By | Published On: 20 april 2021| Views: 104|

Wat is waardecreërend leiderschap & waarom moet je ermee aan de slag?

Investeringen in de wapenindustrie door een pensioenfonds; een Chinese toeleverancier die onderdelen levert voor jouw eindproduct; de uitbreidingsplannen van Schiphol. Op het eerste gezicht hebben deze zaken weinig met elkaar te maken. Maar als je goed kijkt, zie je dat het alle drie uitdagingen zijn voor de leider van vandaag. Die moet de verschillende belangen afwegen en waarde creëren op meerdere vlakken. Continu. Dit noemen we waardecreërend leiderschap. Wat deze term precies inhoudt én waarom het goed is je erin te verdiepen als moderne leider, vertel ik je in dit blog.

Waarde creëren in een kleine wereld

Dankzij de digitale infrastructuur en de groeiende invloed van social media is de wereld kleiner geworden en de markt dynamischer. Wanneer een Duitse concurrent een nieuwe, goedkopere variant van jouw product op de markt brengt, weet jij dit als Nederlandse fabrikant vrijwel direct en moet je meteen in actie komen. De ontwikkelingen in Europa zijn dan nog net bij te houden, maar wat gebeurt er in Azië, Afrika en Amerika? Ga je mee in alle ontwikkelingen in de wereld? En waar kies jij als organisatie voor? Voor de goedkoopste onderdelen van bijvoorbeeld een Chinese toeleverancier die minder kijkt naar de ecologische en sociale gevolgen van het productieproces? Of kijk je naast omzet nog naar andere resultaten? Oftewel: wat heeft voor jouw organisatie eigenlijk waarde?

Antwoord geven op bovenstaande vragen is niet makkelijk, want hoewel de wereld verandert, is ons brein nog dezelfde en dat maakt omschakelen en “harder lopen” moeilijk. Precies om die reden is de moderne leider zo hard nodig. Zo’n leider is in staat om snel beslissingen te nemen die economisch, sociaal en ecologisch te verantwoorden zijn en dus op meerdere vlakken waarde creëren. Iemand die de hedendaagse uitdagingen zorgvuldig en snel aanpakt.

Als economische en sociale belangen botsen

Een steeds groter deel van de Nederlandse samenleving laat van zich horen. Ze willen niet dat hun pensioengeld geïnvesteerd wordt in wapens, tabak, ontbossing of fossiele brandstoffen, vragen om groene stroom en eerlijk geproduceerde kleding en voedingsmiddelen. In dit geval bepaalt de klantengroep de waarde in plaats van het bedrijf. Hierdoor moeten bedrijven gaan handelen om geen imagoschade op te lopen en klanten te verliezen, en dat brengt economische en sociale aspecten opeens heel dicht bij elkaar. De veranderende behoeften van burgers en consumenten zijn hierin dus niet sturend, maar echt leidend.

De rol van de moderne leider

Om goed in te kunnen spelen op zo’n veranderende klantbehoefte, is een moderne leider nodig. Zo’n leider zorgt ervoor dat de economische, sociale en ecologische waarden niet botsen. Hij of zij weegt alle drie de belangen goed af, verbindt ze en neemt ze als uitgangspunt om snel beslissin