Home » Wanneer kan ik met pensioen?
By | Published On: 25 augustus 2022| Views: 53|

Wanneer kan ik met pensioen?

Wanneer je met pensioen kunt gaan is voor iedereen anders. Vroeger was het zo dat iedereen op ongeveer dezelfde leeftijd met pensioen ging, maar de tijden zijn veranderd… Tegenwoordig kan vrijwel iedereen zelf beslissen wanneer hij/zij met pensioen gaat. Je maakt een keuze op basis van je persoonlijke situatie. Sta je er financieel dusdanig goed voor, dan kun je zelfs besluiten om vroegtijdig met pensioen te gaan. Eén ding staat echter vast: de AOW. Je AOW-leeftijd bepaalt wanneer je een AOW-uitkering krijgt, maar dit hoeft niet te betekenen dat je tot die leeftijd moet blijven werken.

Pensioen plannen | Mogelijkheden

Om te bepalen wanneer je met pensioen kunt gaan, is het van belang om inzichtelijk te krijgen wanneer je pensioen krijgt, wat je opgebouwde pensioen is, wat jouw AOW-leeftijd is, wat je inkomsten- en uitgavenpatroon is en of je eventuele ‘reservepotjes’ hebt. Op basis van deze informatie kun je voor jezelf berekenen wanneer het voor jou mogelijk en financieel haalbaar is om met pensioen te gaan.

Informatie waar je o.a. uit kunt putten:

Lees ook: Hoe bereid je je voor op je pensioen?

Pensioen In Zicht | Pensioenplanning

Een Pensioen In Zicht cursus kan helpen om te bepalen wanneer je met pensioen kunt. In de cursus komen alle aspecten van de pensioentijd – waaronder de financiën – aan bod.

Daarnaast is het mogelijk om advies in te winnen met betrekking tot je financiële planning. Je verkrijgt inzicht in de wetgeving, cao, AOW, het pensioenbeleid van je organisatie en op welke leeftijd het voor jou haalbaar is om met pensioen te gaan.