Home » Het belang van een sociaal netwerk na de pensionering
By | Published On: 12 augustus 2021| Views: 487|

Het belang van een sociaal netwerk na pensionering

Een groot deel van het sociale leven vindt in veel gevallen in een werksituatie plaats; collega’s die je dagelijks ziet, relaties waar je mee (af)spreekt en het ontmoeten van nieuwe mensen. Veel van deze sociale contacten vervallen echter wanneer je stopt met werken en met pensioen gaat. Het is voor gepensioneerden daarom van belang om op zoek te gaan naar manieren om sociale contacten te onderhouden of nieuwe mensen te leren kennen. Hierdoor verklein je de kans op sociaal isolement en/of eenzaamheid tijdens de pensioenperiode. In dit artikel geven we tips en suggesties om ook na je pensionering een sociaal netwerk te onderhouden of verder uit te bouwen.

Sociale contacten

Een sociaal netwerk is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat hebben van sociale contacten en ‘mee blijven doen in de maatschappij’ positieve effecten heeft op het welzijn, de gemoedstoestand en de gezondheid. Wanneer je met pensioen gaat, vervallen vaak contacten waar je voorheen – in veel gevallen zelfs dagelijks – contact mee had. Soms kom je erachter dat dit een pure werkrelatie betrof, maar ook daar zit een sociaal karakter in. Na je pensionering blijft het hebben van een sociaal netwerk echter van groot belang.

Belang-sociaal-netwerk-na-pensionering-cijfers

Breng je sociale netwerk in kaart

Om voor jezelf na te gaan hoe het is gesteld met je sociale contacten kun je je sociale netwerk in kaart brengen. Voor het gedetailleerd in kaart brengen van je sociale netwerk zijn verschillende geavanceerde en uitgebreide tools en organisaties te vinden, maar meestal volstaat ook een versimpelde versie om een goed beeld te krijgen van de structuren van jouw sociale netwerk.

Neem even de tijd en zet voor jezelf op een rijtje met welke personen je momenteel een belangrijke persoonlijke verbinding hebt. Dit hoeft niet per se alleen je directe familie te zijn, maar denk ook aan vrienden, kennissen en buren. Wanneer je hier dieper op in wilt gaan, kun je de personen ook nog op volgorde zetten of een bepaald cijfer toekennen; met wie heb je de meeste verbinding en met wie iets minder? Op deze manier krijg je voor jezelf een beeld van wie je steun en hulp ervaart in jouw leven.