit en bezig blijven’, ‘structuur en ritme behouden’ en ‘extra inkomsten genereren’.

Lees ook: Werken na je pensioen? Doe het met mate

Mag je bijverdienen na je pensioen? En hoeveel?

Niemand houd je tegen om te blijven werken na je pensionering. Je mag zelfs zoveel werken en bijverdienen als je wilt. Wil je fulltime blijven werken? Dan mag dat!

Op financieel gebied kan het echter wel consequenties hebben. Hoewel je door te blijven werken na je pensioen niet wordt gekort op je AOW en pensioen, kan het wel zijn dat je meer inkomstenbelasting moet afdragen. De inkomsten uit werk worden opgeteld bij je inkomsten uit je AOW en pensioen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je pensioen uit te stellen, zodat je minder inkomsten genereert waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Laat je hierover goed informeren.

Daarnaast kan bijverdienen als gepensioneerde ook invloed hebben op eventuele toeslagen die je ontvangt. Maak je bijvoorbeeld aanspraak op zorg- en/of huurtoeslag, dan kan het zijn dat je hierop wordt gekort als je te veel bijverdient.

Pensioen In Zicht Cursus

Een Pensioen In Zicht Cursus kan heel waardevol zijn om je goed voor te bereiden op je pensioen. Een pensioencursus met deskundige begeleiding – gecombineerd met het uitwisselen van ervaringen – kan jou vele nieuwe inzichten geven op het gebied van afscheid nemen van jouw werkzame leven, blijven werken na je pensionering, vitaliteit en gezondheid, financiële zaken en de invulling van je pensioentijd.